Използване на козе сирене за ежедневна и терапевтична маса.

Козе сирене е един от най-полезните млечни продукти. Високите вкусови качества се съчетават с уникални свойства, важни за здравето на тялото като цяло и за красивата, хармонична фигура.

Това, което придава на козе сирене полза и уникални характеристики сред другите сирена

Сиренето от козе мляко е за всички вкусове - кремообразно и твърдо, монохромно кремообразно и заточено с добавяне на билки, свежи и подправени, с една дума - разнообразието от тях е не по-малко от сирената от други суровини.

Много от козето сирене може да бъде приготвено вкъщи.

Често млякото от кози се смесва с краве мляко, но това, разбира се, много променя свойствата на продукта, затова е разумно да се обърне внимание, преди всичко, на използването на чиста козе сирене.

Обикновено козе сирене има бял цвят, но понякога в един клас, в зависимост от времето на производство, се прибавя кремав сянка - просто през лятото паша козите дават мляко по-тлъсто и някои от свежите ливади все още имат особен ефект върху цвета на млякото. Естествено, същата бряза или suluguni в този случай ще се различават и повече мазнини, богат вкус.

В сравнение със сирената от краве мляко, при козите няма почти никакви наситени мазнини.

Дори в козе мляко няма холестерол, така че сиренето и всички продукти от него са абсолютно безопасни за хората с увреждания в работата на сърдечно-съдовата система.

Сирене от козе мляко е склад от полезни бактерии, които улесняват и ускоряват храносмилателните процеси, които лекуват микрофлората на стомашно-чревния тракт.

Особено ярки са пробиотиците, които увеличават смилаемостта на калция.

Това минерално вещество е незаменима за костната система, поддържайки биологичната младост на ставите и сухожилията, ако тялото няма липса на калций - мигрена изчезва, нормалното кръвно налягане и нервната проводимост се подобряват.

Козе сирене не губи така наречените "живи" кисело мляко за антибактериални свойства, така че е възможно да се препоръча като ефективен антибиотик с меко действие, без странични ефекти.

Само 100 грама козе сирене осигуряват около 30% от дневните нужди на организма от мед и фосфор (ако приемате например диета от 2000 kcal).

По отношение на асортимента и нивото на витамини козе сирене може безопасно да се нарече средство за профилактика и лечение на бери-бери, причинено от промяната на сезоните или метаболитно разстройство.

Това сирене надхвърля подобни продукти от краве мляко със съдържанието на микроелемента от кобалт и витамин А, като последното е важно за следното:

- укрепване на имунитета, особено срещу инфекциозни заболявания;

— синтеза белков;

- здравословен апетит.

Също така високо в козето мляко е съдържанието на витамини В, което е от значение за нормалното кръвосъсирване, ДНК синтеза и дихателната функция.

В кои случаи ще има козе сирене на ежедневната маса

Кардиналните разлики в състава на млякото от кози и крави позволяват употребата на всички продукти от козе мляко (т.е. сирене) дори при непоносимост към лактоза.

Също така козе мляко се счита за един от най-добрите хипоалергенни продукти.

Освен това, поради антихистаминови свойства, е показано, че се използва за различни алергични реакции, козе мляко за първи път otpaivali хора, които са били отровени и работници във вредна среда (мини, химическата промишленост).

Така че, тъй като забележителните свойства на млякото са буквално концентрирани в прехода към сирене, е трудно да се надценят ползите от този продукт от козе мляко.

Козе сирене е полезно за поддържане на оралното здраве - може да намали кървенето на венците, да предпази зъбите от кариес и да се отърве от лошия дъх.

Редовното използване на козе сирене допринася за:

- регулиране на киселинно-базовия метаболизъм;

- подновяване на състава на кръвта;

- по-добро дишане на тъканите на клетъчно ниво;

- подобряване на зрението;

- Намаляване на физическите прояви на поносими стресови ситуации.

Вкусът на козе сирене ще бъде разкрит по-богат и ще бъде по-добре погълнат, ако не го обслужите с лед, и след изваждането му от хладилника, затоплете 40-60 минути до стайна температура.

Каква е употребата на козе сирене за тънка фигура

При планиране на диета за коригиране на фигура, на специалистите по хранене се препоръчва да се даде предимство на първо място на сирене от козе мляко.

Тяхната енергийна стойност, в зависимост от сорта, е много по-различна - "по-меките" и по-малко подправените сортове са "по-леки" в това отношение, по-високо съдържание на калории за твърди и зрели, но приблизително тези стойности могат да бъдат оценени на 250-400 kcal на 100 g.

Когато се комбинира с пресни зеленчуци, маруля, козе сирене, насърчава максималната им смилаемост и придава на всяко ястие сурови зеленчукови съставки особено сито.

Козе сирене е чисто предимство и отличен избор за тези, които искат да намалят приема на въглехидрати, и още повече - при редовно използване козето мляко неутрализира бързите въглехидрати, съдържащи се например в сладкиши и печени продукти. Козе сирене подпомага бързото отстраняване на въглехидратите от организма, без отлагането под формата на мазнини и килограми.

Поради свойствата си, канцерогените, шлаките и другите вредни вещества (включително излишните захари), както и споменатото по-горе активиране на храносмилателния тракт, козето сирене не само почиства тялото, което допринася за загуба на тегло, но всъщност предотвратява преждевременното стареене на тялото, лигаментите и мускулите по-добре възприемат натоварването при спортни и фитнес упражнения.

Също така, нормализирането на баланса на вода и сол и отнемането на излишната течност от тялото влияе положително на намаляването на теглото.

Честото наличие на козе сирене на масата ще спести от нездравословните внезапни колебания в телесното тегло извън индивидуалната норма, тъй като и бързото му нарастване, и болезненото изтощение - всички представляват опасност за човека, независимо от причините за тези явления.

Каква вреда може да има от козе сирене

Докато козето сирене се счита за един от най-безопасните и най-полезни млечни продукти, важно е да се отбележи, че неговите най-положителни свойства са представени в непастьоризираните продукти.

Но от друга страна, вредата от козе сирене в този случай се крие във факта, че суровините с ниско качество са в състояние да предадат патогенните бактерии на човешкото тяло.

Вярно е, че векове преди откриването на технологията на пастьоризация хората са яли козе сирене без вреда. Така че, отчасти вярно е, че добрите бактерии на човешкия стомашно-чревен тракт могат да бъдат неутрализирани от отрицателната микрофлора.

Но за да се предпазите колкото е възможно повече, ако наистина искате най-полезното в света козе сирене, то трябва да бъде направено от прясно и с гарантирано качество мляко, от кози, съдържащи грижи и отговорни собственици, а след това не можете да очаквате вреда от козе сирене.

Тъй като козето сирене е силно кисело, то се използва с повишено внимание при гастрит и още повече при улцеративна стомашна болест, а също и при подагра.

Share:
Comments