Възпаление на гърлото: причините за болката и зачервяване на

Неприятно явление, което внезапно се усеща - възпалено гърло, предизвиква дискомфорт и нарушава плановете за живот.

Всеки, който някога е бил подложен на възпаление на гърлото, предпочита да не изпитва такива неприятни усещания.

За да се предотврати тази болест, е необходимо да има представа за причините за появата й и за превантивните мерки. Начините за лечение на медикаменти и хора ще бъдат полезни за всички, които заболяването не се усеща.

Възпаление на гърлото: какво е това?

Няма ясна дефиниция на това явление, тъй като неговите различни форми имат свой характер и симптоми:

1Катарално възпаление - най-честата форма, която се разпознава от характерното усещане за сърбеж, изпотяване, сухота на кашлица, болезнен глас и леко повишаване на температурата. Отокът на лигавицата причинява загуба на глас, особено при деца.

2 хипертрофична - разхлабване на тъканите на фаринкса с пролиферация на лигавиците. При тази форма на заболяването е характерно появата на нодули и нодули по стените на фаринкса. Глухът, който се натрупва в гърлото, има гнойни импрегнации.

3хеморагичен - кръвоизлив в ларнгичната лигавица. Признат за пароксизмална суха кашлица, храчка с кръв и усещане за кома в гърлото.

4Dyfteryynoe - Преход на инфекция в ларинкса от сливиците. Придружава се от висока температура и болка в гърлото.

5 Атрофическое - Разреждане на слоя на ларинкса на лигавицата, проявяващ се в усещания за изрязване и сухота в гърлото, болезнени атаки на суха кашлица.

6phlegmonous - поражение на ларингеалния, подкожен мускулен слой поради тежка инфекция и слаб имунитет. Той се характеризира със синдром на остра болка, възпаление на лимфните възли и повишена температура.

Възпалението на гърлото е особено опасно за детските пациенти. Такова нарушение на работата на тялото може да доведе до проблеми с дишането, дължащи се на малкия диаметър на дихателния тракт.

Как възниква възпалението на гърлото?

Инфекциозни и неинфекциозни фактори могат да станат причините за възпаление в гърлото.

Инфекции, причиняващи заболяването са респираторни вируси (грип, параинфлуенца, аденовирус, метапневмовирус) и бактерии (пневмококи, бордетели и хемофилни пръчки).

Възпалителен процес в гърлото може да бъде причинен и причините за незаразни болести:

• преохлаждане;

• пушене;

• при вдишване на химически изпарения;

• Претоварване на вокалните кабели по време на силни разговори или пеене;

• предварителна травма на ларинкса;

• алергични реакции;

• Сух въздух;

• възпрепятства назалното дишане като последица от респираторното заболяване;

• патологията на храносмилателната система, която причинява освобождаване на стомашното съдържание в хранопровода;

• прекомерна употреба на алкохол;

• свързани с възрастта глутарни промени (мускулна атрофия, деформация на гласните струни).

Обичайно е лекарите да разграничават две форми на такива възпаления: остри и хронични.

остър най-често се среща като съпътстващ симптом на вирусни заболявания и е от сезонен характер.

В хронична форма може да ескалира остро. Постоянното въздействие на неблагоприятните фактори също допринася за това.

Методи за диагностика на възпалено гърло

За да се гарантира, че лечението не е причинило вреда и нежеланите последици, но е станало най-ефективно, причината за заболяването трябва да бъде установена от специалист.

Особено важно е да не се пренебрегва медицински преглед с тежко неразположение, синдром на остра болка, с продължителност повече от два дни и висока (над 37,6) температура. Това може да е проява на бактериална инфекция. Около възпаление в гърлото и големи натрупвания на гной могат да бъдат преценени чрез подуване на езика и ларинкса на фона на висока температура. В този случай всяко забавяне може да има очевиден резултат.

Отоларингологът или ОНГ ще могат да направят правилната диагноза, ако пациентът не успее да наруши картината на заболяването, като вземе самостоятелно лекарство.

Консултацията с лекар от ОРГ предлага:

• изготвяне информация за развитието на болестта въз основа на жалби и текущия статус на пациента;

палпиране на шията

усещането за лимфните възли и сливиците помага да се направи по-точна диагноза, тъй като болезнената реакция в тази процедура е симптом на сериозно заболяване на ларингеята;

pharyngoscope

диагностична процедура, която не изисква време и висока технология, позволяваща възможно най-кратко време за планиране на необходимата терапия. Проверката на лигавицата на фаринкса се извършва под изкуствено осветление със специално огледало и шпатула;

ларингоскопию

изследване на гласните струни и ларинкса, състоящо се в въвеждането на малко огледало в назофаринкса;

лабораторни тестове на кръв, храчки, петна от гърлото

да определи произхода на възпалителния процес, да позволи назначаването на най-оптималното лечение в присъствието на бактериална инфекция.

