Нарът ви предпазва от преяждане

Фактът, че гранатата е склад за антиоксиданти, е известен от дълго време. Наскоро специалистите по хранене откриха, че имат още едно предимство: те помагат за борбата с глада. Това означава, че при редовно консумиране на гранати можете да намалите чувството на глад, докато усещането за ситост се увеличава.

Експериментът е проведен в Университета на кралицата Маргарет, Единбург, с участието на 29 души. Всеки ден в продължение на три седмици някои от участниците взеха плацебо, а някои - екстракт от нар от кората, костите и ядрата.

След три седмици, преди да се яде вечеря с доматен сос, всеки участник пил чаша сок от нар. Преди хранене и в рамките на два часа след това на интервали от 15 минути, те трябваше да определят в специален въпросник тежестта на глада, чувството за ситост и степента на удовлетворение от храната.

В резултат на това участниците, приемащи екстракта, са похарчили средно с 22% по-малко от доброволците от контролната група (447 грама макаронени изделия в сравнение с 574 грама в контролната група) и храната изглеждаше по-вкусна за тях.

Те се чувстваха по-малко гладни средно с 12%, желанието за ядене намаля с 21%, чувството за ситост и удовлетворение се увеличи съответно с 16 и 15%.

Това предполага, че екстрактът от нар може да помогне за справяне с проблема с наднорменото тегло и затлъстяването. Сокът от нар също намалява налягането и подобрява състоянието с инсулинова резистентност.

Share:
Comments