Упражнения за гръбнака у дома - какво? комплексни упражнения

Гърбът е стълбът, на който се държи цялото тяло.

Ако имате някакви проблеми с него, това ще засегне всички други органи и части от тялото.

Но, за съжаление, поради модерния начин на живот, практически няма такива хора, които няма да имат никакви проблеми с гърба си.

Застоял начин на живот води до различни патологии, като: сколиоза, кифоза и остеохондроза.

Последната болест става по-млада. Ако по-рано първите признаци започнаха да се проявяват до 50 години, сега е лесно да се намери 30-годишен, с първите признаци на остеохондроза.

Вашият гръбнак трябва да бъде защитен от младостта. След известна възраст, регенеративната способност на тялото се намалява и ще бъде много по-проблематично да се възстанови гърба. Дори редовните спортове няма да бъдат 100% вероятни да ви помогнат да избегнете тези проблеми. Но има специални упражнения, които служат като превантивна мярка срещу заболявания на гръбначния стълб.

Как да се запази здравето на гръбначния стълб в ритъма на съвременния живот

Както беше посочено по-горе, заседналият начин на живот е една от основните причини, поради които здравето на гръбначния стълб се влошава. И тогава всичко е съвсем просто - ако пасивният начин на живот ви лишава от здравето, а след това активен начин на живот, напротив, ще ви помогне. Но тук има едно нещо - всички сме възрастни и не можем да си представим живота без работа. Работата е различна - някой има активно физическо, докато други, напротив, трябва да седят пред компютъра през цялото време. В този момент ще се докоснем до онези, които прекарват по-голямата част от живота си, седи пред екрана.

Можете дори да седнете правилно и погрешно. И тук искам да кажа, че трябва да седите абсолютно сигурно, във всеки случай да не се гмуркате. Освен това, определено трябва да направите няколко почивки - често се изправяте заради стола. Например, можете да поставите нещо, което често използвате, далеч от работното място. Такива малки промени на седнал и стоящ режим са много по-ефективни, отколкото си мислите. Или всеки път, когато се обаждате, задръжте разговор в изправено положение. Можете да отидете напред-назад или просто да стоите неподвижно - основното нещо е да не седнете прекалено дълго.

Седейки на едно място "затиши" мускулите. Затова опитайте да промените позицията си на всеки 10-15 минути. Не е нужно да седи на главата си - просто променете позицията на тялото и краката.

Защо упражненията за гръбначния стълб в дома

В рамките на един ден гърбът на човека е в постоянно напрежение. Поради това се появяват първите симптоми - болка, дискомфорт и тежест в гръбначния стълб. Повечето от тях се отнасят до региона на талията. Всяко вдигане на тежести има отрицателно въздействие върху здравето на тази област. Особено ако има слаби мускули в тази област - тогава цялото товар отива само до гръбначния мозък и не се абсорбира от мускулите.

Физическите упражнения ще спомогнат за разтягане на гръбначните мускули, както и на междузърнестите хрущяли и стави. Това ще подобри тяхното хранене, те ще получат повече кислород и хранителни вещества.

Упражненията за гръбначния стълб ще помогнат не само да предотвратят появата на болести, но и да лекуват някои от тях. Закръгления, остеохондроза и сколиоза - всички те се лекуват с прости упражнения. Но не ги разчитайте твърде много - за сериозни патологии, ние ви препоръчваме да се консултирате с Вашия лекар и упражненията ще допълнят Вашето лечение.

Общи препоръки за извършване на упражнения за гръбначния стълб у дома

Упражненията сами по себе си ще ви помогнат да се отървете от проблема, но не и от каузата. За да елиминирате ефективно всички заболявания, е необходимо да ревизирате начина си на живот, включително. Има няколко прости, но същевременно полезни съвети, които ще помогнат на гръбнака ви да спечели здраве.

Първо, спрете да се навеждате. Само кажи, че това няма да е достатъчно - винаги трябва да държите тази мисъл в главата си. В противен случай просто ще забравите за това правило след известно време. Здравият гръб е залог за правилна поза. В обратната посока това правило работи, така че никога не забравяйте за това.

Второ, вземането на неща от пода, особено тежки, не се огъва в гърба и използвайте краката за това. Винаги трябва да държите гръбнака в права линия, като не позволявате "дъги" в тази област. Освен това, ако повдигнете нещо, то е по-добре да седнете малко и да си помогнете с краката си. По този начин можете значително да намалите натоварването на долната част на гърба.

Третото правило е, че трябва да оставяте гръбнака да се отпусне през деня. Това се прави много просто. Приблизително веднъж на час се увеличава пълният растеж и се простира. Протягайки гръбнака си, ще му помогнете да се отърве от напрежението.

Упражнения за гръбначния стълб

Упражнението трябва да се извършва редовно, в противен случай няма да има смисъл от тях. Преди да направите набор от упражнения, най-хубавото е да подготвите гърба си. За това трябва да се затопли. Обичайните склонове в различни посоки, ъглите на тялото - като цяло, всички неща, които сте направили толкова трудно във физическото образование през учебните години.

