Нервно дете е болест или неподчинение. какво да направите,

Капризите, неподчинението и детските неврози - какво е първостепенно и какво е последствието? Шумна истерика на техните деца, някои майки смятат, че са прояви на разстройството на нервната си система, но това се случва и напротив - безкрайни капризи и неадекватно поведение водят до появата на детски неврози.

Нервно дете - болест или неподчинение

Нервността на децата е свързана с отклонения в поведението им - повишена възбудимост, плач, нарушение на съня, раздразнителност и впечатление. Нервното дете е трудно да комуникира, разваля настроението на другите, но преди всичко неадекватността на поведението променя живота на себе си, лишавайки простите детски радости. Многогодишни проучвания доказват, че в повечето случаи причините за детската нервност са поставени в ранна детска възраст и са резултат от неправилно обучение.

Нервността и неподчинението на малките деца са толкова тясно свързани, че понякога е трудно да се разбере кой е виновен - родителите или децата им. Сред многото причини за неподчинение има следното:

1. Желанието на детето да привлече вниманието - забелязвайки, че много повече родителски емоции се проявяват в случай на извършване на всяко престъпление, страдащи от липса на обич, детето несъзнателно използва доказан метод.

2. Детето, което е ограничено в независимост и уморено от множество забрани, защитава свободата и мнението си чрез протестно неподчинение.

3. Отмъщението на децата. Може да има много причини за това - разводът на папата с майка му, неспазването на обещанията, нечестното наказание, неадекватното поведение на един от родителите.

4. Непоносимостта на детето, невъзможността да се извършат каквито и да било действия, достъпни за другите.

5. Болести на нервната система на децата, психични разстройства.

Въпреки факта, че само в последния параграф причините за неподчинение са проблеми с нервната система, всяка от тях убедително демонстрира тясната връзка на поведението на детето с неговото психическо състояние.

Детските неврози - причини и симптоми

Крехката и неформална нервна система на децата е изключително чувствителна към неврози и психични разстройства, така че странното поведение на бебето, неговите капризи и истерия трябва да предупреждават внимателните родители и да ги насърчават да действат незабавно. Постоянният стрес, задръжките, липсата на внимание постепенно се натрупват и се развиват в болестно състояние - невроза. Лекарите наричат ​​този термин разстройство на психиката на дете с преходна природа, причинено от всякакви стресови ситуации. Неврозите могат да бъдат причина за неадекватното поведение на детето и може да са резултат от него.

Най-често неврозите се развиват до около пет до шест години, въпреки че някои от индивидуалните си признаци на внимателно майка забелязват много по-рано. Особено внимание трябва да се обърне на поведението на детето по време на периоди на свързани с възрастта промени в психиката - от 2 до 4 години, от 5 до 8 години и в юношеството. Следните могат да се разглеждат като причинители на нарушения на нервната система на децата:

- травматични ситуации - алкохолизъм на родителите, развод, кавги с връстници, адаптация в детска институция;

- тежко уплаха в резултат на психическо въздействие;

- прекомерна тежест и скованост на родителите, липса на внимание и липса на ласки;

- атмосферата в семейството и връзката между родителите;

- раждането на брат или сестра, на които се премества основният фокус на мама и татко, и горчивата детинска ревност.

В допълнение, може да има външни причини - злополука, смърт или сериозно заболяване на роднини, катастрофа. Първите признаци, че нервната система на децата не функционират правилно са:

- появата на страхове и безпокойство;

- проблеми със съня - нервно дете с трудности заспива и може да се събуди в средата на нощта;

- появата на енуреза и стомашно-чревни нарушения;

- нарушения на говора - заекване;

- нервна кашлица;

- нежелание и невъзможност за общуване с връстниците.

Ако родителите отбелязват агресивността, повишената възбудимост или, обратно, прекомерната изолация, раздразнителност, липса на комуникативни умения, тогава най-добре е да се обсъдят проблемите с лекаря. Като пренебрегват развитието на евентуална болест и без да предприемат каквито и да било мерки, родителите рискуват да израснат един плах, нерешителен човек, който не може да се справи с възникващите проблеми и да се свърже с други. За лекаря е необходимо да се обърне внимание и в случай, че състоянието на нервната система на децата нарушава нормален жизнен ритъм. Наличието на заекване, енурезис или нервни тикове изисква незабавно цялостно лечение от специалисти.

Кърлежи на нервите при деца - причини и симптоми

Лекарите характеризират нервната тик, като краткосрочно неподходящо движение на определена група мускули, което детето просто не може да устои. Според статистиката всяко пети дете поне веднъж е имало подобни прояви, докато около 10% от децата страдат от хронично заболяване. Това показва, че огромен брой деца на възраст от 2 до 18 години имат комплекси, когато комуникират с връстници, са притеснени от натрапчивите им движения и съществуващият проблем наистина им пречи да живеят пълноценен живот.

