Фактите свидетелстват: за млечните продукти няма да

Прибавянето на няколко порции мляко или кефир към ежедневието ви няма да позволи да промените размера на дрехите си на по-малък - заключението, до което пристигнаха учени след анализ на резултатите от минали изследвания.

Някои изследователи твърдят, че млечните продукти помагат на хората да се чувстват по-дълго и че калцийът, който се съдържа в млякото и киселото мляко, може да предотврати натрупването на мастна тъкан. Но това са само недоказани теории.

Изследователи от Харвардското училище по обществено здраве в Бостън анализираха резултатите от 29 проучвания, в които участваха общо 2 011 доброволци. Някои от тях получават допълнителни порции млечни продукти.

Всички тези изследвания са били много различни в количеството консумирани млечни продукти - от един до повече от шест порции на ден и продължителността на интервенцията в храната - от един месец до две години. Някои проучвания изискват от участниците да следват нискокалорична диета за отслабване.

Когато изследователите анализираха резултатите, те установиха, че млечните продукти осигуряват известна полза в краткосрочен план, когато те са само част от диета за отслабване. Но от друга страна, ако увеличите консумацията на мляко, кисело мляко и сирене, това няма да ви помогне да загубите тези излишни килограми.

Учените призовават за здравословна и балансирана диета. В тази връзка Министерството на земеделието на САЩ препоръчва на подрастващите и на възрастните да пият три чаши обезмаслено мляко или кефир на ден. Съгласно същите препоръки една чаша мляко е еквивалентно на 40 г натурално сирене или 60 г преработено сирене.

Share:
Comments