Достатъчно ли е магнезият, който консумирате?

Магнезият е четвъртият най-богат минерал в тялото, половината от него в костите.

"Магнезият играе много важна роля, защото е необходим за пълния поток от повече от 300 биохимични реакции", казва Фил Лемпърт, анализатор в хранителната индустрия. "Той поддържа нормалната мускулна и нервна функция, повишава стабилността на сърдечния ритъм, поддържа имунната система, подпомага нормалното артериално налягане, регулира нивата на кръвната захар и, както е известно, участва в енергийния метаболизъм и протеиновия синтез. "

С други думи, магнезият е полезен за облекчаване на стреса, за здравето на жената, за енергията, за сън, той е необходим за сърдечно-съдови и други заболявания.

Национално проучване, проведено през 1999-2000 г. от Националната служба по здраве и хранене в САЩ, установява, че възрастните хора имат по-ниско ниво на консумация на магнезий в храната, отколкото младите хора.

Освен това при възрастните хора абсорбцията на магнезий намалява и се увеличава бъбречната му екскреция (отделяне от тялото). Пациентите в напреднала възраст също приемат лекарства, които взаимодействат с магнезий по-често.

Липсата на магнезий в тялото може да се прояви чрез слабост, мускулно напрежение, главоболие, раздразнителност, лош сън, нарушения на сърдечния ритъм и тревожност или нервност.

Учените твърдо препоръчват редовно да се ядат храни, богати на магнезий, като пълнозърнести храни, бобови растения, зелени зеленчуци, тъмно зелени листни зеленчуци, тиквени семки, спанак, шардан, соя, сусам, черен боб, ленено семе, елда, боб и шоколад.

Share:
Comments