Какъв вид крил масло може да има полза и какво е специално

Крилото масло е модерна алтернатива на рибното масло, не по-малко полезно, но по някакъв начин го превъзхожда. И тъй като използването на крил масло има свои собствени характеристики, важно е да знаете за него буквално всичко.

Как съставът и ползите от крил масло са взаимосвързани

Миниатюрни ракообразни, наречени крил, са вид скариди, вкус и начини за готвене. Местообитанието е предимно ледови океански води, където те се хранят с тюлени, пингвини и разбира се - риби от всякакъв вид.

Но само един вид - Euphausia superba (Антарктически крил) е ценна мишена от човешката страна, а не само месото (налично в замразена и консервирана форма) се оценява за крилско масло.

И въпреки, че е известно (ако говорим за азиатските страни) от края на XVIII век, едва в наши дни, благодарение на научните данни, стана възможно да се оцени с достойнство.

Най-новите изследвания са определили в мащаб на стойността на биологично активните добавки място, което дори надхвърля рибеното масло в няколко десетки пъти.

И това се дължи на няколко причини:

• Известно е, че морските дарове могат да натрупват живак и други вредни вещества, както поради особеностите на биологията, така и поради замърсяването на човешкия свят с океана. Търговският крил, на първо място, живее в сравнително чисти води, и второ, е в дъното на хранителната верига (храната му е фитопланктон и водорасли) и няма време да "напоява" нещо вредно в краткия жизнен цикъл;

• Много рибени масла са свързани със специфичен, неприятен послевкус, докато крилското масло е просто странно, но не предизвиква отхвърляне на вкуса, а още повече - някои искат да запълнят салати с тях;

• Крилото масло е по-бионалично, тъй като неговите мастни киселини са по-водоразтворими фосфолипиди, които осигуряват лесно и бързо усвояване на хранителните вещества чрез човешкия стомашно-чревен тракт. Докато подобни киселини от рибеното масло са зависими от храносмилателните системи, които се усвояват по-лошо, неразтворими с такива леки триглицериди.

Лъвският дял от ползите от крилско масло се създава от вещество, наречено астаксантин.

Това е, да речем, червен маслен пигмент и мощен (не по-нисък от витамин Е) антиоксидант за лице, което изпълнява следните функции:

• предпазва клетките от вредните ефекти на свободните радикали, като по този начин премахва стареенето на организма и създава превенция на рака;

• има противовъзпалителен ефект при заболявания на вътрешните органи;

• предпазва кожата от увреждане от UV светлина.

При редовна употреба астаксантинът се натрупва в ретината на окото, предотвратявайки загубата на зрение, запазвайки неговата острота и подобрявайки цветното възприятие.

Както всеки морски дарове, крил масло отговаря на необходимостта от йод добре.

Крилото масло се освобождава под формата на капсули с различна дозировка, но има и таблетки за дъвчене с него, което е интересно, понякога обогатено с други полезни добавки.

Дневната норма на крил масло се променя, зависи от пола, теглото и възрастта, здравните характеристики, независимо дали се изисква лечение или профилактика от други данни.

Но дозата варира от 500 до 3000 mg на ден.

Оптимално за възприемане на тялото комбинира приемането на крил масло със закуска или друга закуска сутрин.

В какви случаи е крил масло добро?

Противовъзпалителното използване на крил масло е особено забележимо при лечението на заболявания като ревматизъм, остеохондроза, остеоартрит и други подобни, с навяхвания и прекомерно мускулно натоварване, което може да бъде получено, например, в спорта.

Приемането на маслото спомага за намаляване на болката и подуването, както и за възстановяване на мобилността на ставите.

Крилото масло може да потисне проявите на алергични реакции от различен произход и да повиши ефективността на антихистамините.

Също така, използването на крил масло с неговата редовна употреба се изразява в следното:

• Укрепване на тялото срещу сезонни масови заболявания като ARVI и ARI, както и срещу настинки;

• укрепване на костната тъкан;

• оптимизиране на функцията на черния дроб и защита от увреждане, причинено от преяждане на вредна храна (например мазни храни) и консумация на алкохол;

• премахване на усещания за болка от различен произход.

Крилото масло е много важно за тези, които искат да загубят излишните килограми и да доведат тялото до идеална форма, тъй като ускоряват метаболизма, предотвратяват отлагането на мазнини и поддържат мускулите и сухожилията при спортни натоварвания, предотвратявайки смъртта на излишните клетки и улеснява натрупването на мускулна маса.

Крилото масло уникално облагодетелства появата на жените - кожата става мека, но в същото време еластична, нейните несъвършенства изчезват и бръчките се изглаждат.

И в сферата на чисто женското здраве, репродуктивните функции нормализират и намаляват симптомите на ПМС, месечна периодична болка.

Как Омега-3 осигурява ползи от крил масло

С всички изключителни свойства на крил масло, той няма да бъде оценен колкото половината, ако не съдържа полиненаситени мастни киселини (както в рибеното масло).

Човешкото тяло не е в състояние да ги синтезира, така че остава само да избират своите източници в храната, напитките и, разбира се, в полезните добавки.

Перлата на тези киселини е Омега-3, чието значение за здравето е многостранно:

• Подобряване кръвообращението и състава на кръвта, включително понижаване на триглицеридите, холестерол и хемоглобин, нормализиране нивата на захарта;

• подобряване на съдовата система, включително чрез ускорено възстановяване на съдовия ендотелиум, което осигурява тяхната еластичност заедно със здравината;

• положителен ефект върху нивото на производство на серотонин, който се изразява в устойчивост на стрес, ефекта на крил масло като антидепресант и дори при отстраняването на тревожни и кошмарни сънища от часовете нощни почивки;

• ускорено регенериране, тъй като Омега-3 киселини засягат целия организъм на най-дълбоко и най-подробно ниво, до клетъчните мембрани;

• Също така крил масло подобрява паметта и умственото представяне.

Какво може да бъде вредата от крилското масло?

Разбира се, увреждането на крил масло е значимо при алергична реакция към него и вероятността за това е особено висока, ако е била наблюдавана преди това при консумация на други морски дарове. Въпреки това, както вече беше споменато, тази невероятна мазнина може да се бори с алергии и такава реакция към нея се случва изключително рядко.

Важно е да се отбележи, че пълните проучвания за въздействието на крил върху бременни жени все още не са приключили и затова е препоръчително и безопасно да се вземе в този важен период по отношение на всеки отделен случай да се консултирате с вашия лекар, отговорен за диетичното хранене на бъдещата майка.

Но теоретично, най-вероятно, най-вероятно, вместо да навредите на крилския петрол, ще има ползи.

Това морски дарове има свойствата да забавят кръвосъсирването.

Затова, за да не навреди на крил масло, е забранено да се комбинира с антикоагулантни лекарства и е необходимо да спрете да го приемате 2 седмици преди планираната хирургическа интервенция.

Също така, безопасността на консумацията на крилско масло през периода на употреба на лекарства, които намаляват кръвното налягане или променят нивото на кръвната захар, е под въпрос.

Share:
Comments