Къде да вземем много енергия: ползите от гуарана, какъв е

Особено сега, във време на студ и измръзване, е толкова трудно да се издигнете от леглото сутрин. Чудесен помощник, който да намери сили да се откъсне от дивана, ще бъде гуарана.

Нещо екзотично, за което мнозина са чували, но в същото време не разбираха напълно какво всъщност е.

Така че, гуарана е ...

Растение, което расте в тропическите джунгли на Южна Америка, Бразилия, Венецуела, Парагвай. Местните жители отдавна са използвали стимулиращите свойства на плодовете на това растение. Мисионерът на йезуита от седемнадесети век отбеляза, че гуарана е дал на членовете на племето на Амазонка "толкова много енергия, че когато ловуват, те могат да отидат от един ден на друг без да се чувстват гладни". Бразилските безалкохолни напитки са с гуарана в състава си от 1909 г. насам, но напоследък е широко използвана в други страни, когато енергийните напитки са придобили експлозивна популярност.

Плодовете съдържат два пъти повече кофеин (2-5%), отколкото кафето. Също така съдържа цяла смес от други съединения, които действат заедно като стимулант. По тази причина гуарана е широко известна като ефективна, естествена енергия. Добавете я на енергийни напитки, чайове и понякога на сладкиши и дъвки. В Бразилия продуктите с вкус на гуарана са популярни - от напитки до пасти за зъби. Също така, гуарана се смесва със спортно хранене или се използва като добавка за отслабване.

Кофеинът, който хората извличат от гуарана, обслужва напълно различна цел в дивата природа: това е естествен инсектицид, който забавя насекомите. Въпреки това, гладни птици могат да смилат безкомпромисни плодове без кофеин, но богатите на кофеин семена се развалят в храносмилателния тракт, често се освобождават на ново място, което помага да се създаде ново поколение растения гуарана.

Ползи от употребата и механизъм на действие guarana

Изследванията, които сравняват ефектите на кафе, гуркане и матенов чай, показаха, че гуарана стимулира бдителния народ най-бдителност и внимание по време на изпълнението на умствени задачи. Кафето в теста достигна върхово действие след около 35-45 минути, след което ефектът бързо се отслаби.

В същото време ефектът на гуарана се увеличава и продължава след 150 минути. Това е така, защото гуарана съдържа вещества, които забавят метаболизма и абсорбцията на кофеина, като по този начин удължават неговия ефект. Основното е танинът. Той е този, който създава дългосрочно енергийно плато. И теофилин и теобромин (вещества, които правят натурален шоколад токсичен за кучета и котки). Те са подобни на кофеина, но имат слаб ефект върху човешкото тяло.

Други проучвания показват, че положителният ефект на гуарана върху настроението, паметта и когнитивната функция не се ограничава до нивата на кофеина. Изследователите установяват, че най-добри резултати са получени от дози от гуарана, съдържащи 37,5 или 75 mg кофеин в сравнение с дози, съдържащи 150 или 300 mg кофеин.

Фактът, че гуарана трудно се разтваря във вода, също изглежда допринася за дългосрочните му ефекти, но никой не е доказал достатъчно убедително, че тялото преработва кофеина гуарана по различен начин от кофеина, който се съдържа в кафе на зърна или чаени листа.

По принцип положителните свойства на гуарана могат да бъдат разграничени до известна степен:

• Естествен източник на енергия и отличен стимулант. Предотвратява умората и спада в енергийните нива, причинени от напрежението на мускулите.

• Намалява апетита, потиска глада, което от своя страна може да бъде ефективно в борбата със затлъстяването.

• Отстранява стреса и подобрява настроението. Увеличава бдителността и чувството за благополучие.

• Подобрява общото умствено състояние и също така увеличава умствените способности и ученето. Помага за подобряване на интелектуалната работа. Възможно е да се използва в комбинация с женшен за подобряване на ефекта.

• Подобряване на храносмилателната система и храносмилателната система. Гуарана помага да се премахнат токсините, натрупани в червата. Действа като естествен детоксикиращ агент.

• Естествен афродизиак. Кофеинът увеличава либидото. Обясненията са излишни.

• Полезно за сърдечно-съдовата система. Помага за борба със свободните радикали, които засягат CAS. Това улеснява функционирането на CAS.

• Естествено средство за отстраняване на проблеми при менструация. Регулира циклите, помага при елиминирането на ПМС.

• Естествен аналгетик. Помага на тези, които често страдат от главоболие, мигрена и болка по време на менструацията.

• Добро лекарство за махмурлук.

Как да използвате?

Традиционно гуарана се използва под формата на прах или течни екстракти. Ако имате капсули, които съдържат прах вътре, най-добре е да вземете 3-6 капсули, да извлечете прах от тях, да ги разделите на три еднакви дози и да консумирате през деня като добавка към сокове, чай, кафе, сушилни или други напитки.

Течните екстракти обикновено съдържат указания за препоръчителната дозировка. Те могат да се добавят и към напитките.

Всичко е добро в умереност. Гуарана странични ефекти и предпазни мерки

Гуарана е безопасна в умереност, въпреки че прекомерната употреба може да причини здравословни проблеми.

Подобно на други форми на кофеин, гуарана може да взаимодейства с определени медикаменти, а прекалено много гуарана носи всички рискове, свързани с високи нива на кофеин (над 300 мг) - безсъние, тремор, тревожност, дехидратация и тахикардия. Въпреки това, за разлика от кафе, лабораторните тестове не показват токсичност дори при високи дози, но е по-добре да се избягва гуарана по време на бременност и лактация или при високо кръвно налягане.

Основната опасност е използването на гуарана в състава на енергийните напитки. Тези "коктейли" съдържат значителен списък от компоненти, които при взаимодействието си с гуарана варират от пиене до напитки. Прочетете какво е написано на етикета. И да бъдете водени от здравия разум, преди да консумирате енергийни напитки. Също така в много енергийни напитки, съдържащи гуарана, добавете царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза. Въпреки че не взаимодейства с гуарана, то все още е вредно за организма. В краткосрочен план висококачественият фруктозен сироп от царевица ще доведе до бързо превръщането на кръвната Ви захар в мазнини. В дългосрочен план това е свързано с широк спектър от неприятни здравословни проблеми.

Ако имате сърдечни проблеми или рискувате да ги развиете, най-добре е да поговорите с Вашия лекар за това колко безопасно е да използвате кофеин и дали трябва да се направи изобщо, преди да започнете да ядете гуарана.

Тежката злоупотреба с кофеин може също да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания. В някои случаи, прекомерните дози кофеин могат да бъдат свързани с аритмия. А също така предизвиква нервност, главоболия и тревожност.

Не се препоръчва употребата на гуарана преди лягане, особено ако вече страдате от безсъние или други нарушения на съня.

Подобно на много плодове, зеленчуци и добавки, гуарана ще ви даде много предимства при спазване на предпазните мерки. Консултирайте се с Вашия лекар, ако не сте сигурни за безопасността на гуарана. В противен случай тя ще ви даде един прекрасен, нов свят на възможности и ще продължите пътуване, натоварено с голяма доза дейност.

Share:
Comments