Василек - лечебни свойства и приложение в медицината

Василек - общее описание

Църквата на цветята (Centaurea) - тревисто поле от семейство астроиди, Compositae. Листата ланцетни линейни, покрити с филц, в различни форми от 15 до 100 см. Стъблото е прави, оребрено и грубо. Цветята имат цвят от синьо до лилаво и лилаво, под формата на единични цветни кошници, покрити отвън с яйцевидни обвивки с кафяви финишни ръбове. Корен пръчка. Плодовете имат тънка червеникава струйка.

Василек - видове и места на растеж

По периферията и по горските краища най-често се среща варовикова ливада, която е многогодишна трева. Едногодишният или двугодишен син пороен цвят на зърна расте в полетата и зеленчукови градини сред зърнените култури, с изключение на крайпътните пътища. В Европа, европейската част на Русия, Украйна, Балтийските острови, Казахстан, Кавказ, Крим и Далечния изток (с изключение на регионите на Далечния север и най-южните региони) растат цветя в Европа.

Василек - лечебни свойства

Това растение може да се нарече лечебно растение на пълна основа, доста голям списък от заболявания може да бъде излекуван с метличина. Препаратите от него имат много лечебни свойства, сред които са изпотяване, антипиретично, диуретично и антимикробно действие. С негова помощ можете да се отпуснете, да лекувате и анестезирате раните, да премахвате спазмите на гладките мускули и да подобрявате храносмилателните процеси. Зърната на цветята развълнуват апетита и подобряват храносмилането, а от корените им се приготвя слабително. Голямото приложение на това лекарствено растение се свързва с очни заболявания - това са лосиони за очите, лекарство за слепота. Жълтеница, подагра, треска, колики, червеи - това е друг списък от заболявания, при които може да бъде полезен метличина.

Василек - лекарствени форми

За да направите инфузии, използвайте сухи ръбове на цветя и листа от мед. Събиране на трева трябва да се извършва, както следва: събиране на кошници с цветя, издърпайте на ръба цветя и въздух на тъмно място. Правилно събраните цветя на синята метличина са сини, те са горчиви и имат горчива миризма. При изсушаване на цветя, не се допуска слънчева светлина, тъй като унищожава лечебните свойства. отделно суха трева и корени.

Василек - рецепти

За медицински цели това народно лекарство се прилага вътрешно под формата на инфузии от билки, корени или цветя и в състава на билкови препарати, също лосиони и лосиони.

1. За да приготвите слабително от метличина, изсипете 2 ч. Л. Корени от растението с 200 мл вряща вода и настоявайте за 2 часа. Вземете го е необходимо за 1 супена лъжица. лъжица скоро (15-20 минути) преди хранене.

2. Инфузия за укрепване на косата: в 500 мл смес от оцет с вряща вода добавете 1 супена лъжица цветя и оставете за половин час на тъмно място. Изплаквайте косата два пъти на ден.

3. За лосиони от конюнктивит 6-8 пъти на ден се използва натрошен и охладен разтвор - 2 супени лъжици. лъжици билки за 1 чаша вряла вода.

Василек - противопоказания

Има данни, че растението съдържа цианови компоненти, така че преди да го използвате, консултирайте се с лекар. Бъдете внимателни!

Интересно е

Василек е една от малкото "разумни" цветя, които комуникират с насекоми. Поленът от тръбата в сглобена форма се съхранява в тръбна венчелистче, докато насекомото докосне цветето. Инсектът, чрез неговото докосване, задейства естествен механизъм: тръбата за заглушаване се плъзга надолу и бучка от цветен прашец се изтласква навън от корема на насекомото. 5-6 порции се съхраняват до следващите сътресения.

Митове и легенди

Латинското му наименование "Зеленчук" е получено от Карл Линей, който избира име за това растение, въз основа на древногръцкия мит. Историята на цветята е тясно свързана с изцелението на Хирон Кентавър от отровата, получена от ухапването на Лернейската хидра, поради което женският пол на латинското име на цветния центнаурес означава "свързан с кентавърите". Друг вариант на произхода на името е от думите "бод" и "бик", т.е. " убождащ бик. "

Коментари

Римма 04/18/2016 И се радвам. че това прекрасно, толкова цяло лечебно цвете - не расте в чужбина !!!))) Те, разбира се, също имат много неща, от неща, които не растат с нас. Но такава красота - все още не може да намери. И това прекрасно цвете лекува от всичко, а ароматът е толкова тънък и деликатен. Яна 04/18/2016 Така се оказва, че това просто поле цвете, може да помогне в борбата с почти всички основни болести! И дори, че помага на хората с лошо зрение, и обикновено сляпо - е просто невероятно. Като лечение за настинки - просто перфектно. Амалия 04/18/2016 Винаги съм обожавала цветята на полето. И по-голямата част от полянката, той взе първото ми място. Но дори не мислех, че това красиво, сладко цвете има толкова прекрасни лечебни свойства. Благодаря ви за тази статия! лилия 04/18/2016 Нито едно от тях, колко нови неща съм научил, би изглеждало, просто поле поле! И дори името не е само за него! Зашеметяващо цвете. И за сметка на "умни" четене, и правда гордост))) Колко интересно всичко е подредено! Алла 18.04.2016 Боже! Аз просто обичам това цвете! Аз дори не трябва да чета за неговите лечебни свойства, гледайки тази снимка - топене! Природата е създала всички тези шедьоври, човек, в сравнение с нея - пълен с безразсъдство! Това е просто чудо, а не цвете.
Share:
Comments