Золотарник - лечебни свойства и приложение в медицината

Goldenrod - общо описание

Goldenrod (Solidágo - здрав, здрав) е многогодишно тревисто растение от семейството на астроидите (Compositae). Стеблото е изправено на листа, листата са редовни, с назъбени плочи. Той има разнородни многобройни кошове, събрани в паникулирани съцветия. Съцветието е ракомоза, обвита с чашки, чашки или яйцевидни листа. Маргиналните цветя са тръстика и пастил, жълти, с петзъбена корола. Плодовете - цилиндричните ахении с ивици - са представени от герб на твърди, груби набори.

Goldenrod - видове и места на растеж

В ботаниката са известни около 80 вида златни рози, които се намират в Северна Америка в голям брой. Повече от 23 вида се срещат в Русия. Канадският златен пръстен се нарича златен пръстен, който се отглежда в нашата страна като декоративно растение за градини и паркове. Растението предпочита богатите и влажни почви. Те се размножават по два начина - чрез семена и чрез разделяне на храсти. Култивирани в Германия като боя, тен, лечебно растение, растение за мед.

Золотарник - лечебни свойства

Употребата на златник за медицински цели се свързва с многобройните си лечебни свойства, благоприятно засяга различни органи. много широко приложение, което намира в лечението на дерматози и кожни заболявания - гнойни рани, тумори, абсцеси. Бъбречни аномалии, неволно уриниране, заболяване на пикочния мехур, капки, кървене на венците, уролитиаза, нарушение на черния дроб - това далеч не е пълен списък на заболяванията, при които златните пръчки могат да бъдат полезни. Растението отлично стимулира метаболизма, помага при подагра и почиства кръвта.

Золотарник - лекарствени форми

За медицински цели се събират надземни части от растения - тревата, главно върховете на стъблата и съцветие. Корените практически не се използват. Раната е покрита с пресни пюреви листа от златисто дърво, тревата е изсушена на сянка. Прахът от сухи цветя се използва за антисептични цели.

Goldenrod - рецепти

- Отвара за лечение на хроничен нефрит и пиелонефрит, възпалителни процеси в бъбреците: 2 супени лъжици златисто се изсипват 0,5 литра вода, водят се на водна баня на слаб огън за 5 минути. Оставете за 1 час, филтрирайте, използвайте половин чаша преди хранене, 3-4 пъти на ден. Същото решение може да бъде лекувано с нефролитиаза.

Лечение на аденом на простатата: Изсипете супена лъжица златна кост в чаша студена вода, за предпочитане през нощта, изтичате сутрин. През целия ден пийте на малки порции преди хранене.

Лечение на кожни заболявания (псориазис, екзема, кожно туберкулоза):

- Отличен лечебен инструмент е вана със златист цвят. Сварете 50 грама Златник в 10 литра вода, настоявайте 2 часа, добавете към банята.

- Масло със златен пръстен: смилайте златен пръстен (само цветя), разбърквайте с маслини или морски зърнастец (може да сусам). Засегнатите места са просто смазани.

Золотарник - противопоказания

Goldenrod може да се припише на умерено отровни растения, затова внимавайте при употреба. Предозирането не е желателно. Отокът на бъбреците и бъбречната недостатъчност правят употребата на златната пръчка за превантивни цели безполезна. В случай на обостряне на бъбречни заболявания, се препоръчва първо да се отстрани острите състояния и едва след това да се започне лечение със златник. Противопоказано е използването на растения с гломерулонефрит. Като цяло растението се понася добре, няма други противопоказания и е абсолютно безвреден.

Share:
Comments