Хидроцефалия - причини, симптоми, диагноза, лечение

Gidrocefaliâ - това е прекомерно натрупване на цереброспинална течност в цереброспиналната течност на мозъка. За течности са разположени вентрикули, цистерни и субарахноидни пукнатини. Причината за това заболяване е нарушение на резорбцията, производството и циркулацията на цереброспиналната течност.

По принцип, появата на хидроцефалия при някои новородени се дължи на различни инфекциозни заболявания, предавани по време на бременност, което води до смущения във функционирането на камерната система в мозъка на плода.

Това заболяване води до затруднено кръвообращение на цереброспиналната течност или прекомерно производство. В допълнение към вроденото заболяване, за първи път месеци от живота на новородения, придобитият хидроцефалий може да се развие след менингоенцефалит, менингит, наранявания на главата и интоксикации и т.н.,

Нарушенията в кръвообращението на цереброспиналната течност водят до повишено вътречерепно налягане, както и до хипертензивно-хидроцефаличен синдром. Повишеният натиск върху мозъка постепенно започва да намалява зрението, да се появят конвулсии и да се появи слабост в долните и горните крайници. След това може да доведе до смърт, намаляване на интелектуалните способности или различни неврологични заболявания.

Gidrocefaliâ - симптомы (признаки)

Основният признак на хидроцефалия е бързото и бързо нарастване на обиколката на главата, както и изпъкналият, напрегнат фланенел, изместването на очните топки надолу и постоянното преобръщане на главата. И на местата, където няма нормално сливане на костите на черепа, се формират различни пулсиращи издатини. Може да се появи и нистагъм и страбизъм, загуба на слух и зрение, гадене и главоболие. В момента най-често срещаната диагноза при детските невролози е "хипертензивно-хидроцефаличен синдром".

Gidrocefaliâ - диагностика и лечение

В много случаи се използва прекомерна диагноза и детето не се нуждае от медицинско лечение. При извършването на такива диагнози е необходимо постоянно наблюдение на правилното развитие на детето. Необходимо е редовно да се наблюдава нарастването на обиколката на главата и размерите на вентрикулите на мозъка. Отклонението от нормалните измервания е непосредствена причина за подробно изследване с помощта на ЯМР. Но трябва да се има предвид, че основният фактор е динамиката на развитието. Нормалната обиколка на главата на новороденото е между 33 и 37,5 сантиметра. Обиколката на главата започва интензивно да се увеличава за първи път в продължение на три месеца. Тогава темпът на растеж започва да намалява и за една година обиколката е от 44.9 до 48.9 сантиметра.

От 50-те години стандартно лечение за хидроцефалия шунт е операция, която е предназначена за възстановяване на движението на течност течност. След това, от средата на 80-те години на в лечението на хидроцефалия започва да използва ендоскопска хирургия. Лечението с хидроцефалия шънт е доста ефективен, но различните фигури, тази операция усложнения настъпват в 50% от случаите. След операция за байпас на пациент става shuntzavisimym и през целия си живот последващо ще зависи от правилното функциониране на шънт. Осъществяват се и външни дренажни операции. Наскоро ендоскопското лечение на това заболяване е най-високият приоритет в неврохирургията по света. Всички останали видове хирургична намеса все още не са намерили приложение в практиката на неврохирурзи.

Gidrocefaliâ - профилактика

За превенцията на това заболяване се изисква предотвратяване на различни инфекциозни заболявания на майката по време на бременност. Изключително предпазливо е да се лекуват различни лекарства. Необходимо е провеждането на скрининг на ултразвукови изследвания на бременни жени и деца.

Share:
Comments