Яжте тъмно грозде и отслабвайте

Американски и норвежки изследователи отбелязват, че пчелите са намалили приема на храна, когато са били хранени с ресвератрол, вещество, намерено в кожата на тъмно грозде, и живеело с 38% по-дълго.

Бренда Раскон, докторска степен, доцент от Университета в Аризона и Норвежкия университет по биологични науки, и колегите й изследваха влиянието на ресвератрола върху продължителността на живота, способността за учене и възприятието за храната в пчелните семейства.

Резултатите от проучването, публикувано неотдавна в списанието Aging, потвърдиха, че това вещество не само удължава живота на пчелните пчели с 33-38%, но също така променя отношението на пчелите към храненето, което води до "умерен ефект" по време на хранене.

Изследователският екип констатира, че пчелите, получаващи ресвератрол, са по-малко чувствителни към захарта. Учените използват разтвор на захар с различни концентрации - от много разредени до много силни концентрации - и установили, че пчелите, които са получили ресвератрол, не искат да ядат разтвор със силна концентрация.

В последния експеримент изследователите измерват колко много пчелни храни използват, ако им се даде възможност да се хранят толкова, колкото искат.

"Пчелите имаха правото да ядат толкова, колкото искаха. Оказа се, че те не атакуват храната, която, както знаем, те обожават. Възможно е ресвератролът да предизвика калориен ограничаващ механизъм, който удължава живота на различни организми ", се казва в изявлението.

Ресвератролът също съдържа фъстъци, какао, борова кора, плодове и някои други храни.

Share:
Comments