Затлъстяване - причини, симптоми, диагноза, лечение

прекалена пълнота - едно от най-честите метаболитни заболявания. За това заболяване се характеризира с прекомерно отлагане на мастната тъкан в органите и подкожната тъкан, надвишавайки нормалното телесно тегло с 20% или повече. Най-голямата опасност не се крие в самата болест, а в евентуалните последици от развитието на затлъстяването, като заболявания на сърдечно-съдовата система, бъбреците, черния дроб и други органи и системи.

прекалена пълнота - причины

Основната причина за затлъстяването е нарушение на енергийния баланс на организма. Водещата роля играе системното преяждане и липсата на физическа активност. Тялото, функциониращо в този режим, постепенно започва да съхранява неизползваната енергия под формата на мастна тъкан.

В рационе людей, страдающих ожирением, преобладает жирная и углеводистая пища. Негативно влияет на развитие заболевания употребление алкогольных напитков, а также приём основной порции пищи в вечернее время. прекалена пълнота может стать следствием наследственной предрасположенности, ряда нейроэндокринных заболеваний, инсульта, энцефалита, травматических повреждений организма.

прекалена пълнота - симптомы

Симптомите на затлъстяването могат да бъдат много разнообразни. Всичко зависи от тежестта и продължителността на заболяването. Най-често пациентите се оплакват от повишена умора, намалена производителност, недостиг на въздух, изпотяване, повишен апетит, подуване на корема, отслабване на либидото. При външно изследване се наблюдават отлагания на мастната тъкан в корема, тила, млечните жлези, бедрата и задните части.

Често затлъстяването се придружава от атеросклеротични промени в сърдечно-съдовата система и редица други органи. Пациентите могат да се оплакват от симптомите на заболявания, които причиняват затлъстяване.

прекалена пълнота - диагностика

Диагнозата на затлъстяването се извършва въз основа на външен преглед и като се вземат предвид оплакванията на пациента. Понякога степента на развитие на заболяването може да бъде определена чрез индекса на телесна маса. Тя се определя като частното телесно тегло на човек (в килограми) и височината му в квадрат (в метри). За нормалните стойности в диапазона от 20 до 24,9, стойностите от 25 до 40 съответстват на първата и втората степени на затлъстяване, като индексът на телесна маса е над 40 диагностицирани затлъстяване от трета степен. Пациентите с лека степен обикновено не се оплакват.

прекалена пълнота - лечение и профилактика

Основният начин за лечение на затлъстяването е спазването на строг режим на диета и упражнения. Препоръчителната диета номер 8, която предвижда ограничаване на въглехидратите и мазнините и използването на повишени количества протеини. При храненето на пациента се въвеждат и плодове и зеленчуци, употребата на мазнина е ограничена, азотните вещества и подправките са изключени, което може да предизвика повишаване на апетита. Само едно постоянно (от месеци и дори години) придържане към строга диета може да гарантира постепенно и безопасно намаляване на телесното тегло.

Не забравяйте, че е необходима цялостна терапия. За лечение на затлъстяването се прилагат терапевтични упражнения, физиотерапевтични процедури, хидропроцедури.

Понякога се използват лекарства, които намаляват апетита, но употребата им често води до нежелани реакции.

Важна роля играе фитотерапията. Използват се холагог и диуретици, които допринасят за нормализирането на метаболизма и намаляването на апетита.

Предотвратяването на затлъстяването се свежда до рационално хранене, до приемане на храна на малки порции. За предотвратяване на моркови, боровинки, маруля (високо съдържание на йод) се препоръчва. В случай на нарушение на метаболитните процеси в организма, се показва използването на плодове от цариградско грозде.

Предотвратяването на затлъстяването е невъзможно без редовна физическа активност, както и с активен начин на живот.

Share:
Comments