Тайните на диетата на пещерата

Как си представяте пещерен човек? Вероятно загърбва парче бизонско месо. Но нов химически анализ предполага, че хората от каменната ера са яли по-малко месо, отколкото си мислим.

Преди това, за да научим колко месо е изядено от древните хора, учените изхождаха от факта, че протеинът е единствената хранителна макроклетка, която съдържа азот. Различните продукти имат различни съотношения на изотопи на тежък и лек азот. Учените са пресъздавали древните диети чрез измерване на съотношението на изотопите на тежък и лек азот във вкаменени кости, като се има предвид и факта, че по-тежки азотни изотопи се натрупват предимно в организма. Според изчисленията им в диетата на праисторическия човек преобладават протеини от животински произход и техният дял е 60-80%.

Изследователи от университета в Кеймбридж твърдят, че животинските протеини са по-маловажни в диетата на древен lyudey.Chtoby потвърди, че те са взели човешки кръвни проби за изследвания и педантично пресъздадени диетата на хората, като посочва точно колко и какво яде през седмицата. Сравнявайки съотношенията на азотните изотопи в храната и кръвта, те успяват да определят колко тежък азот е натрупал в човешкото тяло. След това, използвайки същите методи, учените изследвали космите и костите на древните хора. Оказа се, че в храната на хората, които са живели преди около 12 000 години, нямаше повече от 40-50% животински протеини.

Що се отнася до храненето на съвременния човек, учените вярват, че в диетата ни не трябва да получаваме повече от 45% протеини от всякакъв вид. Животински протеини по отношение на физиологията на човека са много тежки, токсични храни.

Share:
Comments