Плодовете и зеленчуците ще ви помогнат да станете

Плодовете и зеленчуците, благодарение на хранителните им свойства, могат значително да ни помогнат да поддържаме тялото си здраво и да се предпазим от много заболявания. Но според проучване на новозеландските учени, използването им не се ограничава само до благоприятно въздействие върху имунната система - се оказва, че плодовете могат да ни направят по-щастливи, по-енергични, по-спокойни и дори по-умни.

Екип от специалисти от Катедрата по психология на Университета в Отаго в Нова Зеландия проведе проучване с участието на 280 млади хора, чиято задача беше да попълнят 21-дневен онлайн дневник за хранене. Участниците в контролната група трябваше да ядат голям брой плодове и зеленчуци всеки ден през определеното време. Останалите хора бяха инструктирани да се придържат към обичайната нездравословна храна за тях.

В края на пробния период, всички участници попълват специален въпросник за здравето си преди и след изследването. След анализ на данните, изследователите са открили значителни промени в психологическото състояние на участниците, чиито диета се различава изобилие от плодове и зеленчуци. По-специално, по-голямата част от хората от тази група се отбележи, че в сравнение с времето преди проучването, те започват да се чувстват много по-уверен, спокоен, балансиран и оптимистично. В допълнение, някои от тях също така отбеляза, че диетата им е помогнал да се увеличи скоростта на изпълнение на различни задачи, по един или друг начин свързани с интелектуална дейност начин. Що се отнася до втората група от участниците, които ядат нездравословна храна, няма промяна в собственото си здравословно състояние не е било забелязано от тях.

Следващият, последният етап от проучването е да се разбере колко плодове да се яде човек всеки ден, за да се изпитат напълно благоприятния ефект върху тяхното състояние. Според експерти оптималното количество плодове и зеленчуци, които се консумират през деня, е 7-8 порции (една порция е равна на приблизително 100 грама).

Share:
Comments