Най-вкусният и най-полезен хляб, какво е това? какво малко

Много от нас не представляват редовни ястия без хляб от пресен и ароматен хляб. Той винаги е бил смятан за един от най-важните продукти в нашата диета, така че хората за неговите ползи са много притчи и думи.

Днес на броячи в пекарни и супермаркети има голям брой различни видове и видове хляб. За съжаление, много хора отказват да използват този продукт. Те погрешно вярват, че това е една от основните причини за натрупване на наднормено тегло.

Предлагаме да определим кой хляб е най-полезен. И за това трябва да научите повече за състава му и свойствата на неговите съставки.

Какъв е най-полезният хляб?

При приготвянето на тесто за хляб се използват три основни компонента: вода, брашно, мая. За да разнообрази основния състав на продукта, значително да промени или подобри вкуса си, а също така да го направи по-полезен, има различни добавки. Производителите използват мляко, яйца, сол, растителни масла, натурален квас и други също толкова полезни съставки. И за да даде специален вкус и пикантност на хляба, кориандър, кимион, малц, стафиди, сушени кайсии и слънчоглед са способни. Но ние ще се занимаваме с три основни компонента.

Брашното е неразделна част от всички хлебни изделия, а качеството на печеното прясно зависи от качеството му.

От известно време най-ценното брашно се счита за брашно с най-високо качество. Докато диетолозите обясниха, че тя носи в организма само прости въглехидрати. Тъй като при производството му житни микроби, трици, алеуронов слой зърно се отстраняват от зърнени култури. Всички тези компоненти са склад от вещества и елементи, необходими за човешкото тяло. В крайна сметка, за производството на брашно от най-висок клас остава нишестена част от зърното, което не внася в организма витамини и хранителни вещества. Оттук можем да заключим: хлябът съдържа най-много количество микроелементи и витамини, ако е направен от нискокачествено брашно.

Ето защо, най-полезният може да се счита хляб, който се прави от тапет или белени брашно с добавяне на цели или покълнали зърна, както и трици. Той съдържа голям брой минерали, хранителни влакна, фибри, витамини В, витамин Е, протеин албумин и други микроелементи.

Друга основна съставка при приготвянето на много видове хляб е маята. Те съдържат голям брой аминокиселини, витамини В, минерали. Дрожденият хляб съдържа глутаминова киселина. Това е изключително необходимо и важно в процеса на метаболизма. Тя също има пряка роля в процеса на производство на други аминокиселини от тялото. В този случай тялото не е в състояние да синтезира глутаминова киселина и трябва да я получи в процеса на хранене. Ако в човешкото тяло липсва глутаминова киселина, физическото и психическото му състояние намалява.

Водата е необходима и важна съставка при приготвянето на хлебно тесто, където служи като разтворител. И ползите от него са известни още от детството, защото водата е в основата на организма, участва в неговите метаболитни процеси и, разбира се, е необходима за пълноценно функциониране и жизненоважна дейност.

Енергийна и хранителна стойност на хлебните продукти

Енергийната стойност на хляба, както всеки друг продукт, се основава на химическия му състав. Количеството енергия, освободено от тялото, зависи пряко от вида на брашното. Колкото по-висока е степента на брашното, толкова повече енергия се отделя от тялото по време на храносмилането и обратно. Тази зависимост може да бъде визуално проследена въз основа на данните за енергийната стойност от сто грама хляб, в зависимост от типа брашно, от което се произвежда:

• Брашно от пшенично брашно - 840 kJ;

• Соево брашно от ръж - 894 kJ;

• Пшенично брашно от най-високо качество - 972 кг;

• Торти от висококачествено брашно - до 1455kJ.

Хлябът съдържа една трета от протеина, което е изключително важно и необходимо за нашето тяло. Покриването на дневните нужди на човешкото тяло в растителния протеин може да се постигне с почти 80% поради консумацията на хляб.

За съжаление, в брашното и хляба с проста рецепта, има малко мазнини. Въпреки това, 200-250 грама ръжен хляб е достатъчно, за да покрие ежедневните нужди на тялото в 30% полиненаситени мастни киселини и в 25% фосфолипиди.

Във всеки продукт от хляба преобладават въглехидратите и в количества от около 50%. Ето защо, при дневна консумация от 200-250 грама ръжен хляб, 40% от дневните нужди на тялото за енергия са покрити. Най-ценните са въглехидратите, които не се смилат, като например фибри. Неговото разцепване по време на храносмилането практически не се случва, но има благоприятен ефект върху червата, засилвайки перисталтиката, като по този начин улеснява пречистването.

Хлябът служи на човешкото тяло като източник на минерални елементи. Съдържа значителна част магнезий, фосфор, калий и манган. В малки количества съдържа хлор, кобалт, натрий и калций. Хлябът е богато на витамин Е и витамини от група B, дневната нужда за тях могат да се задоволят с 50%, когато се яде ръжен хляб 200-250 грама. Чрез консумирането на хлебни продукти човек може почти напълно да покрие ежедневните нужди на организма в жлезата. Около половината от необходимите органични киселини също се доставят с хляб на тялото ни. Те са в състояние да се намали киселинността на стомашния тракт, засили своята дейност и подобряване на състава на микрофлората.

За рационална и балансирана работа на тялото, диетолозите по света препоръчват ежедневно да ядете средно около 150-250 грама ръжен хляб.

Най-полезните видове хляб и тяхното влияние върху нашето тяло

Използването на ръжен хляб помага за отстраняването на токсините и канцерогените от организма, което е в състояние да подобри обмяната на веществата. Хлябът от ръж е с ниска енергийна стойност, така че употребата му се препоръчва за тези, които гледат теглото си. Този вид хляб има благотворен ефект върху работата на сърцето. Полезно е да се яде за затлъстяване, онкологични заболявания, анемия и диабет. За всички тези качества ръжният хляб несъмнено заслужава заглавието на най-полезния.

Хляб с трици трябва да се използва за укрепване на имунитета, с хипертония, затруднения с движението на червата, атеросклероза. Той съдържа никотинова киселина, която предпазва тялото от развитието на стомашно-чревни заболявания.

Безодозьовският хляб се препоръчва за хранене с дисбактериоза, стомашна язва, черва и гастрит. Този тип хляб може да има противовъзпалителен ефект и да нормализира работата на стомашно-чревния тракт.

Безоловой или ахлорид хляб трябва да се използва при заболявания на сърцето и бъбреците. И също така и в тези случаи, когато лекарите препоръчват да се ограничи потокът от сол в тялото.

Хлябът с добавени покълнали пшенични зародиши е изключително полезен, защото е обогатен с витамини. Той почиства тялото на токсините и неутрализира действието на токсините. Използването на такъв хляб стимулира функцията на хематопоезата и повишава нивото на хемоглобина в кръвта.

Най-полезният клас хляб

За да обобщим, трябва да отбележим, че хлябът е вкусен, здравословен и хранителен продукт. При избора и използването му е необходимо да се основава на индивидуалните предпочитания и препоръки. Най-полезният хляб може да се нарече ръжено черно, малко по-ниско от хляба от тъмно пшеничено брашно грубо.

Share:
Comments