Калан - лечебни свойства и приложение в медицината

Калган — общее описание

Калан (известен също като изправено изригване) се отнася до вида трайни насаждения от рода Lapchatka, семейството на розово. Калан има мощен разклонен, неравномерно удебелен корен, от който се отклоняват тънките вилтови вилтови стъбла. Листните листа са къси пектилирани или сесилни, клиновидни.

В краищата на ниските стъбла (от 10 до 40 см) се концентрират малки единични цветя с четири венчелистчета с жълт цвят. Цъфти Калан от началото на пролетта до началото на лятото. Плодове - ovoid ядки - зряла, като правило, през септември.

Калган — места произрастания

Родът, който живее в природни условия на Земята, има около 150 вида. Калан е преобладаващ предимно в Евразия. Нейните области са Близкия Изток, цялата Европа и Кавказ. В Русия той се простира от района на Калининград до самия Алтай, предпочитайки влажни почви, открити пространства и добро осветление. Успоредно се урежда на горски поляни, склонове, свободни терени, склонове и пасища.

Калан - лечебни свойства

Калан - "приятел" на стомаха, съдържа катахин, който има благотворен ефект върху целия стомашно-чревен тракт, включително мускулния орган - стомаха. Също така растението е богато на други видове танини, гликозиди, флавоноиди, флоафен (притежава антибактериално свойство), смола, елагична и хининова киселина, етерични масла.

Лечебното растение има противовъзпалително, стягащо, бактерицидно, хемостатично действие. Следователно, той се използва широко за лечение на метеоризъм, ентероколит, гастрит, пептична язва, стомашно, чревно и маточно кървене, цистит, дизентерия и диария.

Като външен агент, kalgan се адаптира, за да изплаква кървенето на венците, възпалено гърло с ангина и отвара от корените под формата на лосиони спестява от измръзване, лошо излекуване на рани, изгаряния и хемороиди. За да се предотврати мирис от устата на праха, растенията четка зъбите си, смесване с обикновена паста. Екстрактът от корена на Калан се намира в много фито-чай и медицински препарати.

Калан - лекарствени форми

Използваната част от калгарата е коренището. Изкопайте го и го съберете в началото на есента или през цялата пролет. Пречистете от примеси и остатъци от почвата с твърди четки, изплаквайки се в чиста студена вода. Малките коренови пукнатини могат да останат непромити, така че след изсушаване е необходимо да се разклати суровината върху железни решетки, за да се отървете от останалите частици от ненужна мръсотия.

Подложката трябва бързо да се изсуши, така че да се постави в тънък слой на слънце или нагоре на отопляеми фурни. От готовия екстракт направете чайове, тинктури, отвари и прах.

Kalgan - рецепти на народната медицина

Antidiarrhoeal чай: една чаена лъжичка коренища се добавя към вряща вода (150-200 мл), кипене на слаб огън за десет минути, филтър горещи и напитки захар без захар за 3 чаши на ден. Този чай може да гаргара с възпаление на сливиците няколко пъти на ден.

Отвара за лечение на стомашно-чревни заболявания, елиминиране на кървенето: изсипете две супени лъжици коренища с вода (250 ml), заври и запазете в огъня за 15-20 минути. След това стиснете, донесете до 250 ml обем с помощта на топла преварена вода и използвайте отвара на масата. лъжица три пъти на ден за един час или час след хранене.

Тинктура с вътрешно кървене: 5 таблица. лъжици от натрошен екстракт от корените на kalgan залейте 40% водка (500 мл), настояват 12-16 дни, след това задължително филтър и изстискване на суровините. Те пият една втора чаша от три r. на ден за 20 минути преди хранене. За изплакване и баня тинктура (2 чаени лъжици) се разрежда в половин литър вода и се използва за нужните цели.

Калган — противопоказания

Не са наблюдавани противопоказания. Тинктура не може да се използва по време на бременност, деца и хора склонни към алкохолизъм. Предозирането на kalganom може да предизвика остри болки в корема и повръщане.

Коментари

Дина 04/22/2016 Знам това растение, това се нарича cinquefoil. И няма да добавя нищо ново към това, което е написано. Cinquefoil, всъщност, е най-подходящ за лечение на стомаха и предотвратяване на болестите. Тя може да се използва без страх от отравяне, в разумни граници, разбира се))) Яна 04/22/2016 Съдейки по съдържанието, това растение съдържа най-необходимите вещества за нормалното функциониране на стомаха. Следователно, можем спокойно да се обърнем към Калан за помощ. Освен това няма специални противопоказания. Aldine Press 04/22/2016 Нещо, което не знам такова растение ... И дори не чух името. Но станах заинтересована. В края на краищата, тази билка се продава в аптеките? Бих искал да се опитам да се отнасям към стомаха си. Уморен от пиене на всички видове хапчета. Вече започна да действа черният дроб. Джулия 04/22/2016 И дъщеря ми използва тази трева. Тя беше болна, кървеше от венците. Не помня какво наричам тази болест. Но след прилагане на отвара от Калан, венците спря кръвотечението. Дъщерята периодично използва лекарството. Оксана 04/22/2016 О! Това растение също има плодове! Красиво растение! Много добре помага срещу всички видове стомашни заболявания. Не напразно, той се нарича в ежедневието - приятел на стомаха. Самият аз го приех и това ми помогна много, как ръката ми свали всички неприятни усещания.
Share:
Comments