Кленов сироп е чуждестранна сладост. съмнителна употреба и

Кленов сироп се използва в Северна Америка в продължение на стотици години. Този традиционен деликатес е един от най-популярните подсладители. Според някои твърдения кленов сироп е по-питателна и полезна от захар или мед. Това ли е така? Или това е само PR движение от компании, които произвеждат своя продукт?

Кленов сироп - какво е това?

За начало, помнете бреза сок. През пролетта много селяни пробиват дупка в бреза и извличат тази ценна течност. Американските индианци отдавна са се занимавали със сходни дейности, но с кленов или по-скоро "захарен" клен, който расте в Канада и САЩ от Нова Скотия до Северен Тексас. И дори наречен сезон на реколтата (4-6 седмици) от Sugar Moon. Освен това те не се ограничават до извличането на сок, а се опитват да заваряват течността. След изпаряване на приблизително 40 литра кленов сок се получава кленов сироп, който след това се филтрува, за да се отстранят примесите. За да направите такива манипулации с бреза сок няма да работи, защото захарта в него е 10-12 пъти по-малко, отколкото в сок на захар кленов.

Накратко, кленовият сироп е концентрат от кленов сок. Това е вискозна течност от светъл до тъмен кехлибар. На тези основания тя е разделена на няколко класа.

Классификация кленового сиропа

Клас А:

- светъл кехлибар, с лек и лек аромат;

- среден кехлибар, произведен в средата на сезона;

Клас Б:

- Тъмно кехлибарено, има по-интензивен вкус.

Клас С:

- Най-тъмният цвят има вкус на меласа.

Характер на разликите между тях е, че тъмните сиропи се произвеждат от сок, който се извлича по-късно, по време на сезона на прибиране на реколтата.

Тъмните сиропи се отличават с най-интензивен аромат на клен и традиционно се използват за готвене, печене, както и за производство на сладкиши и бонбони според вида на нашите мъже. Светли сортове се използват като обикновени сиропи, например за подправка палачинки, вафли и дори сладолед.

Най-тъмният сироп съдържа минерали и е богат на захар. Общата и основна разлика от обикновената чиста захар е наличието на определено количество минерали и антиоксиданти.

Съвет! Ако обмисляте да закупите част от кленов сироп, не забравяйте да сте сигурен, че е истински кленов сироп, а не само сироп с кленов аромат, който може да съдържа рафинирана захар или сироп от царевица. Съхранявайте сиропа в отворени съдове само в хладилника.

Состав кленового сиропа

100 грама сироп съдържат:

- Калций: 7% от препоръчителната дневна доза;

— Калий: 6%;

- желязо: 7%;

— Цинк: 28%;

- Манган: 165%.

Очевидно съставът на кленов сироп включва приличен брой минерали, особено цинк и манган. Но имайте предвид, че тя също има много захар. Приблизително 2/3 се състои от захароза. Ето защо, в 100 грама кленов сироп - 67 грама захар.

Захарта на свой ред може да причини сериозна вреда. Ако се използва в излишък, може да се превърне в една от причините за затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Кленовый сироп: за и против

Фактът, че сиропът съдържа някои минерали, не е най-добрият аргумент в полза на използването му поради високото съдържание на захар. Много по-здравословен и здравословен вариант за организма ще бъде да се ядат други храни, които съдържат изброените минерали. Ако човек води балансирана диета, тогава шансът да се получи недостиг на минерали е изключително нисък.

Гликемичният индекс на кленов сироп е около 54, в сравнение с конвенционалната захар, която има гликемичен индекс от около 65. И ако едно лице все още консумира подсладители на базата на захар, то заместител на захар в същото количество с кленов сироп ще намали общото потребление на захар на 1/3. Това е добре от гледна точка на това, че кленовият сироп повишава нивата на кръвната захар по-бавно от обикновената захар.

Както вече беше отбелязано, кленовият сироп съдържа някои минерали, както и най-малко 24 различни антиоксиданти. Известно е, че окислителните процеси и ефектите в клетките водят до тяхното по-бързо стареене и следователно до по-ранното стареене на организма като цяло, както и до редица различни заболявания. Долната линия е, че окисляването е нежелана химическа реакция, която включва свободни радикали - молекули с нестабилни електрони. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, като по този начин намаляват окисляването и уврежданията, а също така намаляват потенциалния риск от някои заболявания.

Важно! Кленовите сиропи на тъмните марки (клас B, C) съдържат повече антиоксиданти, отколкото леките.

Въпреки това, количеството антиоксиданти остава все още малко, в сравнение с количеството захар.

Според изследването, заместването на цялата рафинирана захар в средната диета с "алтернативни" подсладители, като кленов сироп, увеличава цялостната подкрепа на антиоксидантите. Но ако човек трябва да отслабне или да затегне здравето си, по-добре е да се откажем напълно от калориите на подсладителите, а не да се занимаваме с лека версия на захар.

Любопитно е, че някои от полезните вещества не се съдържат в кленовете, но се образуват по време на кипене и изпаряване на сока. Едно такова вещество е квебекон, уникално фенолно съединение, наречено след канадската провинция Квебек, което произвежда голямо количество кленов сироп. Проучванията показват, че активните съставки, които влизат в кленовия сироп, помагат за намаляване на растежа на раковите клетки и забавят разграждането на въглехидратите в храносмилателния тракт. Квебек е подобен на тамоксифен, лекарство, което се използва за предотвратяване и лечение на някои видове рак на гърдата. Както всички фармацевтични продукти, tamoxifen носи риск от сериозни нежелани реакции. Естественият квебекол ги изключва или действа с по-малко странични ефекти.

Но по принцип трябва да се разбере, че научните изследвания остават само изследвания и не показват какво се случва с живия човек. Освен това повечето изследвания са спонсорирани от производителите на кленов сироп.

Също така има мнения, че кленовият сироп може да бъде полезен за пухкавата коса и мъжкото здраве. Поглъщането подобрява структурата и плътността на косата, а външното приложение може да повлияе положително на сухия и разделен край, особено в къдрава коса. За мъжете повишено ниво на цинк в сироп означава по-малък риск от рак на простатата и намаляване на размера на тази значима жлеза.

Като цяло, обаче, кленовият сироп съдържа и някои хранителни вещества и антиоксиданти, съдържа и много захар. От гледна точка на здравословното хранене, той е лош източник на полезни хранителни вещества в сравнение с "реалните" храни като зеленчуци и плодове. Замяната на рафинираната захар с чист, качествен кленов сироп вероятно ще донесе големи ползи за здравето. Въпреки това, по-точен ще бъде изразът "по-малко вреда от захарта", или сравнение с мед. Какво не прави сиропа напълно здрав. Използвайте с умереност.

Share:
Comments