Сладката сода носи жените до исхемичен инсулт

Японски изследователи, в хода на дълги експерименти и наблюдения, стигнаха до извода, че представителите на справедливия пол, които консумират сладки и нискокалорични безалкохолни напитки, значително увеличават риска от появата на исхемичен инсулт в тях.

Този вид инфаркт се дължи на факта, че "запушванията", образувани в кръвоносните съдове, водят до частично и след това пълно затваряне на кръвния поток към човешкия мозък. Това твърдение, толкова разочароващо за много жени, беше доказано от група експерти от университета в японския град Осака.

Така че, според изследователите, жените, които редовно пият сода в продължение на няколко години, отслабват имунитета си до исхемичен инсулт с приблизително 80%, като по този начин неволно осъждат себе си на възможно страдание. Истината за това заключение до голяма степен потвърждава от още и факта, че подобен фокус върху научната работа, не толкова отдавна, проведена в САЩ, даде напълно аналогични резултати - тогава американските експерти също не успяха да се окаже по-високо ниво на опасност и подсладени диетични напитки за женското тяло.

Според двете проучвания увеличаването на риска от инсулт от сода се дължи на факта, че неговите съставки могат да причинят затлъстяване и диабет, което на свой ред предизвиква сърдечен удар.

Освен това японските експерти в своята научна публикация отбелязват, че мъжкият пол е подложен на отрицателно въздействие на напитката в много по-малка степен от женската.

Share:
Comments