Пържен чесън - деликатес от ориенталска кухня, как да я

Чесън - много популярен подправка: маринати, туршии, сосове, консервирани зеленчукови салати или лято от пресни зеленчуци, леки закуски, котлети и свинска малина с чесън - можете да ги изброите за неопределено дълго време! Но винаги е имало ясно разграничение: суровият чесън е определена полза, а миналото топлинна обработка е просто ароматно и вкусно, без никаква полза. Това наистина ли е така? Защо древните ориенталски и азиатски култури толкова упорито използват при готвенето на пържен чесън, дали е полезно или вредно?

Първото споменаване на чесъна може да се намери в Библията, когато евреите се оплакват от липсата на този продукт по време на поклонение с Мойсей. Споменаването на чесъна и невероятните му качества се откриват дори в древните египетски свитъци. Древните римляни също не пренебрегват това "ароматно" подправка.

От древни времена не само самият зеленчук, но и неговите забележителни полезни и лечебни свойства са известни. Но дори и сега, провеждайки дълбоко проучване и анализ на полезните качества на пресен чесън и различни кулинарни изпълнения, учените не престават да бъдат изненадани от нови открития.

Стойност - в химическия състав

Най-важната отличителна черта - остра странна миризма, както и ясно изразено антибиотично свойство на чесъна се дължи на наличието на етерично масло от алицин.

Интересно е, че алицина в луковицата от чесън отсъства, но се образува от специален ензим на алииназата и алгината, присъстващи в растителните клетки, но разделени от мембрана. По време на унищожаването на луковицата на чесън, тези вещества влизат в контакт и се синтезира алицин.

В израелския институт. Weizmann проведе дълго проучване на свойствата на allicin, което всъщност е чесън и дължи полезните му качества. Оказа се, че чесънът е способен на много в човешкото тяло:

- втечнява кръвта, нормализирайки липидния му състав, изчиства съдовете от вредния холестерол, като по този начин предотвратява атеросклерозата и затлъстяването;

- помага за понижаване на кръвното налягане;

- предотвратява образуването на тромби, разтваря атеросклеротични плаки;

- повишава имунитета;

- почиства организма, премахва токсините;

- служи като естествен антибиотик;

- разрушава раковите клетки, метастазите, стимулира детоксикацията на черния дроб след химиотерапия.

В допълнение, чесънът съдържа фитонциди - вещества, които могат да убият микроби и бактерии както в тялото, така и във въздушното пространство.

Най-важното е, че залепената топлинна обработка на печен (или печен) чесън остава много полезна за тялото, губи остър мирис и някои свойства.

Какво е използването на пържен и печен чесън

Ползите от печен чесън са известни от дълго време и много кухни по света използват този невероятен продукт не само като подправка, но и като самостоятелни закуски. Под влиянието на високите температури някои етерични масла се унищожават и чесънът губи бактерицидните си свойства.

Но другите уникални качества в пържен чесън са достатъчни, за да се възползват тялото. Пърженият чесън е лишен от остър мирис, не оставя неприятен (и много дълъг) послевкус в устата, не дразни лигавиците на стомаха и целия стомашно-чревен тракт. Следователно, той може да се използва дори при гастрит и хемороиди.

Пърженият чесън е по-калоричен от печен, но специалните ензими, съдържащи се в него, допринасят за разграждането на мазнините. Според диетолозите, пърженият чесън няма да навреди на фигурата. Много полезна е задушено от зеленчуци, заедно с други растителни продукти.

Пърженият чесън почиства червата на токсините и премахва свободните радикали, като по този начин фиксира имунната система.

Като силен антиоксидант, пърженият чесън не губи способността си да устои на киселинността на тялото, на клетъчно ниво, като го почиства.

Интересно е, че чесънът е един от петте продукта, които в процеса на готвене не само не губят, но и повишават полезните качества.

Последните изследвания показват, че има редица полезни свойства, които имат пържен чесън. Растението след обработката става по-меко и приятно за вкуса. Магически 6 скилидки чесън, печени във фурната или пържени в растително масло, имат благоприятен ефект върху тялото за 24 часа след употреба:

- В рамките на 1 час се извършва храносмилането на чесъна в стомаха, както обикновено;

- за 2 - 4 часа, активните вещества влизат в конфликт със свободните радикали и раковите клетки;

- от 4-ти до 6-и час, се включват метаболитни процеси, метаболизъм се увеличава, мазнините се изгарят и излишната течност се отделя;

- 6 - 7-ми час - чесън убива микроби и бактерии;

- 8 - 10 часа - полезните вещества вече на клетъчно ниво започват работа срещу подкисляване на тялото;

- От 10-ия час до края на деня има дълбоко "почистване" на тялото.

И дори след един ден биологично активните компоненти продължават да работят, докато не бъдат напълно усвоени на клетъчно ниво. Редовната консумация на печен чесън ще пречисти и подобри микрофлората на червата, ще помогне да се освободи от наднорменото тегло, ще помогне на черния дроб да отстрани токсините, токсичните и канцерогенните вещества.

Как да готвя и да яде чесън

За подобряване на здравето, почистване на червата, понижаване на кръвното налягане, понижаване на холестерола, повишаване на имунитета и само за здравословно и здравословно здравословно състояние се препоръчва да ядете 6 филии пържен или печен чесън веднъж на 3 дни.

И ако, наред с други неща, е необходимо да активирате метаболизма в тялото за безопасна и стабилна загуба на тегло, тогава същите 6 лобула трябва да се консумират 1 път след 2 дни (т.е. всеки ден).

Използвайте това лекарство сутрин преди закуска. Меките чесънчета карамфил имат леко сладък вкус, те лесно могат да бъдат намазани върху парче черен хляб.

След няколко седмици се наблюдават забележими промени в тялото: повишава се работоспособността, усеща се жизненост, червата се изчиства от токсините. За да се направи детоксикацията по-ефективна, през този период е необходимо да се спазва режимът на пиене - минимум 2 литра вода на ден.

Подгответе чесъна, както следва: средната глава (обикновено се състои от 6 големи денички) без почистване, изплаква се под течаща вода, изсушава се, отрязва се нагоре, така че лобовете са голи. След това те леко се поръсват с царевично олио и се пекат във фурната, докато се приготвят (мекотата на чесъна се проверява с клечка за зъби). За пържене, лобулите се почистват и преминават в царевично масло, докато се омекнат.

За кого пърженият чесън е вредно

Подобно на всяко мощно лекарство, чесънът има и противопоказания. Известно е, че съдържа сулфанил-хидроксилен йон, който е отровно вещество и може да повлияе на яснотата на мисленето, причинявайки сънливост и инхибиране. Растителността дразни лигавиците и поради това е вредна за гастрит, колит, хемороиди. Въпреки че най-вероятно това се отнася до суров чесън, и пържен чесън не уврежда тялото, тъй като той действа много по-мек.

Прилагането на този прекрасен продукт ще помогне за подмладяване и премахване на редица проблеми без аптеки.

Share:
Comments