Учените откриват връзка между липсата на сън и наднорменото

Какво може да бъде връзката между съня и храненето? Ново изследване в тази област показва как липсата на сън може да засегне човешкия мозък. Експериментът се състои в подбора на 23 абсолютно здрави хора за участие. Целият експеримент беше разделен на две части, като и двете бяха проведени с помощта на магнитно резонансно изображение.

В първата част на експеримента хората са участвали след нормален сън, а във втората - хора, които са били лишени от сън. По време на двете части участниците трябваше да оценят привлекателността на тези или тези продукти за тях. Тези продукти бяха показани алтернативно на тях, докато бяха в MRI. Авторът на изследването е Стефани Гриър. Основната му цел е да се види дали определени части от мозъка, участващи в хранителния процес, са включени в проучването.

Резултатите от тези изследвания показват, че липсата на сън води до значително отслабване на мозъчната активност при избора на храна за консумация. Повечето от тези, които са имали добър сън, предпочитали зеленчуци и плодове, а тези, които нямаха време - сладкиши и печени продукти. Това се обяснява с факта, че когато липсва храна, когато се извършва изборът на храна, активира се зоната на мозъка, която отговаря за процеса на "награда".

Оказва се, че се стремим да се възнаградим за лошото здравословно състояние и дискомфорта, които възникват в резултат на липса на сън. С помощта на тази храна тялото се опитва да запълни енергийния резерв. Трябва да се отбележи, че пълен сън за човек трябва да продължи най-малко 8 часа. Ако средният човек легне в леглото на дванайсет през нощта и стане на шест сутринта, резултатът е недостиг от най-малко 2 часа на ден.

Оказва се, че онези, които наблюдават здравето си, не трябва да стоят до късно, за да не "поемат" времето си на сън и след това да "награждават" себе си с висококалорична храна.

Share:
Comments