Магически шоколад: полза и вреда, състав, калорично

Има толкова много митове, свързани с шоколада, че е трудно да се разбере истинската му полза или нараняванеа на здравето.

Шоколадът се проучва от учените, а възрастните обичат да обожават децата.

Вредно ли е или е полезно това деликатес - сладки поздрави от отдавна изгубени загадъчни маи?

Шоколад: състав, калорично съдържание, както е приложено

Съвременните шоколадови плочки нямат нищо общо с шоколада, който се влюби в американците и европейците след триумфалното завръщане на Колумб и завладяването на американския континент. Ацтеките приготвиха "шоколад" без захар, сгъстили напитката с царевично брашно. Едва ли се наслаждавах, но бях весел, весел и здрав.

За дълго време в Европа (и Америка) шоколадът е известен като напитка, чиято рецепта беше пазена в тайна, Средновековните испанци, например, без съдебен иск, отрязваха главите на безотговорни граждани, които се осмелиха да готвят шоколад без отделно разрешение. Разбира се! Държавната тайна ...

В продължение на много време какаовите зърна бяха толкова скъпи, че само роялти можеха да си позволят да пият. До края на XIX в. Е разработена рецепта за твърд шоколад, която свали пазарите за захар и какао. Оттогава можете да купувате шоколадови плочки без проблеми.

Съвременният шоколад се произвежда в три типа: тъмно (или черно), млечно и бяло. Плочките се отличават както в цвят, така и в качество, което е състав.

Черният шоколад съдържа:

• настъргани натурални какао на зърна на прах;

• какао-масло;

• захар;

• ванилия;

• емулгатор.

В черен шоколад максимален количество ценни хранителни вещества. Вкусът на продукта е по-горчив, наситен, ярък. Съдържанието на какао на зърна в продукта е не по-малко от 55%. Съдържа органични киселини, диетични фибри, наситени мастни киселини, нишесте.

Използването на тъмен шоколад се обяснява с съдържанието на витамини от група В, Е, РР и също минерали: калий, калций, магнезий, фосфор, натрий, желязо.

В млечен шоколад част от естествения прах, получен от боб, замества прахообразното мляко. Оттук и по-бледият външен вид, по-малко горчивият вкус, очевидният кремообразен нюанс. Твърдите компоненти в продукта трябва да са най-малко 25 процента, в качествен шоколад - до петдесет.

В бял шоколад какао на прах и изобщо не. Въпреки това, не може да му се отрече участие в шоколада. В крайна сметка продуктът включва какаово масло (поне 20%), мляко на прах или кондензирано мляко (14%), млечни мазнини (около 4%), захар (55%).

Калорийното съдържание на шоколада, независимо от типа, е приблизително същото: 540-550 kcal на сто грама. Много? Разбира се. Но ако се ограничите до 25-50 грама от напитки на ден, няма да има никаква нараняванеа от шоколада за здрав човек без алергии към продукти от какао, но има много ползи.

Шоколад: каква е ползата за тялото?

Използването на шоколад е в какао на зърна. Ето защо, горчиви разновидности на деликатеси, разбира се, са по-полезни от млечни продукти. Полезни свойства на шоколад горчив, или тъмно, колосално:

• Съдържа антиоксидантни вещества (процианиди, флавоноиди, епикатехини). Тези естествени вещества предпазват тялото от свободни радикали, предотвратявайки образуването на ракови тумори;

• поради високото съдържание на полифеноли, кофеин, теобромин, употребата на шоколад за тялото се проявява в превенцията на сърдечно-съдовите заболявания;

• намалява риска от внезапни удари и инфаркти, защото ефективно предотвратява тромбозата;

• намалява риска от придобиване на диабет за сметка на това, тъй като нормализира процеса на асимилация на захари;

• стабилизира кръвното налягане, нормализира работата на сърдечните мускули;

• повишава еластичността на кръвоносните съдове;

• Използването на шоколад е известно за здравето на хората, страдащи от възпалителни заболявания на автоимунната система, артрит;

• Полиненаситените киселини, съдържащи се в шоколада, включително олеинова, стеаринова, предизвикват "лош" холестерол;

• стимулира активността на мозъка, подобрява качеството на интелектуалната работа, подобрява паметта, особено в напреднала възраст;

• има възстановителен ефект поради голямото съдържание на витаминния комплекс.

