Скоро човечеството ще премине към изкуствено месо

Биолозите не се уморяват да се повтарят - отрицателното въздействие върху климата не е толкова много коли по улиците на мегаполисите или самолетите, които се гмуркат в небето. Много повече вреди на консумацията на месо. Трудно е да си представим, но вкусът на говеждо месо, свинско филе и пилешки бедра вредят на околната среда повече от целия транспорт в съвкупността.

Ако говорим за животни, най-голямата вреда за околната среда е причинена от крави, а не от свине. Тяхното съдържание предполага големи пасища, пият големи количества вода и отделят газове, по-точно - вредни метан. Какво е възможно от тази ситуация? Станете вегетарианец или се опитайте да ядете екологично пиле, а не свинско или говеждо месо. Разбира се, има и друга доста радикална възможност - има само изкуствено месо.

Има пет предприятия, които са готови да предложат на потребителя в близко бъдеще наистина вкусно изкуствено месо.

Калифорнийската компания Modern Meadow ще замени месото и кожените изделия с технологията, която биохимиците са измислили да произвеждат изкуствени материали за медицински нужди. Вече е възможно да се създадат кръвоносни съдове, хрущялни и кожни тъкани от клетъчни структури. Стартирането Modern Lane планира да постигне оптимизация на процеса и в резултат на това да произвежда месо 3D принтер. Според авторите на проекта изкуственото месо ще бъде 90% по-екологосъобразно от обикновено.

Служители на компанията Beyond Meat заявяват, че са открили уникална формула от растителен протеин, която наподобява истинското месо на външен вид, усещане и вкус. Дейностите на Beyond Meat се подкрепят активно от основателите на микроблогинг Twitter. Струва си да се отбележи, че продуктите им вече могат да бъдат намерени на супермаркетите днес. В процеса на производство на изкуствено месо се използват растителни масла, моркови, соя и грах.

Техническия университет в Айндховен от Холандия, както и университетите в Амстердам и Утрехт не са далеч зад колегите си от Beyond Meat. Благодарение на държавното финансиране, учените успяха да създадат малки парчета месо от клетъчни култури на свине. Докато продуктът е забранен за консумация.

В престижния Американски университет в Станфорд не е първата година, когато изкуственото месо е създадено от професор Патрик Браун. Вкусът е почти идентичен с естественото месо. Макар че развитието не надхвърля стените на лабораторията, експертите са сигурни, че Браун ще пусне изкуствено месо в масите.

Бразилия, както е известно, е един от монополите на производството на месо. През 2012 г. група от изследователи, участващи в работата по изкуствено месо, беше ръководена от нашия сънародник Владимир Миронов. Руският биохимик е убеден, че тази година той ще може да произвежда изкуствено месо.

Share:
Comments