Възпаление на стомашната лигавица (гастрит): причините за

Диагнозата "възпаление на стомашната лигавица" днес е поставена много.

Пациентите винаги знаят за заболяването си и затова разполагат с антисекреторно лекарство.

Мога ли да направя нещо, за да излекувам възпалението на стомаха завинаги?

Възпаление на стомашната лигавица причинява

Състоянието, при което се развива възпалителният процес в стомашната лигавица, се нарича гастрит.

Всички вътрешни стени на стомаха съдържат определени клетки, които произвеждат ензими и киселини. Поради това храната се разделя за по-нататъшно храносмилане. След развитието на възпалителния процес, лигавицата не може да произведе същото количество киселина и ензими.

Гастритът може да бъде хроничен и остър. Ако възпалителният процес възникне внезапно и е остър, тогава можем да говорим за остър гастрит. Ако обаче такъв процес трае дълго време, това не е нищо повече от хроничен гастрит. Ако не отделите време за лечение, болестта може да се тревожи от много години, а понякога и от целия ви живот.

Ерозивният гастрит е един от разновидностите на възпалителния процес в стомаха. Той има минимално количество симптоми, но в резултат на това може напълно да унищожи лигавицата. Най-честите причини за гастрит са следните:

1. Helicobacter pylori са бактерии, които засягат стомашната лигавица. Те могат да бъдат заразени чрез контакт с болно лице. Опасно е да се намирате на място с лоша среда, да пиете замърсена вода или да ядете храна.

2. Най-честата причина за развитието на възпалителния процес е използването на нестероидни лекарства за дълго време, например аспирин или ибупрофен.

3. Други агенти, които могат да причинят ерозивен гастрит - кокаин, тютюнопушене или злоупотреба с алкохол.

4. Травматични наранявания, операции, изгаряния.

Това са най-важните фактори, влияещи върху развитието на болестта, но е възможно да се идентифицират други, по-рядко срещани:

1. Автоимунни заболявания, в резултат на което имунната система започва да уврежда здравите клетки в лигавицата.

2. Някои заболявания. Например, болестта на Crohn, злокачествена анемия.

3. Паразити, различни гъбични инфекции.

Много пациенти погрешно използват термина гастрит и се опитват да посочат за тях болка в областта на стомаха.

Възпаление на симптомите на стомашната лигавица

Експертите днес разграничават няколко вида възпалителни процеси, всичко зависи от това къде се локализират и как се развива болестта.

С прости думи, групите могат да бъдат обозначени както следва: възпалителен процес с намалено ниво на киселинност и обратно, с увеличаване. Симптомите на абсолютно всички гастрити, обединени от една обща група, са сходни.

Можете да премахнете точните показания на киселинността по модерен начин - в стомаха се въвежда специален сензор, който проследява всички промени с определен период от време.

Разнообразието от гастрити, които се появяват с висока киселинност, се характеризира с появата на тежки киселини в стомаха. Няколко часа след хранене има много болка, основното място за локализирането му е слънчевият сплит.

След като пациентът яде вредна храна за стомаха или приема лекарства, болката става силна.

Разграничаване на гастрит с понижено ниво на киселинност може да бъде чрез оригване, което се случва много често и има специфична миризма на сероводород. Няма специална болка в стомаха и пациентът не се тревожи за нищо.

В други случаи пациентът страда от запек или обратно диария, подуване, повишено производство на газ - всичко това е следствие от факта, че храната се смила зле.

Хроничният гастрит има голям брой симптоми, те са различни и са от незначителен характер. Може да се подозира, че има следните симптоми:

1. Дефекацията се извършва неправилно.

2. На езика се образува бяло или жълто покритие.

3. Работният капацитет е намален.

4. Метеоризъм.

5. Усещане за умора, сънливост.

6. Периодично хвърля в студена пот.

7. Без видима причина може да възникне запек или обратно.

Хроничният възпалителен процес е опасен, защото епителът може да атрофира. След това жлезите вече няма да работят и на мястото, където има здрави клетки, има нетипични - това са първите признаци, че ракът се развива.

Такъв гастрит, като ерозивен, продължава без видими симптоми, няма дискомфорт, но само докато стомаха не се развие силна болка.

Възпаление на диагностиката на стомашната лигавица

На колко бързо ще бъде диагностициран пациентът, лечението и неговата ефективност ще зависят. Но, за съжаление, не винаги е лесно да се идентифицира заболяването, тъй като неговите симптоми са подобни на други заболявания, които засягат не само стомашно-чревния тракт.

Посещение на лекар

Важна част от диагнозата е преглед от лекар. За да определи причината за болката, гастроентерологът се опитва след разговор с пациента. За да се идентифицира гастрит, специалист може да използва метода на палпацията. При натиск върху корема болката става по-силна, но този метод може само да приеме, че възпалителният процес в действителност се развива.

При извършване на диагностиката лекарят задължително обръща внимание на външни признаци, например повишаване на температурата на тялото, повръщане и колко е натоварена стомашната мускулатура.

Лабораторни методи

Друг начин да се извърши диагнозата - използването на лабораторни методи, а именно доставянето на тестове. За да потвърдите диагнозата, трябва да минете следните тестове:

1. Кръвен тест - ако се развие гастрит, нивото на хемоглобина ще се понижи, както и нивото на левкоцитите и червените кръвни клетки.

2. Feces - тя може да съдържа кръв.

3. Урина.

Такава диагноза има за цел да разкрие микроорганизмите, които провокират отравянето, а именно стафилококите, шигелата и други.

Инструментална диагностика

За изследване на пациента се използва различно оборудване. Този метод обикновено се използва за хроничен гастрит.

EGD

Този метод не се харесва от всички пациенти, защото е доста неприятно. Сондата се вкарва в хранопровода, а камерата се намира в единия край. Благодарение на този метод е възможно да се определи точно мястото на локализиране на възпалителния процес, както и неговата степен.

Рентген

Рентгеноскопию делают сразу поле того, как пациент принимает специальное вещество — красящее. Врач может с точностью определить наличие воспалительного процесса. Однако не всегда достоверный результат будет получен после первой процедуры, поэтому лучше использовать именно EGD.

Това са основните диагностични методи, използвани за откриване на възпалителния процес.

Възпаление на лечението на стомашната лигавица

Има голям брой лекарства, с които можете да лекувате гастрит. Почти всички от тях се произвеждат в две форми - таблетки и окачвания. Таблетките включват следното:

1. Vicalin е билков препарат, той има няколко действия наведнъж - стягащ и антиациден.

2. Фестал - лекарство, произведено на базата на панкреатин. Под неговото влияние функцията на панкреаса и стомаха е почти напълно възстановена.

3. Гастролсепин - под влиянието на лекарството нивото на стомашния сок намалява, лигавицата на органа ще бъде защитена от агресивна среда.

Неразделна част от цялостното лечение е правилното хранене. От менюто е необходимо да се изключат следните - кисели плодове, мастни меса, пушени и пържени. Храната трябва да се приготвя с минимално количество сол и подправки.

При гастрит, диетолог трябва да развие диета. В зависимост от нивото на киселинност храната може да варира леко. Следните продукти са полезни: натурални сокове, млечни супи, зеленчуци, пара.

Пациентите, чието ниво на киселинност е понижено, се препоръчват следните - нискомаслено месо, риск, млечни продукти.

Не се опитвайте сами да предписвате лекарства или близки, тъй като това може да доведе до нежелани последствия. Как правилно да се лекува такава болест като гастрит е известно само от гастроентеролога. Необходимо е само своевременно обаждане до лекар!

Share:
Comments