Ябълките понижават нивата на холестерола

Според ново проучване, жени, които ядат сушени ябълки всеки ден в продължение на една година, има постоянно намаляване на холестерола.

За сравнение, жените, които през годината са изяли сливи, холестеролът остава непроменен и това показва, че тези плодове предотвратяват растежа на холестерола.

"Ябълките са доста мощни в борбата с високия холестерол", казва Бахрам Армянди, водещ автор на изследването и председател на отдела по хранене, хранене и учения при университета във Флорида.

Армманди и колегите му попитаха 45 жени да ядат 75 грама (около две филийки) сушени ябълки всеки ден в продължение на една година.

За сравнение, 55 жени ядат 100 грама сушени сини сливи на ден за една година.

В началото на проучването, след три, шест и 12 месеца, жените получават кръвен тест за измерване на нивото на холестерола.

Всички жени са били в постменопауза, период, който обикновено се свързва с повишаване на холестерола. В началото на проучването средното ниво е под 200 милиграма на децилитър кръв - праг, над който съществува риск от развитие на инфаркт и инсулт.

Три месеца по-късно, тези, които ядат сушени сливи, не са виждали разлика в нивото на холестерола. Холестеролът им остава непроменен през 12-те месеца от изследването.

Сред хората, които ядат сушени ябълки, общото ниво на холестерола спадна с 9%, а нивото на липопротеините с ниска плътност LDL ("лош" холестерол) спадна с 16%.

Шест месеца по-късно нивото на общия холестерол при любителите на ябълките пада още по-ниско - с 13% в сравнение с началото на проучването, а нивото на LDL намалява с 24%.

След 12 месеца нивото на холестерола в кръвта остава по-ниско.

"До каква граница ябълките могат да намалят нивото на" лошия "холестерол - това излиза извън собственото си въображение. Такъв мощен инструмент ", каза Армманди.

Share:
Comments