За опъване на гръбначния стълб можете да използвате както нормално дърпане, така и дръпване на шината. Вторият вариант ще ви позволи много ефективно да опънете задните мускули и да поставите всички прешлени на място.

Упражнение №1 — наклоны корпуса, Поставете прав, ръцете на талията, краката рамо на раменете. Наклонете напред, с ръцете си докосвайки пода, а след това направете отклонение назад, като сложите ръцете си на колана си. Движенията трябва да се извършват с максимална амплитуда. Наклонете се назад и напред - едно повторение, направете 20 повторения.

Упражнение номер 2 - изправете се, краката на раменете се разделят, ръцете се закопват в бравата над главата ви, Направляват склоновете наляво-надясно-напред-назад. Опитайте се да направите с максималната амплитуда, но не се нараните.

Упражнение №3 — книжечка, Стойте изправено, краката са рамо до рамо. Спуснете се в тялото надолу и вземете ръцете си от мускулите на телетата. От тази позиция направете склоновете нагоре и надолу с малка амплитуда. Направете около 10 такива малки склонове, а след това сложите ръцете си на кръста си, направете отклонение назад.

Упражнение # 4 - завъртания на тялото, Стоящи се, наведени ръце пред него се хващат за лактите един на друг. От тази позиция направете ъглите на тялото първо вляво, после от дясната страна. Опитайте се да постигнете максималната амплитуда, за да усетите напрежението на мускулите.

Упражнение номер 5 - разтягане на кръста, Позиция - лежаща на гърба, ръце в различни посоки, повдигнати крака. От тази позиция поставете краката си на пода отляво, после надясно, като ги оставяте прави. В това упражнение само долната част на тялото трябва да се движи, тялото лежи неподвижно.

Упражнение номер 6 - мостът, Позиция - лежаща, крака, наведени на коленете. Наведете ръцете си на пода, така че ръцете ви да гледат към тялото ви. От тази позиция повдигнете тялото и го огънете максимално в гръбнака. В това положение изчакайте секунда за 30 секунди, след това кратка почивка и повторете отново.

Упражнение номер 7 - кат, Началната позиция - застанала на четири крака, гърбът е наведен. При издишване направете деформация в областта на гръбнака нагоре, докато накланяте главата надолу и към тялото.

Комплексни упражнения за гръбначния стълб на Bubnovsky

Bubnovsky Сергей Михайлович е доктор по медицина, който предлага фундаментално нов подход при лечението на гръбначния стълб. Неговият метод е да се лекуват без лекарства и операции. Той разработи специална система от упражнения, която помага да се възстанови здравето на гръбнака на всяка възраст. Освен това той изобретил специален симулатор за същите цели. Но ще разгледаме по-подробно комплекса от упражнения.

Упражнение №1 — велосипед, Позиция - лежаща на пода, ръце зад главата, крака, наведени на коленете. Вдигнете горната част на тялото, дръпнете дясното коляно до гърдите, докато докосвате левия му лакът. След това изтеглете и изправете крака и повторете от другата страна. От всяка страна повтаряйте 15-20 пъти.

Упражнение # 2 - докосване с чорапи, Позиция - лежаща на пода, ръцете се опъват и лежат на пода. Едновременно повдигнете краката и тялото, така че да докосвате чорапите с ръцете си. Това упражнение не само помага да се поддържа здравето на гърба, но и натоварва коремните мускули добре.

Упражнение номер 3 - разтягане, Позиция - лежаща на гърба, с ръце, разположени по багажника. Поемете дълбоко въздух и при издишване вдигнете ръцете си и ги поставете над главата си. По този начин се опитайте да увеличите масата си.

Упражнение # 4 - повдигане на коленете до гърдите, Позиция - лежаща на гърба, цялото тяло прави, ръце по багажника. Повдигнете едно коляно и с усилие на ръцете го натиснете по-силно към гръдния кош. Изчакайте в това положение за 10 секунди и след това сменете краката си.

Упражнение номер 5 - ходене по задните части, Позиция - седнал, краката се протегнаха напред, ръцете се изправиха право напред. От тази позиция, започнете да се движите напред, като използвате това намаление на мускулите на бедрата.

Упражнение номер 6 - огъване в долната част на гърба, Стоящи - стоящи, ръце зад главата, крака по ширината на раменете. Плъзнете десния си лакът на лявото коляно и обратно. На всяка страна за 15-20 повторения.

Упражнение номер 7 - наклонете краката си на себе си, Позиции - седни, крака прав. Хванете единия крак и го дръпнете на себе си колкото е възможно по-близо.

Упражнение номер 8 - лодка, Позиция - лежаща на стомаха, краката са изправени, ръцете се простират напред. От тази позиция повдигнете краката и ръцете си нагоре, така че само тялото лежи на пода. В тази позиция лежи в секунди 30.

Share:
Comments