Много хора са чували този шоколад лекува депресия, и това всъщност е така. Част от полезни третирания допринася за производството на ендорфини и серотонини - "хормони на щастието", които всъщност увеличават настроението, облекчават депресивните състояния. Използването на шоколад за тялото в този смисъл е извън съмнение.

Но общо мнение за опасностите от шоколад за зъби и венци нищо повече от мит. Изглежда сладък продукт разрушава зъбния емайл. Всъщност продуктът на тъмния сорт съдържа естествен антисептик, който подобрява състоянието на лигавицата на устната кухина, дезинфекцира венците, намалява скоростта на натрупване на камъни, предотвратява кариеса.

Списъкът от митове за опасностите от шоколада се допълва с още две неразумни изявления.

1. Шоколадът се появява от шоколада. Всъщност, обривът е последица от дисфункция на хормоналната система, нарушение на кожата.

2. Шоколадът причинява алергии. Само по себе си шоколадът много рядко причинява алергия, но наистина може да бъде засилен.

Употребата на шоколад за човешкото здраве също е във факта, че той стимулира храносмилателните процеси и чревната подвижност, предотвратява образуването на язви. Достатъчна доза е 50 грама продукт на ден.

Между другото, същата сума е достатъчна и, за да се предотврати образуването на ракови клетки, Японците следват правилото "50 грама" религиозно: всеки ден жителите на островите приемат дозата си на сладка медицина. Ракът и язвата за тях са много редки заболявания.

Шоколад: каква е нараняванеата за здравето?

Въпреки неоспоримите ползи за здравето, шоколадът може да бъде нараняванено. Преди всичко, поради съдържанието на захар. На диабетици да използват деликатес, уви, това е невъзможно.

Отказвай да имаш шоколад и хората с наднормено тегло, Във всеки случай, има мляко и бял шоколад, те просто не могат, но малко горчиви от време на време няма да донесат много нараняванеа.

Поради способността ви да засилвате алергиите, не можете да ядете шоколад по време на обостряне на заболяването и лечение с антихистамини. Когато симптомите преминат и резултатът от лечението е фиксиран, понякога можете да се отдадете на шоколад, но само с разрешение на лекаря.

Но ако има истинска алергия към какао на зърна или към някакъв компонент, съдържащ се в сладка керемида, ще трябва да спрете да използвате шоколада завинаги.

За бременни и кърмещи майки: нараняванеата от шоколада

Има ли или не да се яде шоколад на бременна жена и кърмачка? Въпросът е сложен, дори ако той лесно се позовава на "интересната си позиция" на принципа "бременността не е болест!".

Какво казват лекарите?

Ползите от шоколада за тялото на бременната са както следва:

• Магнезият укрепва нервите, увеличава имунната защита, облекчава безпокойството. Също така е полезно за плода, тъй като има положителен ефект върху образуването на мозъка;

Калият нормализира налягането и метаболитните процеси;

• укрепване на тялото на бъдещата майка и флавоноидите;

• теоброминът стимулира работата на сърцето;

• витамини, макронутриенти, необходими за тялото на жена в положение, е в шоколад. Желязото е полезно за образуването на тялото на бъдещото бебе.

Полезни свойства на шоколада се обясняват с неговия състав на първо място. Тъй като шоколадът намалява тревожността, малко вероятно е новороденото да предизвика мания безпокойство със сълзи и истерия. Детето ще се успокои.

Разбира се, става дума за черен шоколад. Бременната му жена може да яде малко.

От друга страна, Увреждането на шоколада за тялото на бременна жена също може да бъде значително.

• Ако имате роднини, които са алергични към този продукт, трябва да се откажете от бременността. Те не се шегуват с алергии.

• Кофеинът, който се съдържа в шоколадовата лента, може да унараняванеи здравето на майката и на плода. Освен това може да причини безсъние.

• Когато консумирате голямо количество шоколад, е вероятно да се засили киселини, което засяга почти всички бременни жени.

