От ползите и вредите от зелените домати: състав,

Русия - родното място на вечнозеления домати ... Кой е измислил незрели домати кога и кога? Мога ли да се отрови със зелени домати?

Какви витамини са наситени зелените домати?

Ретинол или витамин А, което увеличава имунитета и устойчивостта на тялото към различни инфекции, които нормализират дейността на половите жлези. Също така ретинолът има положителен ефект върху здравето на кожата, косата и костната сила, увеличава възстановяването на тъканите.

Алфа каротин, който предотвратява рака.

Бета Каротином, необходими за възстановяване на зрението, укрепване на емайла на зъбите и костите, здравословна работа на потните жлези, клетъчен растеж, за поддържане на здравето на кожата, както и на косата и ноктите.

Тиамин или витамин В1, което играе ключова роля за поддържането на правилното функциониране на сърцето в процеса на метаболизма, както и за растежа и развитието на организма като цяло.

Рибофлавин или витамин В2, участващи в образуването на кръвни клетки и в производството на антитела. Рибофлавинът е необходим за нормалното функциониране на щитовидната жлеза, регулирането на растежа на космите, ноктите и здравето на кожата като цяло.

Холин или витамин В4, който е необходим за регулиране на метаболитните процеси в тялото и за поддържане на здрав мозък, бъбрек, черен дроб.

Пантотенова киселина или витамин В5, участващ в регулирането на работата на нервните клетки и червата, е необходим за производството на ацетилхолин, който предава нервно възбуда. С помощта на пантотенова киселина е възможно да се улесни действието на антибиотиците, да се ускори регенерирането на кожата и да се възстанови имунитетът. В допълнение, витамин В5 участва в разграждането на протеини, мазнини, въглехидрати и в производството на червени кръвни клетки.

Аскорбинова киселина или витамин С, поддържащи нашия имунитет в студения сезон и предпазващи от грип, настинки и други инфекции. Аскорбиновата киселина участва във всички видове метаболизъм, може да увеличи действието на хормоните, да регулира клетъчния растеж, да подпомогне ранното възстановяване на тъканите.

Пиридоксином, участващи в метаболизма, както и в производството на хемоглобин, адреналин, серотонин.

Альфа-токоферолом, необходими за нормално кръвосъсирване и пълноценно функциониране на кръвоносните съдове, което намалява риска от атеросклероза. Алфа-токоферолът има антиоксидантни свойства, така че той се използва за диабет и Алцхаймер. Този витамин намалява риска от настинка и е първият помощник в случай на проблеми с зрението.

Филохинон или витамин К, директно във всички процеси, протичащи в организма - укрепва тъканите, доставя клетките с енергия, спомага за възстановяването на кожата и съсирването на кръвта.

Ниацином или витамином РР, необходими за производството на енергия и за обмена на протеини. Участва в организирането на клетъчно дишане, при нормализиране на стомашната и панкреатичната жлеза. Ниацинът участва в поддържането на здравето на кожата, подобрява кръвоснабдяването и намалява кръвното налягане.

Те са наситени калий, калций, алуминий, натрий, фосфор, желязо и други макро и микроелементи. В зелените домати съдържа много полезни вещества, които подобряват здравето на хората, участващи в метаболитните процеси на нашия организъм. След топлинната обработка повечето от полезните свойства не се губят.

Използването на зелени домати по време на готвенето също е от полза за организма - намалява риска от рак, увеличава общия тонус на организма, предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Зелените домати помагат с различни видове възпалителни процеси, премахват мускулната атрофия, предотвратяват появата на сърдечен удар и осигуряват оптимистично настроение. Незрелите зеленчуци също се препоръчват за употреба като превенция на рак.

Зелените домати, поради ниското си съдържание на калории, също са полезни при намаляването на теглото си - хромът, който се съдържа в състава, насърчава ранното насищане, което ви позволява да не натрупате наднормено тегло и да поддържате елементарна численост през годината. Момичетата се съветват да използват зелени домати, за да очистват кожата, която става еластична и млада.

Вредни свойства

От дълго време хората вярваха, че домати не могат да се ядат. Те се отглеждат като чисто декоративни растения. Докажете, че обратното е в състояние да американец Р. Джонсън, който яде купа с домати пред съда. Жителите, виждайки, че полковникът не е отровен, започнаха да използват домати в готвене. Зрелите зеленчуци, независимо от големия брой полезни елементи, могат да навредят на тялото. Не яжте сурови плодове - те съдържат говеждо месо, домат, ликопен.

соланин - отровен гликозид, който може да причини тежко отравяне с храна и в редки случаи смъртоносен изход - соланинът е полезен за организма само в много малки количества. Ако почувствате остра болка, спазми в стомаха или червата, имате треска и има задух - това са признаци на отравяне със соланин. Симптомите включват повръщане, главоболие, слюноотделяне, очни топки и аритмия.

Ето защо суровите зеленчуци най-добре се консумират в консервирана форма - в саламура, солунинът се обезврежда или може да се извърши промивка - как да се третира домати с топла вода, след което няма да навредят много. Ако все още сте отровени, трябва да измиете стомаха със слаб разтвор на калиев перманганат и активен въглен, не забравяйте да се обадите на линейка. Не се ангажирайте със самолечение, което ще има необратими последици.

Томатина - специфично, токсично вещество, съдържащо се в малки концентрации, така че е трудно да се получи сериозно отравяне.

ликопен - вещество, което влияе върху цвета на плода. При прекомерна употреба е възможно да се промени цвета на кожата, обаче, като се елиминират незрелите зеленчуци от употреба, можете бързо да възстановите нормалното си състояние.

Предлагаме Ви да се запознаете със списъка от ситуации, при които суровите зеленчуци са нежелателни за консумация в големи количества.

  • Първо, зелените домати не трябва да се използват, ако имате проблеми с бъбреците - може да има оток или образуване на камъни, особено при възрастните хора.
  • На второ място, киселинните и солени домати водят до оток при хора със сърдечно-съдови заболявания.
  • Трето, препоръчваме да се намали броят на незрелите домати на хора, които са склонни към алергии.
  • Четвърто, не яжте зелени домати с хляб, яйца и риба - това води до подуване и усещане за тежест в стомаха.
  • Пето, с улцерация, панкреатит или гастрит, също е необходимо да се намали до минимум консумацията на домати.
Share:
Comments