Да бъдеш "круша" е също толкова вредно, колкото "ябълка"

Хората с фигура "ябълка", чиито мастни натрупвания се концентрират главно в корема, отдавна се считат за по-застрашени от заболявания като диабет и сърдечни заболявания, отколкото притежателите на крушовидни фигури с мастни натрупвания около бедрата и бедрата.

Но ново проучване, проведено в Медицинския център на Чикагския университет в Дейвис, показа още едно доказателство, че такива предимства на крушовидното тяло са по-митични от реалността. Изследователите установяват, че мастната тъкан, известна още като глутеалната мастна тъкан, идентифицира анормални нива на хемеран и оментин-1 протеини, които могат да причинят възпаление и състояние, предшестващо диабет, известен като инсулинова резистентност, при индивиди с ранни симптоми на метаболитни синдром.

По-специално, пациентите с ранните симптоми на метаболитен синдром, седалищните пресата мастна тъкан повишени нива на протеин chemerin и ниски нива на протеин omentin-1, които заедно с други фактори увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет. Високите нива на протеин chemerin, например, свързани с високо кръвно налягане, повишени нива на С-реактивен протеин (признак на възпаление) и нивата на триглицеридите, инсулинова резистентност, и нисък HDL холестерол полезно. Ниското ниво на протеин от оментин-1 е свързано с нисък HDL холестерол и с високо ниво на триглицериди и глюкоза в кръвта.

Добрата новина е, че при загуба на тегло нивото на херериновия протеин също намалява, както и риска от метаболитен синдром.

Share:
Comments