Номер едно: вредата и ползата от бял хляб. оптимален баланс

През последните години лекарите все повече декларират вредата от белия хляб. Независимо от това, хората го ядяха от векове и останаха напълно здрави. Каква е причината за неочакваните заключения на учените и диетолозите?

От незапомнени времена хлябът е основната част от диетата на руския народ. За такава дълга история, хората са се научили да правят много разновидности на хлебни изделия, така че сортовете хляб, известни досега - огромно разнообразие. За печене на каравани, хляб и торти използвайте не само пшенично или ръжено брашно, но и мелници от други зърнени храни. Хлябът може да бъде от ечемик, елда или овес. В състава му могат да се добавят различни семена, сушени плодове или трици. Въпреки това, нека да говорим днес за традиционните сортове ежедневно изпичане.

Така се случва, че по всяко време белият хляб се счита за "елитен" продукт. В предреволюционните Русия ароматни торти с хрупкава кора може да си позволят само богати хора. Представители на бедните имоти обикновено са яли обикновени и по-евтини ръжени хлябове или продукти с трици. С появата на съветската власт белият хляб стана достъпен за всеки потребител и почти всички започнаха да го използват, независимо от финансовото им състояние.

Напоследък идеята за ползите от бял хляб се обърна с главата надолу. Развитието на науката, провеждането на всякакъв вид изследвания и анализ на влиянието на различни храни върху човешкото тяло доведе до разбирането, че това са най-полезните видове хляб. В крайна сметка всички необходими микроелементи, необходими за нормалния процес на храносмилане, се съдържат в обвивките на зърното и, както знаете, хлебни изделия от най-висок и първи клас се произвеждат от брашно, в което няма частици от филма.

Хлябът е най-важният източник на влакна, чиято дневна скорост е малко вероятно да бъде получена само от плодове и зеленчуци. Въпреки това, всички диетолози казват, че белият хляб е вредно. Според тях за оптимална стомашно-чревна работа е по-добре да изберете цели зърна от хлебни изделия или продукти с добавяне на трици. Само 200 грама "правилен" хляб на ден компенсира много полезни вещества, включително фибри.

Какво не е наред с белия хляб?

Защо диетолозите все повече твърдят, че употребата на традиционен бял хляб трябва да бъде ограничена? Какво се е случило, че експертите започват да алармират? Оказва се, че има много причини за това.

- Бял хляб съдържа огромно количество нишесте, което от гледна точка на химията е молекула глюкоза, свързана с топки. Ако в устата ви се появи малко парче обикновен бял хляб, след известно време можете да почувствате сладък вкус. Тези слюнни ензими започват да действат със скорбяла и се разлагат на глюкоза. Разбира се, колкото по-бял е хлябът, толкова по-силен помага да се увеличи кръвната захар и да се повлияе производството на инсулин в организма, което води до риск от придобит диабет. Тази собственост може да се припише на един от основните индикатори, показващ вредата от бял хляб.

- Небалансирана диета, провокирана от редовното преяждане на печени хлебни изделия, насърчава развитието на всички видове болести и образуването на патологии. Това злоупотреба причинява хронично усещане за умора и тежки главоболия.

- Обикновеният бял хляб е източник на много енергия, която като цяло е трудно да се харчат. Ето защо има широко разпространено мнение, че консумацията на хлебни изделия допринася за натрупването на наднормено тегло. Въпреки това, най-често излишни килограми се появяват от това, което ядем с хляб.

- Много експерти твърдят, че прекомерната консумация на бял хляб може да предизвика усещане за тежест в стомаха, подуване, запек и други неизправности на стомашно-чревната система.

- И накрая, нека не забравяме, че през последните години можете да чуете все повече и повече за сериозни заболявания, причинени от непоносимост към растителни протеини - глутен. Особено много от него съдържа пшеница и ръж. Ето защо, някои хора, които имат симптоми на алергия към глутен, използват традиционен хляб, не се препоръчва изобщо.

Предимствата на бял хляб

Независимо от това, въпреки наличието на такива сериозни недостатъци, е необходимо да се спомене необходимостта от наличието на бял хляб в храненето на хора, водещи активен начин на живот. Този продукт трябва да бъде в менюто на деца и спортисти.

Факт е, че точно тези вещества, на които се приписват вредни свойства, имат отлични хранителни характеристики. Нишестето и глутенът, които са част от най-високия и първокласен хляб, лесно се асимилират от тялото и осигуряват бързо насищане с малки количества консумирана храна.

Освен това, ползите от бял хляб са в целия витамин-минерален комплекс, който е част от неговия състав. Витамините B, PP, E, калций, фосфор и желязо, съдържащи се в бял хляб, са основни елементи за поддържане на нормалното функциониране. Особено полезен хляб с трици, съдържащ максималното количество необходими вещества.

Предимствата на бял хляб очевидна. Согласно многочисленным исследованиям доказано, что люди, в чей ежедневный рацион входит белый хлеб, менее подвержены неврозам и приступам депрессии, они реже страдают от сердечных заболеваний. Так же известно, что употребление белого хлеба оказывает благотворное влияние на состояние кожи, ногтей и волос. Поэтому, чтобы надолго сохранить молодость, красоту и здоровье, полностью исключать хлеб из ежедневного употребления нельзя. Однако и злоупотребление хлебными изделиями способно вызвать негативный эффект. Поэтому диетологи рекомендуют в сутки употреблять не более 200 граммов этих продуктов.

Бял хляб в диети за отслабване

Поради високото съдържание на калории в хляба, много хора вярват, че ако се наблюдава диета за загуба на тегло, достатъчно е напълно да откажете да ядете хляб. Това обаче не е напълно вярно. В крайна сметка борбата срещу излишните килограми е цялостен комплекс от мерки, състоящи се от редовни физически дейности, рационално проектирана диета и правилно организиране на ежедневната практика.

Основата на всяка диета е балансирана диета. Това е с рационалното потребление на храна, тялото е наситено с необходимите хранителни вещества в правилните пропорции. Енергийната стойност на пшеничния хляб директно зависи от качеството и състава на брашното, използвано за неговото приготвяне. И въпреки че не е твърде различен от продуктите от ръжта на BZHU, пшеничните продукти съдържат така наречените "бавни" въглехидрати, лошо усвоени от тялото.

Средно хлябът съдържа около 8 - 9% протеин и 1% мазнини, докато количеството въглехидрати в такъв продукт може да достигне половината от теглото си. Следователно, това е вреда на бял хляб, когато диета, носи тялото осезаем дискомфорт. Това се обяснява със спецификата на технологичния процес за производство на висококачествено брашно, където са отделени от него черупките и зърната. По този начин брашното губи почти всички витамини. Ето защо, в диетите се препоръчва да смените бял хляб със сив, ръжен или пълнозърнест хляб.

Share:
Comments