Задушено зеле: ползи за здравето и вреда. какво казват

Зелето е голямо листно зеленчуково семе от семейство кръстоцветни (зелеви) растения Brassicaoleracea, което има кръгла или овална форма и се състои от слоеве от листа. Представители на тази група зеленчуци включват броколи, коктейли, Брюксел, цвят, Пекин, зеле от Савой и т.н. Една от най-вкусните и популярни ястия, приготвени от този зеленчук, е задушеното зеле, което върви добре с други продукти.

Зелето е известен зеленчук

Зелето е едно от най-старите зеленчуци в света, което все още остава основната храна. Дори в древния Рим се наричаше "лечебна храна" поради високия състав на хранителните вещества. Зелето първо се отглежда в Европа през 1100 г. пр. Хр. д.

В света има стотици сортове зеле, но цветът на листата е най-разпространеният начин за разделяне на този зеленчук на типове: зелен и червен. Някои сортове светло зелено зеле се наричат ​​"бяло зеле".

Хората отдавна ядат както сурово, така и варено зеле. Съществуват различни начини за приготвяне на тази зеленчукова пара, варена, задушена, пържена, пълнена и т.н. За гасене се използва традиционно зелено ("бяло зеле") зеле.

Хранителни вещества на задушено зеле

Задушеното зеле се счита за здравословна храна и е известно със своите хранителни вещества. Този кръстоцветен зеленчук, дори в готовата му форма, има високо съдържание на витамини А, В, С, К, желязо, йод, магнезий, калий, калций, сяра, фосфор, фолиева киселина. Също така е рядък източник на фитонутриенти, които действат като мощни антиоксиданти. Общата антиоксидантна активност на зелето до голяма степен се дължи на съдържанието на фенол и полифенол. Зелето е уникално, тъй като е богато на глюкозинолати. Тези хранителни вещества се превръщат от тялото в изотиоцианати, които имат детоксикация и противоракови свойства.

Ползите от антиоксиданти, съдържащи се в задушено зеле

Зелето е изключително богато на витамин С. Той съдържа повече от това, което е необходимо за телесното вещество, отколкото в портокалите, водещо в това отношение. Витамин С, като най-добрият антиоксидант, унищожава свободните радикали в организма, които причиняват преждевременно стареене. Ето защо антиоксидантите, които се намират в задушеното зеле, предпазват тялото, поддържат добро здраве и запазват младостта на кожата.

В задушено зеле съдържа около 20 флавоноиди и 15 феноли, които показват антиоксидантен ефект. Този впечатляващ списък от антиоксидантни фитонутриенти е една от основните причини, поради които консумацията на това ястие намалява риска от развитие на различни заболявания. В допълнение, задушено зеле съдържа значително количество антиоксидантни полифеноли - хранителни вещества, които осигуряват противовъзпалителни свойства.

Помогнете на задушеното зеле да отслабне

Задушено зеле често се препоръчва да се включи в храната на хората, които се опитват да отслабна. Този продукт се счита за диетична храна, защото с високо съдържание на минерали, витамини и други хранителни вещества, той е нискокалоричен продукт, в който практически няма мазнини. На 100 грама задушено зеле има само 20 калории, 5 грама въглехидрати (включително около 3 грама фибри и 2 грама захар), 1 г протеин.

Консумацията на 100 грама задушено зеле осигурява 30-35% от дневните нужди от витамин С. Частът също така осигурява: 81,5 μg витамин К, 11 mg магнезий, 22 μg фолат. Също така включва витамин В, калий, калций.

Използване на задушено зеле за здраве

Някои любители на задушено зеле дори не познаят каква голяма полза за здравето на това ястие носи. Факторите за безопасен ефект върху тялото на тази храна включват:

- намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Полифенолите в задушено зеле намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, предотвратяват намаляването на кръвното налягане и натрупването на тромбоцити. Калият разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението, а целулозата предотвратява натрупването на холестерол в артериите и спомага за поддържането на здравето на сърцето;

