Оценка на най-полезните напитки

Днес имаме избор от голямо разнообразие от напитки. Кой трябва да избера? Всичко зависи от вкуса на индивида и ситуацията. Струва си да се помни, че не всички напитки са еднакво полезни за човешкото тяло. В резултат на научните изследвания учените са създали рейтинг на най-полезните напитки за организма. В по-голяма степен това се прави за жените, защото те най-често се занимават с поддържане на фигурата и здравето си в идеално състояние. Така че, рейтингът включва:

  1. Вода - ефективен ускорител на метаболитния процес в тялото. Ето защо лекарите препоръчват да ядете поне 1,5 литра на ден. За да предотвратите дехидратацията и да стимулирате всички необходими процеси в нея, трябва да изпиете поне една чаша чиста вода на празен стомах сутрин. Що се отнася до използването на минерална вода, тогава трябва да бъдете изключително внимателни и преди да изберете дадена напитка, за да се консултирате с лекар, особено ако съдържанието на соли на минералната вода ще бъде повече от един грам на литър.
  2. Чай в състава си съдържа катехини, които са естествени антиоксиданти. Доказано е, че катехините превишават ефективността на витамин С почти 100 пъти. Счита се, че най-полезният е зелен чай. Все пак, повече от 2 чаши дневно за пиене, особено ако страдате от хипертония, не трябва да бъде, тъй като зеленият чай помага да се намали натискът. Някои функции също съществуват при варене на зелен чай: ако се приготвяме за 2 минути, тогава ще получим тоник, ако приготвите от две до пет минути - напитка с успокояващ ефект.
  3. Зеленчуков или плодов сок. Соковете също имат свои собствени правила за употреба. Първо, те трябва да бъдат подготвени непосредствено преди самото приемане, в противен случай те губят някои от полезните си свойства. Ако сокът е прекалено сладък, е по-добре да се разрежда с чиста вода, за да се избегне повишаване концентрацията на захар в кръвта. Плодовите сокове могат неблагоприятно да повлияят на стомашната лигавица, така че не се препоръчва да пият на празен стомах. Не забравяйте калориите, съдържащи се в плодовия сок. Това важи особено за тези, които се интересуват от тяхната фигура.
  4. Какао има способността да повишава хемоглобина много по-добре, отколкото, да рече, нарове, ябълки или цвекло. Обаче, тези, които имат проблеми с бъбреците, панкреаса, черния дроб, ще трябва да ограничат консумацията на тази вкусна напитка.
  5. кафе — напиток, вокруг которого до сих пор ведутся споры. Часть диетологов решительно исключают его из списка необходимых напитков, другие, в свою очередь, придерживаются противоположного мнения. кафе бесспорно полезен тем, кто страдает гипотонией, поскольку он обладает тонизирующим эффектом. Также он улучшает кровообращение и активизирует умственную деятельность. Однако кофе вымывает нужный организму кальций и может вызывать зависимость при чрезмерно частом его употреблении.
Share:
Comments