Нервните кърлежи при децата могат да бъдат разделени на няколко основни групи:

- моторни ухапвания на устните, гримаси, потрепвания на крайниците или главата, мигащи, намръщени;

- глас - кашлица, подуване, съскане, стържене, стенене;

- ритуал - надраскване или разкъсване на ухото, носа, космите, стискане на зъби.

По отношение на тежестта, нервните тикове при децата са разделени на местни, когато се включва само една група мускули и множествена, проявяваща се едновременно в няколко групи. Ако мотоциклетите се комбинират с вокали, това означава генерализирана кърлежи, наречена синдром на Турет, който е наследен.

Важно е да се прави разлика между първична и вторична нервна тик при деца, чиито клинични прояви са сходни. Ако последният се развие на фона на други заболявания - енцефалит, мозъчни тумори, черепно-мозъчна травма, вродени заболявания на нервната система, тогава основните причини са:

- недохранване - липса на магнезий и калций;

- емоционално разтърсване - караници с родители и тяхната прекомерна тежест, страх, липса на внимание;

- натоварвания върху централната нервна система под формата на честа и увеличена консумация на кафе, чай, енергийни напитки;

- претоварване - продължително седене пред телевизора, компютъра, четене при недостатъчно осветление;

- наследственост - вероятността за генетично предразположение е 50%, но при благоприятни условия рискът от появата на тикове е минимален.

В съня не се появяват нервни тикове при децата, въпреки че ефектът им е, че детето едва не заспива и сънят му се смущава.

Дали е възможно да се лекува нервен тик и кога да се обърнете към лекаря

В никакъв случай не трябва да оставяте нервни тикове при деца без внимание. Посещение на невропатолог е необходимо, ако:

- да се отървем от неприятното явление, което не беше възможно в рамките на един месец;

- отметката причинява неудобства на бебето и пречи на комуникацията с връстници;

- Има силен израз и множество нервни тикове.

Важно! Особеността на нервните тикове при децата е, че те могат да бъдат сравнително бързо изхвърлени завинаги, но можете да останете с проблема за живота. Основното условие за успешно лечение е откриването на причините за появата на кърлежи и незабавното свързване с лекар.

След извършване на някои изследвания и консултации с други специалисти, лекарят предписва необходимото лечение, което се извършва в комплекса:

- лекарство;

- мерки, насочени към възстановяване на нормалната дейност на нервната система - индивидуална психотерапия и психологическа корекция на групови сесии;

- Традиционна медицина.

От родителите се изисква да осигурят тиха среда в семейството, адекватно хранене и подходящ режим на деня, достатъчен престой на бебето на открито, спорт. Намалете тиковите отвари на успокояващи билки - майонеза, корен валериан, глог, лайка.

Възрастта на детето има важно влияние върху хода на заболяването. Ако нервните тикове при децата са настъпили на 6-8 години, лечението вероятно ще бъде успешно, а за завръщането на болестта в бъдеще нямате нужда да се притеснявате. Възрастта от 3 до 6 години се счита за по-опасна, за да гледате бебето, дори и в случай на изчезване на неприятни признаци, ще трябва да завърши израстването. Но появата на нервни тикове на възраст до три години е особено опасна, те могат да бъдат симптоми на шизофрения, мозъчни тумори и други изключително опасни болести.

Възпитание и лечение на нервно дете

Успешното преодоляване на неуспехите в нервната система на децата зависи от два основни фактора - цялостна медицинска помощ и правилно обучение на нервно дете. Не мислете, че проблемите ще преминат с възрастта, без квалифицирана помощ от специалисти, лечението на нервно дете е невъзможно. Ако лекарят диагностицира невротично разстройство, ще са необходими както медикаменти, така и обучение с психолог. Има специални видове терапия, които помагат да се отървете от стягането на бебето, да коригирате начините на комуникация, да възстановите активността и комуникационните умения. Огромна помощ в това може да има родител.

Мама и татко трябва да анализират причините за нервността на детето по най-внимателен начин и да се опитат да ги отстранят, създавайки удобни условия за тяхното дете. При липсата на независимост, която постоянно се постига от вашето потомство, трябва да му дадете по-голяма свобода, без да се съсредоточавате върху контрола на неговите действия. Катастрофално няма достатъчно време да общувате с бебето? Помислете за това какъв е вашият приоритет за живота - кариера и безупречна чистота в дома или психическото здраве и безкористната любов и отдаденост на един малък мъж.

Да се ​​развиват здрави, умствено балансирани деца е не само напълно разбираемото желание на родителите, но и техният дълг. Обърнете внимание на несформираната и уязвима психика на бебето, така че в бъдеще не е необходимо да се третира нервно дете със специалисти. Майки и татковци са доста способни да се създаде стабилна и балансирана климат в семейството, за да се избегнат ненужни скандали и необосновани ограничения, за да се получи максимално внимание към детето и нежността, подхранват уверен в себе си човек. В никакъв случай не трябва да се изплаши трохи, неадекватно да реагира на неправомерното му поведение, неоправдано ограничава свободата. Следвайки тези прости съвети на опитни психолози, те ще послужат като надеждна превенция на различни неврологични заболявания у децата ви.

Share:
Comments