- подобряване на храносмилателната система. Зеле благоприятен ефект върху работата на стомаха и стомашно-чревния тракт като цяло. Поради високите концентрации на витамин С и това е добра серни противоотровите: очиства кръвта и премахва вредните токсини, основно свободни радикали, и пикочна киселина, които причиняват ревматизъм, подагра, артрит, образуване на камъни в бъбреците, кожни заболявания, екзема. Водата и фибрите се осигури правилното регулиране на бактерии Helicobacterpyloriv стомаха и подобряване на храносмилането. Ето защо, консумацията на зеле помага да отслабнете;

- намаляване на риска от остеопороза. Задушеното зеле е един от най-добрите източници на витамин К, калий, магнезий, калций, които са необходими за здравето на костите, намалявайки риска от заболявания на мускулно-скелетната система. Това ястие помага да се предотврати развитието на остеопороза - заболяване, при което костите стават крехки и фрактури;

- укрепване на имунната система. Храната от зеле съдържа голямо количество бета-каротин (окислител, който се превръща във витамин А), което е необходимо за укрепване на имунитета, включително отстраняване на бактерии и вируси. Бета-каротинът, който присъства в зелето, подобрява зрението. Зелето, наситено с йод, също помага за правилното функциониране на мозъка, нервната система, както и поддържането на жлезите на ендокринната система в здраво състояние. Използването на пюре от зеле за мозъчна работа е да помогне в лечението на депресия, нервни разстройства, деменция, болест на Алцхаймер;

- превенция на рака. В тъканите на зеле се натрупват фитонутриенти - глюкозинолати (сулфорафан, синигрин, глюкобарцин и др.) - органични вещества от сярата, които имат анти-карциногенна функция. В организма глюкозинолатите се превръщат в изотиоцианати, които имат противовъзпалителни, детоксикиращи свойства и инхибират растежа на раковите клетки.

Това не са всички ползи за здравето от задушено зеле, но само основните ефекти от положителния ефект на тази храна върху тялото.

Увреждане от консумацията на задушено зеле

Зелето, ценни полезни свойства за здравето, в случай на прекомерна консумация, могат също да увредят тялото. Негативните ефекти, които могат да бъдат причинени от приема на прекомерни количества задушено зеле (повече от 300-400 грама на ден) включват:

- диария. Задушеното зеле съдържа много фибри, което ускорява процесите в храносмилателния тракт. Ето защо употребата на този продукт в излишък може да доведе до разстройство на стомаха и симптоми на диария;

- хипотиреоидизъм. Прекомерната консумация на задушено зеле може да повлияе на способността на щитовидната жлеза да абсорбира йод, който се използва за производството на хормона на щитовидната жлеза. Това е така, защото зеленчукът съдържа много вещества, съдържащи сяра и азот, глюкозинолати. Химичните реакции с тези вещества могат да повлияят на производството на тиреоиден хормон или да предизвикат отделянето на определен йон, който пречи на способността на организма да абсорбира йод. Процесите, които ограничават количеството йод, водят до развитие на хипотиреоидизъм. Подобна последица обаче е рядкост;

- несъвместимост с лекарства. Задушеното зеле се характеризира с голямо количество витамин К, който участва в съсирването на кръвта. Въпреки това, приемането на прекомерно количество от тази храна може да попречи на действието на лекарствата, предназначени за разреждане на кръвта. Но дори двойната част от съда осигурява витамин К, без да причинява негативен ефект и без да причинява вреда. Ежедневно препоръчваният прием на витамин К е 90 μg за жените и 120 μg за мъжете.

Повреждането на задушено зеле не се ограничава до тези ефекти, но в повечето случаи страничните ефекти са свързани с прекомерната консумация на тази храна.

Запазване на полезните свойства в задушено зеле

Готварското зеле има слаб ефект върху съдържанието на хранителните вещества в него, особено ако не се готви дълго. Въпреки това, при продължително готвене губи някои от полезните качества, защото топлината разрушава химикалите, които дават лечебни свойства и специален вкус. Ето защо, за да се увеличат максимално ползите за здравето от задушено зеле, препоръчително е да го готвите, докато стане мека, запазвайки цвета и аромата.

По този начин задушеното зеле, което е популярно ястие в много страни по света, намалява риска от редица заболявания и носи големи ползи за здравето. Повлияването на задушено зеле може да възникне в резултат на прекомерна консумация, но когато приемате умерено количество от тази храна, нежеланите реакции обикновено не се появяват.

Share:
Comments