Какво е полезно и вредно ръжен хляб? съвременни изследвания

Хлябът от ръж е отдавна символите на руския народ. Всеки е чувал за полезните си свойства още от детството си, но дали е толкова полезен, както хората казват за него, и може ли ръжен хляб да навреди на човешкото здраве?

Състав на ръжен хляб: каква е неговата употреба?

Хлябът от ръж е много популярен поради неговите прекрасни свойства, но какво го прави толкова полезен? За да се разбере този въпрос, е необходимо да се разгледа състава на ръжен хляб. Основно основните съставки са: ръжено брашно, квас, сол и вода.

С развитието на технологиите се появяват много производители на ръжен хляб, които променят класическия състав, разреждат го с различни видове брашно, мая, захар.

Каква е ползата от ръжния хляб?

Ръждовият хляб има много фактори, които оказват положително влияние върху здравето и човешкото тяло. Най-ценните и полезни свойства на ръчния хляб са:

• Почистване на чревните стени, премахване на токсините

• Стабилизиране на стомашно-чревния тракт

• Минималната калорична стойност

• Съдържание на магнезий, желязо и фолиева киселина

• Намаляване на риска от онкологични заболявания

• Положителни ефекти върху репродуктивната система

• Пониженный гликемический индекс

• Отстраняване на холестерола от кръвоносните съдове

• Положителен ефект върху ноктите, зъбите, кожата и косата

• Премахване на запек

• Високо съдържание на различни витамини и аминокиселини

• Ускорение метаболизма

Освен това "черен" хляб много по-бързо носи чувство на ситост, отколкото продукт на пшенично брашно, което също е безспорен плюс за диетично хранене. Също така ръжният хляб е идеален за хора с диабет, тъй като има нисък гликемичен индекс (индекс на глюкозата).

Защо ръжният хляб е по-полезен от други видове?

Ръжно брашно в производството на хляб, за разлика от пшеницата, не преминава през задълбочен процес на смилане и запазва всички полезни свойства.

Факт е, че етикетът "по-висок клас" на пекарната означава само, че зърното е преминало няколко етапа на обработка и съдържа минимална полза.

Зърното за ръжен хляб се запазва в оригиналната си форма, като се извършва само поредица от задължителни процедури. В същото време, черупката на зърното и ембриона се запазват - най-полезните компоненти на ръжта.

Как да ядете ръжен хляб правилно, така че да е от полза?

Използването според препоръчителната дозировка е много важен фактор за въпроса за ползите от ръжния хляб. За възрастен, който води активен начин на живот, идеалната норма е 300 грама хляб на ден.

За хората, които ежедневно извършват тежък физически труд, се препоръчва да ядете 500 грама на ден. За тези, чийто живот е свързан с пасивни дейности, се консумира около 150-200 грама на ден.

Лекарите в напреднала възраст съветват и напълно изоставят хлебопроизводството на базата на пшенично брашно и преминават към ръжен хляб, защото в напреднала възраст е много важно да се съберат всички необходими хранителни вещества в организма, който съдържа "черен хляб".

Противопоказания и увреждания на ръжен хляб?

Въпреки огромния списък от полезни свойства на хляба, базиран на ръжено брашно, той, както всеки друг полезен продукт, не се препоръчва на всички и в някои случаи дори може да причини вреда. Не използвайте "черен" хляб за хора със следните увреждания в здравето:

• Стомашна язва

• Гастрит

• Възпаление на черния дроб

• Възпаление на жлъчния мехур

• Колит от различен вид

Поради съдържанието на ръжен хляб в тестото, не се препоръчва да се използва за хора с увреждания в работата на стомашно-чревния тракт.

Също така някои от съставките на ръжен хляб могат да повлияят неблагоприятно на вашето здраве. Те включват:

• Мая

Влизайки в стомаха, дрождите окисляват и набъбват, като по този начин причиняват киселини. При закупуването е необходимо да се обърне внимание на състава на продукта и да се направи избор в посока на свободна от мая хляб.

• Сладкие добавки

Производителите често добавят ядки, плодове, слънчоглед и сладки добавки към ръжен хляб. Такова пълнене е дълбоко абсорбирано и усвоено, а също така раздразва стените на стомаха. Приоритет за закупуване на ръжен хляб без добавки, тъй като в състава на вредни компоненти, продуктът губи своите полезни свойства.

• Масло

Прекомерното добавяне на масло или маргарин е по вина на любовниците, които сами печелят ръжен хляб. Поради високото съдържание на мазнини в продукта, той е лошо усвоен от стомаха и застарява дълго време, причинявайки киселини в стомаха.

Използване на ръжен хляб в диетата на бебето

В храната на бебето ръжът трябва да се прилага внимателно. Децата под 3-годишна възраст все още не са формирали храносмилателна система, т.е. хлябът е твърде трудна храна за малко дете. Стомахът ще бъде трудно смилаем, хлябът ще започне да се задържа, което е изпълнено с лошо здраве на бебето и последвалите проблеми с стомашно-чревния тракт.

Така че колко правилно да въведете ръжен хляб в диетата на бебето?

1. От 7-месечна възраст можете да дадете на бебето ухапване от ръжен хляб;

2. • "Черен" хляб може да бъде внесен в храната на бебето само от 3 години;

3. • След 3 години е необходимо да се анализира реакцията на ръжен хляб: необходимо е да се даде на детето 15 грама хляб и да се наблюдава;

4. Ако бебето реагира нормално на ръжен хляб, можете постепенно да увеличите количеството хляб на ден до 100 грама.

Препоръчва се стриктно спазване на описаните по-горе правила, за да не се навреди на детето ви.

Ръж хляб по време на бременност и лактация: полезни или вредни?

Ръж хляб, според лекарите, бременна жена е не само е възможно, но също така е необходимо. Но за хлебни изделия, на базата на пшенично брашно, си заслужава да се обмисли, защото лекарите силно препоръчват бъдещите майки да се откажат от това лечение.

Черният хляб е груб, носи бременна жена с витамини, премахва токсините и предотвратява анемията, която е твърде често при бременните майки. Разбира се, е по-добре да го печете сами, без възможни вредни добавки, като запазвате всички полезни свойства на неговите компоненти.

Основното нещо в този случай е да не прекалявате, тъй като мая, която по някакъв начин се добавя към ръжен хляб, може да доведе до такова неприятно заболяване като полихидрамнио.

Що се отнася до кърмещите майки, по време на кърменето е по-добре да откажете употребата на ръжен хляб, защото поради наличието на квас в продукта хлябът може да предизвика бебешки обрив, метеоризъм, изпражнения (особено запек). Запекът е често срещан проблем при кърмачките, които ядат ръжен хляб. Този проблем засяга както майката, така и детето.

Оптималното количество дневна консумация на ръжен хляб по време на кърменето е 100 г.

Освен това е важно да се отбележи, че "черен" хляб не се препоръчва, ако има следните фактори:

• метеоризъм или склонност към нея (майка и дете)

• Рехабилитационен период след цезарово сечение

• Остър стадий на заболявания на стомашно-чревния тракт

В заключение може да се отбележи, че ръжният хляб със сигурност е полезен продукт с много предимства, но е важно да следвате препоръките, така че използването на този продукт не само да ви даде здраве, но и положителни емоции.

Share:
Comments