Сзо съветва да консумира по-малко сол, но повече калий

Има нови препоръки на Световната здравна организация, според които нормата на натриев прием за възрастни трябва да бъде по-малка от 2 грама на ден, еквивалентна на 5 грама сол. Преди това бяха препоръчани точно 5 грама сол. За първи път са издадени препоръки за калиевите норми - повече от 3,5 g на ден, но не по-малко от 2 g.

За децата размерите са естествено по-ниски и зависят от възрастовите и енергийните нужди. Във всяка страна, самите педиатрични служби трябва да изчислят необходимото количество натрий и калий за деца от всички възрасти, започващи на две години.

Проблемът е, че повечето от населението на света, яде много малко калий, но твърде много натрий, което до голяма степен допринася за заболявания, като сърдечно-съдови заболявания, хипертония, инсулт и му osteoporoz.V СЗО препоръки въз основа на факта, че в естествената си форма натрий се предлага в много продукти. В яйцата, например, около 80 мг натрий в 100 г мляко и млечни продукти - около 50 мг на 100 г храна проведе кулинарни обработка, този елемент е в много по-големи количества. Много натриев хляб - 250 мг, и в бекон, чипове и пуканки 1,5 г на 100 г продукт.

Сред продуктите, богати на калий, бобови растения (около 1,3 g на 100 g продукт), ядки (600 mg на 100 g), магданоз, зеле, спанак (550 mg на 100 g), банани, папая, за 100 g). Трябва да се има предвид, че процесът на готвене значително намалява съдържанието на калий в храните.

Share:
Comments