Ястия, приготвени на скара: техните ползи и вреди. какви

Зеленчуци или месо и риба, приготвени на скара, винаги са били считани за една от най-вкусните ястия. Какъв пикник може да мине без приготвяне на сочно и червено месо на жар, но вкусно не винаги е полезно. Прилага ли се за ястия - грил?

Ползи и вреди от скара у дома и улицата

Методът за готвене на храни на въглища е известен от много години, но до този момент се радва на голяма популярност. Изпечените на открито ястия на скара се отличават с аромата и червената им кора. За тяхното приготвяне не се използва масло и оттам калоричното съдържание на тези ястия ще бъде по-малко от това на тези, приготвени в тиган.

Повредата на скара, приготвена на открито, е няколко пъти по-малка от тази на пържени в нефтени блюда.

Но не винаги има възможност да се измъкнем от природата и да се наслаждаваме на приготвената от огъня храна. Не се притеснявай за това. Благодарение на модерната технология можете да приготвяте вкусни риби и зеленчуци на скара у дома.

Има няколко възможности за готвене на грил у дома:

-elektrogril,

-Грил за газова печка,

- гърди в микровълновата фурна,

- френска скара.

Ястията, приготвени на домашна скара, са почти толкова добри, колкото и вкусът, който се приготвя на открито.

Въпреки това, трябва да се има предвид, че във всяка от възможностите за готвене грилът може да причини както вреда, така и полза.

Ако готвите ястието върху въглищата и използвате химикали за запалване, съществува опасност тяхното изпаряване да попадне в храната. Може да повреди тялото и домашния грил. Така се смята, че ястията, приготвени в микровълнова фурна, не съдържат никакви полезни витамини и микроелементи. Това се дължи на факта, че радиационните вълни на микровълновата печка разрушават структурата на продукта, като по този начин го лишават от всички полезни свойства. Ако изберете начин да направите грил в специален съд, отново има масло, което при загряване няма да е полезно, а обратно.

Ястия - грил е тяхната вреда и полза

Приготвянето на ястия на грила е много широко използвано при готвене. За готвене се използва не само месо, но и риба, птици, зеленчуци и дори някои плодове.

Отличителна черта на този метод е подготовката на е липсата на масло за пържене. И както е известно, растителните масла излъчват вредни канцерогенни вещества при нагряване.

При приготвянето на ястие на скарата веднага има мисли за нейната полезност. В същото време на повърхността на използвания продукт се появява апетитна кора и всички "сокове" остават вътре. В тях се запазват витамините и микроелементите на продукта. Но за тяхната безопасност, оригиналът на продукта трябва да бъде увит във фолио, ако е приготвен на въглища. Като алтернатива, покрийте го с електрическа или газова скара.

Това няма да навреди на домашната скара, но само ако не се готви в тиган или в микровълнова фурна.

Към днешна дата има електрически грилове с инфрачервено лъчение за продажба. Такова лъчение прониква в оригиналния продукт, без да унищожава неговата текстура. Този метод на готвене прави месото и зеленчуците лесно смилаеми за човешкото тяло, а мазнините не се превръщат в канцерогени.

Храната, приготвена на скара, може да се консумира и от хора с заболявания на стомашно-чревния тракт. Но, за да не се приготвя в тази ситуация, продуктът трябва да бъде увит във фолио. Това е важно, за да се гарантира, че повърхността не образува корава кора. В края на краищата, всички пържени вреди.

Приготвени по този начин, храната може да се яде и тези, които са на диета. Особено, ако това са зеленчуци или риба.

Ако не обвиете оригиналния продукт в фолио, тогава има опасност да развалите неговия вкус. Това може да се случи, ако мазнината започне да се капе върху въглищата, а нейното изпарение заедно с дима се издига и влиза в съда за готвене. Да, и малък пламък, образуван върху жаравата от вятър, може да развали не само вкуса, а самата ястие, което я изгори. Алуминиевото фолио ще помогне да се избегнат тези проблеми и ще позволи да се затопли продукта по-равномерно и без изгорели ръбове.

Каква е главната повреда на грила

Без значение колко вкусни са ястията, приготвени на скарата, има и недостатъци в тях.

Много експерти в областта на диетологията твърдят, че честото хранене на ястия, които са добре печени на скарата, може да причини значителна вреда на здравето на тялото. Това се отнася преди всичко до месото. Неговата апетитна пържена кора може да причини развитието на ракови тумори или по прост начин - рак.

Това е възможно поради съдържанието на мазнини в месните продукти. Когато се нагрява, те капе върху въглищата и, изпарявайки, се освобождава във въздуха канцерогени. Те, от своя страна, могат да проникнат във вътрешността на ястието и следователно в човешкото тяло.

Освен това при готвене на скара на открито много хора използват гнило дърво, за да построят огън. Също така е в състояние да отделя вредни вещества по време на горенето. И за запалването не е необходимо да се използват химически спиртни напитки и още повече бензин. Те не само разрушават напълно вкуса и аромата на ястието, но също така го напояват с вредни химични съединения, отрицателен ефект върху тялото, който се увеличава многократно по време на изгарянето.

Решетката, приготвена върху въглища, ще бъде вредна, дървесината, за която е била изстреляна с помощта на вестници. Типографската боя съдържа олово, което може не само да се установи в белите дробове, но и да се натрупва в тялото.

Как да се намали вредата на скара ястия

Въпреки някои нюанси, ястията на скара могат да донесат не само удоволствие, но и предимство:

- Зеленчуци и плодове, не съдържат растителни мазнини, които могат да се превърнат в канцерогени. И готвенето им без използване на масло намалява тяхното съдържание на калории;

- Това ястие е не само възможно, но и вие трябва да ядете. В крайна сметка те задържат всички витамини, минерали и микроелементи, необходими за тялото;

- кутията, която е богата на зеленчуци и плодове, не променя структурата си, като по този начин има положителен ефект върху работата на червата.

Зеленчуци и плодове, преди да се пече на скара, е по-добре да се поръсва малко масло. Това ще помогне да ги предпазите от изгаряне.

Не отричайте себе си и месото или домашните птици, приготвени на скара. Не зависи от дома или отвън.

Достатъчно е да имате предвид няколко прости правила:

- печете месо и риба във фолио или под капак;

Ако пилето иска да скара, тогава можете да си го позволите, дори хора с болен стомах или диета. Просто вземете част от гърдата и не забравяйте да премахнете кожата от нея. В края на краищата в него се съдържат всички вредни и мастни вещества.

Това важи за закупеното в магазина пиле на скара. В допълнение към мазна и печена кожа, те съдържат голямо количество сол и подправки. След пилинг проблемът ще бъде решен.

Можете да се възползвате от всеки продукт, включително месо на скара - то няма да бъде вредно, ако е правилно приготвено. А зеленчуците, приготвени на скара, ще бъдат полезни не само за фигурата, но и за целия организъм.

Share:
Comments