Вярно и фантазия на бял чай: полезни и вредни в същото

Култът на чая в средновековен Китай беше толкова значителен, че дори пролетта официално започна едва след като императорът получи "чаената почит". Нова реколта в плочки се пренася в столицата от отдалечени провинции.

Специални отличия бяха дадени на белия чай - първите листа от чаено дърво, отглеждани в северната част на провинция Фудзиен.

В края на февруари в планините по чаено дърво се появили пъпки, покрити със сребрист пух. За цвят, консервирани и след изсушаване тези листа се приписват на металните елементи и са снабдени с изключителна лечебна сила. До 19-ти век износът им извън Китай е наказан със смърт.

В Европа от дълго време не е имало отговор, дали ползите от белия чай наистина надвишават предимствата на други сортове. От средата на миналия век се провеждат пълноценни научни изследвания. След като са премахнали нападението от легенди, те са потвърдили специални медицински свойства на тази напитка.

Белият чай е напитка на безсмъртието

Китайската медицина винаги е оценявала уникалността на чайното дърво. Но само със създаването на бял чай остават оригиналните качества на свежите листа. Това е така, защото те са подложени на минимална обработка. Дори зеленият чай претърпява малко ферментация. Суровини за бяло само сухо в естествени условия: на слънце, на сянка, отново на слънце, и отново на сянка. Това е основата за това, което древните китайци наричат ​​"напитка на безсмъртието".

Това е, което може да направи белият чай:

• Поддържа кръвоносните съдове;

• Укрепва общия имунитет

• гладко наздраве;

• Дава дълготрайна жизненост и яснота на ума;

• запазва младостта на клетките, поддържа тонуса на кожата;

• предотвратява развитието на онкологични патологии;

• помага за справяне с отравяне с храни, включително алкохол;

• отстранява тежки метали от тялото.

Малкият любител на чай, който разбира чашата, ще възкликне: "Така че всъщност всеки чай има същите свойства!" Същото, но не съвсем. В сребристо-зелените листа процентът на катехините, танините и витамините е много по-висок, защото ползите от белия чай са по-големи, а вредата е по-малка. Въпреки че той остава лидер в съдържанието на кофеин, остротата на естествения антидепресант се омекотява от другите компоненти на напитката.

Бял чай: каква е ползата?

Химическият състав на листата за чай зависи от различни причини. Белият чай е младо горно листо, отглеждано в ранна пролет на високопланински насаждения Fujian.

Те съдържат максимум екстрактивни вещества:

• Голям брой фенолни съединения, особено катехини и танини;

• ободряващи производни на пурин, по-специално кофеин;

• Важни витамини B1, B2, B3, C, PP и P, K и всички - във водоразтворима форма.

В сухи, но не ферментирали листа, всички видове катехини са напълно запазени, включително епигалокатехин галат. Той е един от най-мощните природни антиоксиданти. Благодарение на тях, белият чай насърчава натрупването и асимилацията на витамини С и Р от други продукти. Поради това се увеличава еластичността на съдовите стени, което означава, че налягането се нормализира. Благоприятният ефект се усилва от микроелементи като калий, магнезий, натрий и калций, също включени в инфузията на чая.

В допълнение, катехините повишават чувствителността на организма към инсулина, което е важно за диабетици. Заедно с флуорида, те поддържат реда на зъбния емайл. И те също почистват съдовете на вредния холестерол, намалявайки риска от тромбоза.

Използването на бял чай за нервната система обяснява комбинирания ефект на фосфорните съединения и глутаминовата киселина (една от аминокиселините на чая). Те възстановяват изтощената нервна система, подхранват нервната тъкан.

От дълго време се вярваше, че тонизиращият ефект на инфузията на чай се основава на специален алкалоид - тин. Но през първата половина на 20-ти век беше потвърдено, че това е един и същ кофеин. И разликата в вълнуващия ефект между кафе и чай се дължи на танина. В готовата напитка се образува кофеин-танатет, който й придава вкус и цвят, докато се простира състоянието на жизненост за дълго време. Говорейки за ползите и вредите от белия чай, не можем да подчертаем, че в него съдържанието на двата елемента е по-високо. Ето защо, можете да я пиете не по-късно от 6 часа преди лягане.

Бял чай за изящна фигура

Epigallocatechins, които са повече в бял чай, отколкото в който и да е друг продукт, са отлични за нормализиране на метаболизма и намаляване на теглото. Те се използват за отслабване, но само като средство за подобряване на ефекта от физическата активност.

За тялото започна интензивно да обработва мазнини, изисква средна дневна доза епигалокатехин на 270 mg. Това е около 10 чаши пресен чай. Това количество течност изплаква тялото добре. Обаче голямото бреме върху бъбреците и излишния кофеин може да бъде опасно. Следователно, вредата и ползата от белия чай за загуба на тегло е свързана с цялостното здраве.

Деликатен вкус на бял чай

Говорейки за ползите от белия чай, човек не може да не се докосне до неговите изключителни вкусови качества. Богатата гама от етерични масла и аминокиселини създава лек флорален и плодов аромат. Дори леко да промените времето и температурата на течността за варене, вземете други нюанси: мед, пъпеш, кайсия. Това е толкова очарователно, че е легендарно. Желанието да се намери перфектното приготвяне на бял чай разсейва император Хуйзонг от управлението на държавата и това сложи край на династията "Сон".