• Злоупотребата с шоколад, включително и горчивина, може да намали интензивността на кръвоснабдяването на матката и да причини кислородно гладуване на плода.

Нискокачественият шоколад, в който какаовото масло се заменя с хидрогенирани мазнини и растително масло, няма да донесе никаква полза на организма, а само допълнителни калории. Прекаленото тегло по време на бременност може да усложни своя ход.

Отхвърляйте разходите за шоколад през второто и третото тримесечие, когато има интензивно образуване на имунната система на бъдещото бебе. Висока вероятност имунната система на детето да бъде отслабена, ще има проблеми с червата, кожни обриви.

По време на кърменето е по-добре да спрете употребата на шоколад поне за два-три месеца след раждането на бебето. Това ще помогне да се избегнат ненужните проблеми с червата.

Шоколад за деца: полезен или нараняванени

Педиатрите не препоръчват да се дават шоколади на деца до тригодишна възраст. Преди това време се образува имунитет, а ненужният стрес е безполезен. Съдържанието на азотни съединения в шоколада може да наруши метаболитните процеси в тялото на детето.

До тригодишна възраст тялото вече е достатъчно оформено, за да се присъедини постепенно към "възрастни" храни. Сто грама истински тъмен шоколад седмично детето може да овладее без да му нанараняванеи.

Ползите от шоколада за тялото на бебето:

• наличието на калий и фосфор има благотворен ефект върху нервната и сърдечно-съдовата система на организма на детето, неговото формиране и развитие;

• тъмният шоколад с високо качество е полезен за работата на червата;

• продуктът подобрява настроението, така че една малка доза шоколад може да успокои криптата;

• Шоколадът е полезен за зъбите, защото какаовото масло, покриващо зъбите, предотвратява кариеса.

Въпреки това, шоколадовото тяло на бебето нараняване може да предизвика реална:

• причиняват алергии, понякога много сериозни (до бронхоспазъм). Поради това бебетата с алергия в историята на даването на шоколад са забранени;

• сахар способен вызвать ожирение, разладить работу поджелудочной железы, а это уже прямой нараняване шоколада;

• В допълнение, голямо количество захар може да доведе до коремна болка, гадене и киселини в стомаха поради повишеното производство на стомашен сок.

Много е важно да спазвате някои правила за ядене на шоколад от малки деца. Първо, забранено е да се даде дори малко количество екстракти на празен стомах.

На второ място, децата могат да ядат само млечен шоколад. Черното е прекалено наситено с теобромин - алкалоид, който детето наистина може да отрови. Такова отравяне е изпълнено с повръщане, нарушение на храносмилателния тракт, главоболие, гадене.

Шоколад: нараняване для худеющих

Молочный и белый шоколад нараняване для похудения нанесет за счет высокого содержания сахара и жира. Кушать такой продукт на диете однозначно нельзя, ведь всего несколько кусочком сладкого жирного лакомства могут свести на нет неделю-другую интенсивной борьбы с жиром.

Що се отнася до тъмния шоколад, все още можете да спорите. Факт е, че подобна деликатес може да смаже усещането за глад и наистина намаляване на апетита, И това ще позволи по-уверен контрол на теглото, намаляване на желанието за бързи въглехидрати. Следователно, ако човек се опитва да поддържа фигура в нормално състояние, то независимо от съдържанието на калории в шоколада, малко количество от него вероятно ще бъде от полза.

Едно полезно свойство на шоколада в намаляването на теглото може да се нарече неговата способност бързо да задоволи глада и да даде на тялото много енергия. Присъствието на калий и магнезий прави продукта полезен дори при наднормено тегло.

Увреждането на шоколада за загуба на тегло е натрупването на излишни въглехидрати под формата на мазнини. Млякото и белият шоколад в този смисъл са най-опасните. Но черните шоколадови ленти, въпреки високото съдържание на калории в шоколада, в разумни размери (не повече от 25 грама на ден), обратно, допринасят за загуба на тегло поради феноли и кофеин, които имат свойства на изгаряне на мазнини.

Полезен или нараняванеен шоколад, зависит от состояния организма. Употребляемый в меру, он будет только на пользу здоровому человеку.

Share:
Comments