Черешките плодове са добри, уникални състав и богат вкус.

Черешовите плодове не са най-популярният продукт и, оценявайки го от всички страни, може да се каже, че това е напълно несправедливо. Не е нужно да създавате диета с нея в главата. Но ако от време на време украсяват масата ви с плодове от череши - здравето ще се подобри забележимо.

Какво мога да ви разкажа за ползите от дивите черешови плодове и цялото растение

От всички видове птичи череши (семейство Rosaceae, род Plum), най-разпространени като декоративни растения и плодова култура, са били диви цветя (карпални, птичи) и девствена череша девствена, плодове, носещи червени плодове, а не черни и лилави, както обикновено.

Птичи череша прилича на ниски дървета, по-рядко храсти и цъфтежът им е изключително красив и ароматен - белите съцветия формират буйни гроздове.

В тях, в средата на лятото и до есента, се събират черешовите плодове - малък сок с богат и сладък вкус, който не може да бъде сравняван със стърчаща сянка (която все повече отслабва до пълното узряване на плодовете).

Пресни плодове от птиче череша на практика не ядат - просто не е много вкусно, но е време да ги готвя със захар (а дори и мед и подправки) пълнеж за пайове.

От птичи череши, желе, сироп и домашно вино се приготвят.

Пресни плодове, положени от черешови листа, остават на хладно място в продължение на няколко седмици. Черешовото листо, между другото, е интересно засенчено при очистването на краставиците.

Понякога птичето череша е замръзнало. Но по-често резервът е изсушен и по-нататък - можете да поне компот от него се вари, но още повече в търсенето в кухнята, тя е в земята форма.

Птиче черешово брашно се добавя към тестото за торти, бисквити, разнообразие от сладкиши, с което можете да приготвите сос за месо и сладък крем. Бонус за вкус и апетитна ароматна птица череша светло оцветяване.

Птичи череша принадлежи на тези невероятни растения, въздухът около тях (особено по време на периода на цъфтеж) е наситен с летливи летливи течности, които унищожават микроорганизмите, вредни за хората (животни, други растения), включително спори от няколко вида плесени.

Ето защо птичето череша е лечител на гората и ценна градинска украса.

И освен това - отлично растение за мед.

Традиционната медицина и съвременната билкова медицина се съгласиха, че практически всички части от птичи череши, листа, цветя, плодове - са полезни по свой начин.

Но в областта на диетиката, плодовете, разбира се, имат най-голямо приложение.

Като се има предвид, че тяхната енергийна стойност е 100 ккал на 100 грама и обикновено птичето череша не яде много, е невъзможно да се страхуваме от натрупване на тегло поради него.

Само 100 грама черешови плодове няколко пъти се припокриват с ежедневното изискване на възрастен в кобалт и повече от 50% - необходимостта от манган.

Също така е важно да се отбележи значителното съдържание на цинк и мед, необходими за синтеза на ДНК, протеиновия метаболизъм и производството на хемоглобин.

Други елементи, които създават предимствата на плодовете от череши включват:

• антоцианините (те са пигменти) не се синтезират в организма и са важни за него поради редица свойства - хемостатични, адаптогенни и бактерицидни;

• витамин С укрепва имунната система, оптимизира смилаемостта на калция;

• танините са отговорни за ефективността на растението за спиране на диарията и те, в комбинация с антоцианини, създават противовъзпалително свойство;

• Органичните киселини във връзка с флавоноидите повишават устойчивостта на тялото към гладуване с кислород (хипоксия);

• витамин РР и пектин действат като антиоксидант, който предотвратява вредното, стареене на свободните радикали;

• Гумата подкрепя асимилацията на хранителни вещества от храни и, според заключенията на редица учени, може да предотврати нарушения на метаболизма на липидите в увеличаване на теглото.

Какви заболявания ще се възползват от плодове от птичи череши

С катархиални заболявания и ARVI и ARI, птичи череши действа като антипиретично и диафоретично средство.

Укрепва тялото, предотвратява усложненията от заболявания, които могат да увредят работата на сърцето, зрението и дихателните органи.

Предимствата на птичи череши при бронхит са ясно изразени - антитусивният ефект се комбинира в плодовете му със свойството да се отделя храчките.

При лечението на заболявания на пикочната система, например, нефритът, птичият череша действа като диуретик.

Птичи череши е полезна за предотвратяване на атеросклероза поради способността да се намали нивото на холестерола в кръвта и да се предотврати образуването на плаки върху стените на съдовете.

Също така укрепва кръвоносните съдове и капилярите, като същевременно увеличава тяхната еластичност.

Птичи череши е едно от основните средства за фитотерапия за нарушения в работата на храносмилателния тракт (включително за лечение на инфекциозни заболявания), когато се използва:

• ускоряване на възстановяването с дисбиоза и ентероколит;

• съставът и производството на стомашен сок се нормализира;

• Подобрява възприемането на мастната и пикантната храна в стомаха (с изчезването на такава реакция към нея, като гадене и усещане за тежест).

Също така, черешовите плодове предотвратяват гнилостните процеси в червата и спомагат за усвояването на храносмилателната храна през стените на хранителните вещества.

Влиянието на дивите черешови плодове върху устната кухина е доказано положително - отстраняването на възпалението на венците, подтискането на бактериите, които предизвикват пародонтална болест.

Как иначе е предимството на плодовете от птичи череши

Известно е, че по време на развитието на Сибир птичето череша е оценено заради способността му да поддържа човешкото здраве, дори и с рядка, недохранена диета.

Няколко плодове от череша - "ковчег" с лек за бери-бери.

Черешовите плодове ускоряват регенерацията на тъканите, включително и в такива трудни случаи, като ухапвания от животни и язви, а също така имат лесен аналгетичен ефект (за какъвто и да е фокус на болка).

По отношение на нервната система плодовете на черешите действат като успокоителни, но без да забавят скоростта на реакцията и мисленето, а всъщност последните като страничен ефект се характеризират с много успокоителни средства на съвременната медицина.

Също така, днес учените настояват за ползите от птичи череши в мерките за предотвратяване на злокачествени неоплазми.

Какво може да е вредно за птичи череши

Листата на птиците, кората и цветята, но най-вече - костите, съдържат гликозид амигдалин, който при определени условия (например по време на храносмилането) се трансформира в циановодородна киселина. А натрупването му в тялото е изпълнено с отравяне.

Следователно, за подготовката и консумацията на череши, без да навредите, трябва да се придържате към няколко правила:

• заготовки (конфитюри, тинктури) от птичи череши с кости не могат да се съхраняват повече от 9 месеца;

• Още по-добре е да усложнявате рецепти и предварително да избърсвате пресните (или варени) варени плодове през сито, след което, след като сте загубили вредата, черешовите плодове ще се възползват само.

По същата причина може да се предположи, че птичи череши - не всеки производител предпочита технология, в която няма да има кости.

Че нямаше никаква вреда от плодовете на птичи череши, трябваше да бъде изоставена в случай на хроничен запек, хемороиди, язва на стомаха в етап на обостряне.

В миналото птичият череша служи като контрацептив за жените и въпреки че ефективността му не е потвърдена от учените, със сигурност е известно, че рецептите на народната медицина с птичи череши и дори плодовете му са изобилни - всичко това е противопоказано за бременни жени и рискове (до спонтанен аборт) през първия триместър.

Независимо от свойствата на естествения антибиотик, не се препоръчва да се държат в кутии от цветя на птичи череши дълго време. Друг не толкова добър спектър от елементи в неговата структура може да предизвика влошаване на здравословното състояние, включително мигрена, замайване и гадене.

Share:
Comments