Онези, които са свикнали с аромата на аромата на черни чайове, бялото ще изглежда слабо и вкусно. Ето защо, за да започнете запознаване е по-добре с прости сортове, чийто вкус е по-наситени и по-прости. Човек не трябва да яде нищо остър вечер и да пие чаша прясно приготвен чай рано сутрин. Тази нежна напитка ще се разкрие, ще остави лесен, бързо изчезващ послевкус. Между другото, затова белите чай потискат по-добре. Дори силно варени, той не плета гърлото си, като някои зелени видове.

Сортове бял чай

Очарователен вид чай, елитни "сребърни игри с бяла дрямка", се създава само от млади безцветни чашки за чай. Кратък период на събиране, ограничени насаждения, където се отглежда подходящ тип чаено дърво, нуждата от ръчна обработка са основните причини, поради които днес тази напитка струва огромни суми.

Вторият елитен сорт - "White Peony" включва бъбрек и два горни листа от първата реколта. Други видове бял чай (клепачите на веждите, бялата маймуна и други) се събират по време на целия период на растеж на чаено дърво, като все още се отстраняват само горните листа. Те са по-тъмни нюанси, но запазват зелен цвят и лек пух по листата.

Въпреки факта, че производството на бял чай изглежда е просто въпрос, само китайски сортове чай дървета са подходящи за него. Индийските и виетнамските суровини, отгледани при подобни условия, са много по-лоши по отношение на вкуса и количеството полезни фенолни съединения.

Деликатните листа от бял чай лесно абсорбират влагата и чуждите миризми. На колекционерите е забранено да пушат и да ядат пикантна храна в дните на прибиране на реколтата. Транспортирането се извършва само при херметични условия. И в домашния магазин чаят листа в стъклени непрозрачни буркани, защото дори чистата измита калай може да предава допълнителен вкус.

Изкуството на пивоварния бял чай

За да получите най-голяма полза и минимална вреда от белия чай, тя трябва да бъде правилно варена. Важно е да се вземат предвид всички фактори, които ви позволяват да спасите най-добрите свойства на напитката и да не я разваляте. Те включват:

• Температура на водата за заваряване;

• Материал заварочного чайника;

• Правилното съхранение на чаени листа.

Високата температура унищожава аминокиселините и витаминния комплекс, катехините се освобождават по-бързо, но танинът се потиска. Стръмната вряла вода разрушава не само лечебния ефект на напитката, но и влошава вкуса и мириса си. Етеричните масла незабавно се изпаряват, а изтънчен флорален аромат изчезва и се появява горчивина от излишните катехини.

За по-добро разкриване на лечебните свойства и деликатния вкус на белия чай, се изисква чиста керамична или стъклена кана. Металът (дори и приставката от него) ще разваля вкуса, както и пластмасовите дизайни с лошо качество. Необходимо е да се вземе предвид способността на порцелан и глина да абсорбират миризми за дълго време. Следователно, ако предварително се приготви черен или ароматизиран чай в чайката, съществува риск от изкривяване на качеството на напитката.

Удобно е да използвате чайник със захранващ филтър. Това ще премахне листата, без да ги дава твърде дълго във водата, а след това повторете пивоварната още 2-3 пъти. Това е вторият чай, който най-добре разкрива букета за чай. Някои бели чайове не губят качеството и с 4 пивоварни.

Така трябва да бъде процесът на варене, без да навреди на белия чай и да има полза за здравето:

1. • Запалете водата и я оставете да се охлади до 60-80 градуса. По-добре е да използвате мека или артезианска, тъй като твърдата течност увеличава стискането на напитката.

2. • Чиста чаша изплаква с вряла вода, поставете там 2 щипки чаени листа на чаша. Голяма доза от суровината се дължи на трошливостта на изсушените листа.

3. • Напълнете с вода, оставяйки място под капака. Много добре, ако има дупка, през която диша чай.

4. След 1-4 минути налейте готовата чаша върху чашите и напълнете белия чай. Смяната на времето на първото варене, интензивността на някои нюанси на вкуса варира. Всяко следващо пивоварство продължава по-дълго от предишното.

Тази напитка не толерира раздразнение. За да се насладите напълно на ползите от белия чай, намерете най-малко 15 минути свободно време. Неговата инфузия е самодостатъчна, млякото и бонбоните чукят вкуса му. В редки случаи можете да ядете с него супена лъжица мед или суха вафла. И със сигурност не е нужно да я пиете след салата с чесън, пушени храни или пикантна пица.

Бял чай: Възможно ли е вреда?

Преди няколко века европейците лекували с подозрение чайните инфузии.

През 18-ти век Д. Хенве пише в своето есе, че жените губят красота, а мъжете са важни и растат поради пиенето на чай.

Въпреки че това твърдение е напълно опровергано от съвременната наука, е възможно да навреди на белия чай. В края на краищата, всеки продукт в големи дози нарушава функционирането на тялото.

Кой не трябва да пие бял чай? Директните противопоказания могат да бъдат само:

• пептична язва на стомаха, дванадесетопръстника;

• повишена киселинност в стомаха;

• обостряне на заболявания на бъбреците и пикочните пътища;

• бъбречни камъни;

• Разстройства на съня и високо кръвно налягане.

Всички останали умерени дози бял чай няма да навредят. Но заради кофеина и теофилин, който е много в тази напитка, бременни и кърмещи майки трябва по-добре да се въздържат от тази напитка. Прекомерното стимулиране на плода или новороденото може да увреди формирането на нервната система, но е лошо да повлияе на сърдечната дейност.

Бял чай е добър в горещината. Но неговата ободряваща сила ще трябва да бъде от мрачна есенна сутрин, ранна зимна вечер. Чаша златна напитка ще доведе до депресия, ще донесе летен аромат и здраве.

Share:
Comments