Използване на нерафинирано масло от слънчоглед. как да

Нерафинирано масло от слънчогледово семе е един от най-популярните видове растителни мазнини, различава се аромат и изненадващи свойства. За да извлечете максимална полза от него, е важно да знаете характеристиките на боравенето с него в кухнята и подробностите за неговия състав.

Как чрез технологията на производство и в състава се разкриват ползите от нерафинирано слънчогледово масло

В слънчев, луксозен слънчоглед, който пристигна в Стария свят от Америка, дълго време остана декоративно растение, след което распробираше семената му.

Но само през първата половина на XIX век в Русия растението първо се оценява като източник на петрол, а след още половин век той е изцяло включен в световната кухня.

Нерафинираното слънчогледово масло има характерен вкус, но основното нещо е светъл, богат аромат, който отлично оцветява всичко, в което се добавя - топло и студено (включително много салати!) Закуски, сосове, пасти и зърнени храни (както и други втори ястия) ,

Подобно на повечето други растителни масла, тя се произвежда по една от трите технологии (обаче първите две обикновено се комбинират в едно):

- методът на пресоване, при който маслото се изтласква буквално от натрошената суровина при температура, която не надвишава 40 градуса (студен метод) или от суровината, загрята до 100-120 градуса (горещ метод). Според учените в първия случай той запазва максимално полезните вещества, но е по-скъп и по-малко съхраняван. Но това, което се прави от втория вариант - миризмата ясно напомня на пържените семена;

- Методът на извличане се състои в извличане на мазнини от суровини чрез излагане на специални химикали, след което течният резултат се разделя на отработени разтворители и всъщност годно за консумация масло. Този метод увеличава добива на крайни продукти и намалява цената им, но значително понижава качеството на маслото.

Полученото масло се пречиства, т.е. механично се филтрира от примеси и такова, което е максимално запазено непроменено, се нарича нерафинирано.

Фактът, че продуктът (за разлика от рафинираното) не е подложен на многоетапна система за пречистване, ви позволява да запазите вкуса с аромат, както и цялата полза от слънчогледовото нерафинирано масло.

Но поради редица причини той не е предназначен за готвене с него чрез излагане на високи температури:

- при пържене се подсушава и изсъхва;

- укрепва се специфичен аромат и миризмата се прехвърля върху приготвените ястия;

- топлинната обработка може да доведе до отделяне на канцерогенни вещества от петрола;

- също разрушава полезни съставки, включително витамини и аминокиселини.

Енергийната стойност на слънчогледовото масло е невероятно висока - около 900 kcal на 100 g, т.е. около 1 супена лъжица, съдържаща около 15 ml, съдържа около 130 kcal.

Ежедневната норма е 2-4 супени лъжици растителни масла и няма значение дали салатата е подправена или пържена, е важно само колко масло има в тялото.

Ако следвате диета за намаляване на телесното тегло, обикновено не е необходимо да се изключва растителното масло - най-важното е, да се задоволите с намалена порция от 1-2 супени лъжици.

Почти 100% от слънчогледовото масло е мазнини, но в него няма протеини или въглехидрати.

Също така е важно да се отбележи, че макар че слънчогледовото масло може да повлияе на холестерола вече в тялото, самият холестерол практически отсъства в него.

В нерафинирано масло съдържанието на най-важните витамини е високо:

- И често се влива в тялото със зеленчуци и плодове, но понякога първоначално - само провитамин - става витамин А, точно това е реакцията със слънчогледовото масло, което го помага. Този витамин е необходим за доброто виждане, клетъчното делене и производството на кръвни клетки;

- Е в слънчогледовото масло съдържа не по-малко от в зехтин. Необходимо е синтез на хормони, метаболизъм и без него, витамин А не може да бъде напълно абсорбиран;

- Необходимо за създаване на клетъчни мембрани и при по-големи нива на експозиция - понижава холестерола, устойчива на протичането на възпалителни процеси и е важно за превенцията на заболявания на мускулно-скелетната система;

- Джаван за превантивно поддържане на авитаминоза - ако дори и в нея липсва липса, недостигът на други витамини е показан не толкова критичен. Той е отговорен за натрупването на калций в костите и минералния метаболизъм като цяло, повлиява положително работата на бъбреците.