Възпаление на гърлото: медикаментозни методи на лечение

Възпалени поради студен или грипен вирус, гърлото ще престане да тревожи пациента няколко дни по-късно, дори и да не се направи нищо. Това ще се случи благодарение на борбата на организма с вируса. Антибиотиците в този случай ще бъдат безполезни и предприемането на някои мерки за облекчаване на симптомите ще бъде много полезно:

• за намаляване на синдрома на болката, използвайте ибупрофен и ацетаминофен;

• специални спрейове и абсорбируеми таблетки за гърлото могат да имат локален антисептичен ефект;

• мукозната мембрана на назофаринкса е омекотена със специални препарати;

противовъзпалителни сиропи са необходими за облекчаване на раздразнението в гърлото;

• Изплакванията се предписват за лечение на гърлото хлорофилипт, фурацилин, разтвор на лугол, йодинол или мирамистин.

Ако причината за възпалението е бактериална инфекция, степента на ефективност на лечението се извършва с антибиотици. Пренебрегваният стрептокок ще окаже влияние върху сериозните последствия.

Целта на лекар-отоларинголог, когато приема пациент с възпаление на гърлото, е да спре развитието на патологичния процес.

Лечението е, както следва:

1Наличие бактериальной инфекции, подтвержденное в ходе обследования, требует терапии такими антибиотиками, как азитромицин, амоксицилин, сумамед.

2•Назначение противокашлевых средств определяется сухостью и непродуктивностью кашля. По мере надобности пациенту прописывают препараты для уменьшения вязкости трудноотделяемой мокроты.

3При проявлении лихорадочных симптомов обязательны жаропонижающие средства.

Използването на лекарства от този план се извършва стриктно под наблюдението на лекуващия лекар.

Помогнете за възпалено гърло у дома

Домашните рецепти, доказани повече от веднъж, помагат на тези, които имат болезнено гърло. В същото време неговият характер не е толкова сериозен, че да се обади на специалист. Защо не опитате следните съвети?

1Исключение из меню блюд и напитков экстремальных температур снизит раздражение горла.

2•Обильное питье способствует выведению токсинов и скорейшему восстановлению сил.

3Полоскания горла теплым содовым раствором уменьшат ощущение дискомфорта в нем, а солевой раствор еще и поможет отделению мокроты.

4Укутывания больного места. Здесь стоит быть осторожнее, чтобы не спровоцировать развитие абсцесса. Делать это можно при отсутствии температуры и отека гортани.

5•Точечный массаж кисти и ступни. Воздействие оказывают на точку между указательным и большим пальцем на руке, сильно сжав ее на 5 секунд и резко ослабив. Манипуляцию необходимо проделывать по 10 раз на каждой кисти. На ноге лечебная точка находится с внутренней стороны внизу лодыжки.

6Ингаляции приостанавливают воспаление, уменьшают боль. Достаточно для процедуры использовать теплый пар, мед, травяной отвар. Слизистая будет увлажнена, отек станет меньше.

Рецепти от традиционната медицина за възпалено гърло

Традиционните лечители предлагат следните ефективни рецепти за лечение на възпалено гърло:

Средства за вътрешна употреба

1Молоко, яйцо и мед отлично смягчают болезненные ощущения в горле. К 2-м желткам, растертых с 1 ст.л. сахара добела, доливают 1 ст. теплого молока, мед и взбитый белок.

2•Мед, масло какао и молоко избавляют от жжения в горле, сухого кашля, хрипов и лихорадки, если в 1 ст. подогретого молока добавляют 1 ст.л. меда и 1/2 ст.л. масла какао. Выпивая напиток трижды в день, можно почувствовать облегчение.

3Лук, яблоко и мед полезны для слизистой гортани. Лук и яблоко натирают на мелкой терке и добавляют мед по вкусу. Принимают смесь дважды в сутки по 2 ч.л.

4Мятный чай благодаря содержанию ментола снимает воспалительные процессы в горле. Листья сухой мяты завариваются кипятком и настаиваются в течение 10 минут. 3-х чашек в сутки достаточно для видимых результатов.

5•Кайенский перец, сок лимона и мед — адская смесь для разных форм воспалений горла. 1 ч.л. кайенского перца заливается горячей водой, в напиток добавляется сок половины лимона и 1 ч.л. меда.

