Възможно ли е да откажете пушенето? причини, възможни

Зависимостта от тютюнопушенето е проблем, който се води от повече от едно поколение пушачи, а не всеки може да го преодолее.

Някои се опитват да го решат сами, други използват специални помощни средства (хапчета, спрейове), докато други решават да напуснат, без люлеене, незабавно и завинаги.

Но може ли да се откажете от цигарите внезапно?

Този въпрос е доста двусмислен и има много мнения по този въпрос.

Нека да разберем.

Видове пушачи

Пушачите могат да бъдат разделени на 2 групи:

1) завладяващ (всеки ден);

2) непостоянные.

Хората, принадлежащи към втората категория, всъщност са доста, те съставляват около 1/3 от общата маса на пушачите. Във всеки случай, желанието да се откаже от цигарите трябва да бъде многократно по-високо за първата група хора, което е съвсем логично.

Възможно ли е да се откажат от пушенето рязко: възможните последици

Много хора се опитват да се отърват от зависимостта от тютюневи изделия, но за съжаление не всеки може да направи този бизнес за победоносен край. Част от тежките пушачи дори не могат да си представят как ще живеят без цигара в ръката си. Нещо повече, дори фактът, че вредните им навици причиняват значителна вреда на своите близки на хора и деца, по никакъв начин не могат да ги подбуждат към живот без "дим".

Но ако в края на краищата човек с дълга история на тютюнопушенето реши да изостави цигарите веднъж завинаги, това не може да бъде направено рязко, защото това е изпълнено със следните патологии:

  • отслабен имунитет;

  • кашлица сутрин;

  • рязко увеличаване на теглото

  • раздразнителност, депресивно състояние.

Все пак, всяка от тези негативни последици може да бъде облекчена, ако проблемът бъде решен под надзора на висококвалифициран специалист. Лекарят по всяко време ще може да осигури необходимата подкрепа за лекарствата на човек, който реши да се откаже от пристрастеността към никотина. Във всеки случай основното нещо в този процес е неуспехът да се използват всички видове спомагателни средства и съзнателното и сериозно намерение на човек да се отърве от пушенето.

Досега не е измислен метод, който би могъл веднъж завинаги да освободи човека от зависимостта от тютюна без желанието на самия пушач и е малко вероятно такова лекарство да се появи някога.

Отначало всеки от фондовете ще осигури известна подкрепа, но с течение на времето под натиска на психологическия дисонанс човек се разпада и отново стига за цигара и само собствената му воля може да го спре. Пушачът ще се откаже от нервите си, може да стане депресиран и ще бъде трудно за него да се концентрира върху работата, ако е принуден да се отърве от пушенето задължително, е по-добре, че самият той стига до такова решение, само по този начин ще бъде възможно постигането на желания резултат.

За да може тялото да свикне с промените, това ще отнеме известно време за адаптация. Тъй като спирането на тютюнопушенето изисква промени в психо-физиологичния план, отнема време за тях да приемат и да се адаптират към тези промени.

Мога ли да се откажа от пушенето внезапно: какво се случва в тялото?

Обикновено се смята, че хората, които имат малко количество тютюнопушене (по-малко от три до пет години), могат да се отърват от зависимостта, въпреки че това може да не се случи веднага. Ако зависимостта от цигарения дим е повече от десет години, тогава не се препоръчва да падате рязко, тъй като това може да доведе до множество проблеми с тялото. Причината за това е физически зависимата никотинова зависимост, формирана в продължение на пет години. Що се отнася до по-дългите срокове на зависимост (по-малко от пет години), тук проблемът с отказването от тютюнопушенето има по-психологическа, отколкото психофизиологична връзка.

Човек, който реши да се отърве от този лош навик в рамките на няколко дни, вероятно ще започне разбивка, чиято основна причина е голям дефицит на ацетилхолин в организма. В резултат на това - появата на различни заболявания, човек може да получи замаяност, необосновано безпокойство, депресивно състояние, а също и лакомия. Всяка от тези прояви, един или друг начин, се свързва с остър дефицит на ацетилхолин.

Дали е възможно да спрете да пушите: как да го направите?

Има огромен брой програми, които ви позволяват да се отървете от навик за пристрастяване, но в крайна сметка те ще бъдат безполезни без волята и силата на волята на пушача. В тези програми често се предписва почасово рутинно, което позволява няколко пъти да се намали желанието за цигари. Някои хора, които се опитват да напуснат, говорят за проблемите, свързани с липсата на никотин в тялото, но тук, на първо място, има ясна зависимост от него.

Никотиновото "счупване" по своята същност не е сериозна заплаха, а има голяма прилика с обичайната храна на глада, това е причината за появата на стереотипа "спрете пушенето и натрупайте тегло". Тук не става дума за самите цигари, а за невъзможността им да се контролират, защото след отхвърлянето на никотин човек започва да развива това чувство, подобно на глада, и започва да се храни понякога повече от преди. В резултат на това само за няколко месеца той може да види бързо тегло от 10-15 кг.

Що се отнася до хората, които имат дълга история на пушене (от 10 години), тук има доста сериозни последици, причинени от остър отказ от цигари. В този случай би било правилно да се отървете от пристрастяването към никотина под надзора на лекар, особено за по-възрастните хора. Времето да се отървем от навика не се променя много, но тежките пушачи ще имат медицинска и психологическа помощ. Пациентът ще получи никотин в най-различни видове мазилки, таблетки, ще посещава различни обучения, които ще помогнат да се настроите към здравословен начин на живот и да го изведете от депресивно състояние.

Във всеки случай, трябва да се отървете от този вредоносен навик не само за себе си, но и за вашите роднини и приятели. Бъдете здрави!

Share:
Comments