Имайте предвид, че в слънчогледовото олио няма практически такъв елемент като Омега-3, тогава трябва да вземете зехтин или ленено масло.

В какви случаи ще ползите от слънчоглед нерафинирано масло

Редовното използване на нерафинирано масло от слънчоглед допринася за цялостното укрепване на тялото и увеличаването на жизнеността, за укрепване на имунитета и повишаване на издръжливостта на физическите и психоемоционалните натоварвания.

Маслото деликатно решава такава храносмилателна проблема като запек, подпомага лечението на гастрит и стомашна язва.

В него, както вече беше споменато, няма холестерол, но като че ли не е достатъчно - то до известна степен намалява нивото му в човешкото тяло.

Необработеното слънчогледово масло правилно се препоръчва за следните цели:

- оптимизиране и ускоряване на метаболитните процеси;

- профилактика на сърдечно-съдовите заболявания;

- подобряване на функционирането на пикочно-половата система;

- почистване на тялото от токсични вещества и отпадъци;

- предотвратяване на настъпването на сезонен настин и облекчаване на симптомите на остри респираторни инфекции, като болезнена реакция на ярка светлина и възпалено гърло.

Добре известно е как това масло се оценява в грижата за външния вид, отдаване под наем, например, на маски за коса. Но подобен ефект скоро ще бъде наблюдаван, когато е включен в диетата.

Това се обяснява до голяма степен с високото съдържание на витамин "красота" Е, който подмладява и почиства кожата, прави косата дебела и копринена, а невен - силна и лъскава.

Това е много полезно нерафинирано масло в състава на зеленчукови салати за бъдещи и кърмачки - насърчава образуването на здравословен плод, укрепва имунитета на бебето и подпомага обмяната на веществата в тялото му.

Правилата за избор и съхранение при запазване на ползите от нерафинирано слънчогледово олио

Нерафинираното слънчогледово масло не трябва да е прекалено бледо или твърде тъмно, доброто масло е почти прозрачно, но може да има седимент на дъното на контейнера - това е нормален индикатор за съдържащите се в него органични фосфолипиди.

Не купувайте масло от непроверени ръце на пазара - има шанс да опитате фалшификат, разреден с евтин заместител, например - соево масло.

Що се отнася до маслото с официални етикети - най-вкусно и полезно е това, което е направено от октомври до декември, т.е. от пресни, не от миналата година семена.

В сравнение с рафинирано, нерафинирано масло има по-кратък срок на годност и изисква специални условия за съхранение:

- при температура от 5 до 20 градуса, но оптимално - на рафта на хладилника;

- далеч от пряка слънчева светлина;

- под плътно затворения капак;

- ако е в пластмаса - по-добре е да се излее в стъклени съдове.

Не съвсем прясно масло, или ако се съхранява в неподходящи условия, бързо се влошава, което може да се определи чрез неприятен промяна на вкусовете и миризмата с докосване на гранясване и мътност на маслото.

Може ли да има вреда от нерафинирано слънчогледово масло

Заболяването на нерафинирано слънчогледово олио с предозиране от 80 мл на ден се проявява от неприятни впечатления - гадене, киселини в стомаха, диария, но след ден-два състоянието се нормализира. Ако няма тревожни симптоми и нефтът в диетата е почти реещ - може да очаквате по-впечатляващо увреждане на нерафинирано слънчогледово масло, включително увеличаване на теглото, развитие на затлъстяване и нарушения във функционирането на сърдечно-съдовата система.

С предпазливост трябва да се използва така, че да няма вреда, нерафинирано слънчогледово масло (или по препоръка на лекаря да откаже изобщо) при следните условия:

- заболяване на жлъчните пътища;

- сериозни нарушения в панкреаса;

- отслабен или болен черен дроб, тъй като всички мазнини - голям товар за него;

- приемате лекарства, които намаляват кръвосъсирването;

- нарушения в работата на стомашно-чревния тракт, изискващи спазване на специална диета и / или периодичен медицински надзор.

Share:
Comments