6Корень имбиря пригодится для восстановления слизистой оболочки, если в измельченном виде его залить кипятком и, дав, настояться, принимать небольшими глотками. Хорошо сочетается с медом и соком лимона.

7. • Лимонов сок, получен от половината плодове, се добавя към чаша топла вода.

8. • Сок от червена боровинка (половин чаша) в комбинация с 1 супена лъжица. мед, пиян в малки порции за 2 пъти, помага при лечението на най-възпалено гърло.

9. Карамфил, подправка от кухненския шелф, решава около 5 пъти дневно, помага за справяне с болки в гърлото.

Ефективни изплаквания за облекчаване на възпалението в гърлото

Този метод на лечение е насочен към намаляване на синдрома на болката с възпаление в гърлото.

1Сок лимона, яблочный уксус, черный чай и гель свежего листа алоэ смешиваются в одинаковых пропорциях.

2•Мед с пивными дрожжами: на 1 ст. воды добавляют 1 ст.л. меда и 1/4 ст. пивных дрожжей.

3Вода, уксус, мед соединяются в равных пропорциях. Полоскание, производимое около 4-х раз в день, снижает отеки, восстанавливает слизистую.

4Чесночный настой оказывает бактерицидное действие. Готовится из 2-х зубчиков, залитых кипятком и настоянных на протяжении 1 часа.

5•Сок свеклы с уксусом — отличное противоотечное, противовоспалительное и обезболивающее. На 1 ст. сока добавляется 4 ч.л. яблочного уксуса, спустя 4 часа прополаскивают горло, повторяя процедуру с перерывом в 3 часа.

6Сок свеклы с сахаром прекращает першение, если в вырезанное в овоще отверстие всыпать 1ч.л. сахара. Растопив сахар в микроволновке, сок употребляют по 1 ч.л. ежечасно.

7. • Чушка от боровинки премахва възпалението. 2-ви чл. вода изсипва половин чаша сухи боровинки и се вари около половин час.

8. • Листата се заври с вряща вода в прясна или суха форма. Устойчивият и охладен продукт третира гърлото на всеки половин час.

9. • Състав на лайка, невен и евкалипт или пелин, невен и plantain се приготвя от 1 супена лъжица. суха смес от билки, която се държи във вряща вода и се използва след просмукване.

10. • Цанелните цветя се приготвят като чай, с хладна инфузия, изплакват се гърлото, за да се намали болката в проблемната област.

Предпазни мерки срещу възпалено гърло

С течение на времето, предотвратяващ риска от заболяването, можете да избегнете мъчителни безсънни нощи поради дискомфорт в гърлото. За това е достатъчно да се вземат следните прости правила като навик:

1Употреблять продукты, богатые витамином С: цитрусовые, киви, настой шиповника. Зубчик чеснока в сутки и присутствие в меню брусничных и клюквенных морсов — гарантия надежной защиты организма от вирусов.

2•Включать в меню разнообразные продукты, снабжающие организм важными витаминами и минералами.

3Ежедневно съедать по 1 ст.л. меда, лучшего антисептика.

4Укреплять иммунитет прогулками на свежем воздухе и одеваться соответственно погодным условиям, стараясь избегать переохлаждений.

5•Не забывать про противовирусные препараты и поливитаминные комплексы, поддерживающие организм в периоды вспышек эпидемий.

6Соблюдать личную гигиену — тщательное мытье рук после прихода с улицы, особенно после контакта с заболевшим. Помнить, что рот, нос и глаза — самая благоприятная среда для распространения бактерий.

7. Не пренебрегвайте съня - най-добрият стимулант и гарант за добро състояние. За укрепване на тялото за сън се препоръчва не по-малко от 8 часа дневно.

8. • Започнете всяка сутрин с зареждане. Това не само ще даде жизнерадост на тялото и духа, но и ще помогне в подкрепа на имунната система.

9. • Когато използвате химикали, използвайте дихателна защита, за да предпазите гърлото от прекомерно дразнене.

10. • Отдайте се на лоши навици, избягвайте пушенето и пушачите.

11 Увлажнять воздух в помещениях зимой. При пересушивании слизистых носа организм более податлив к разного рода инфекциям.

12• Находить время на полноценный отдых и беречься от стрессов, значительно ослабляющих иммунитет.

13 Полоскать горло осенью и зимой, начиная с теплой воды, постепенно переходя на комнатную температуру.

След като разработи такава линия на отношение към здравето си, трябва да си спомните болката в гърлото, само когато гледате рекламата на следващото ефективно лекарство, което вече няма да ви е нужно.

Share:
Comments