Характеристики на отглеждането на патладжан на завист на

Култивирането на такава култура като патладжани изисква специални условия за култивиране и добра реколта се получава само от онези, които строго ги спазват.

Заводът е взискателен за почва, поливане и осветление. Поради дългия вегетационен период, е необходимо семената да сеят през зимата, след като се вземат издънките - да се режат млади растения всеки ден. Нека разгледаме стъпка по стъпка тези и други агротехнически тънкости на култивирането на култура.

Необходими условия за отглеждане на патладжани

• Когато избирате сайт за кацане на вашия сайт, трябва да го направите започнете с оранжерия, Патладжаните са по-взискателни за топлината от домати. Предпочете влажна почва и достатъчно топъл въздух, така че в оранжерията да се засаждат в най-осветеното място с очакваната ефективна вентилация след поливане.

• Кацане на открито не се препоръчва поради липсата на подслон от нощната роса и вятъра. Ако патладжанът няма място за патладжан и устройството на оранжерията не изглежда удобно, решението ще бъде подслон под формата на рамки със стъклопакет или опънат филм. Рамките се поставят над растенията върху подпорите и се издигат, докато растат. Този дизайн е лесен за премахване през деня и се поставя вечер, покрит с картон или плат, за допълнително засенчване, когато е необходимо. Рамките ще предпазват почвата от растението от роса, а близките насаждения с царевица и бобови растения ще създадат преграда пред вятъра.

Редове за отглеждане на патладжани трябва да бъде висок 25-30 см. Те не бива да се засаждат отново на едно и също място, както и през нощта, когато расте (домати, картофи, чушки) миналата година. Ако изборът на друг обект е труден, възможно е проблемът да бъде решен чрез замяна на почвата.

За отглеждане на открито трябва да изберете ранно узряване на сортове или патладжани хибриди.

Избор на почви и горна превръзка за отглеждане на патладжани

• Патладжаните се нуждаят от плодородна, лека и насипна почва. За да се получи това, трябва да се смесват торф, хумус, компост, пясък и градинска почва. Ако станция земята глинестата почва или глина, трябва да добавите повече торф и пясък, ако пясък и песъчлива - хумус и компост (без допълнително въвеждане на пясък). Торфът е необходимо не само като хранителна среда, но също така и като база, която държи влага добре, създавайки перфектни условия за растеж и развитие патладжан. Подходящо е да се прибавят изгнили дървени стърготини, за да се намали плътността на тежката почва.

Ако се приготви билото от есента, можете да сложите пресни торове в него, по времето на засаждането той ще го преодолее. Добавянето на тор в почвата през пролетта е нежелателно, тъй като ще даде на растенията повече зелена маса от плодовете. Преди засаждането, хумусът се прилага в целия спектър или само в кладенците за всяко растение, при скорост половин килограм на 1 кв. М. на земята.

Минералните торове се внасят в земята малко преди засаждането: на парцел от 1 квадратни метра. метър ще отнеме 1 супена лъжица. суперфосфат, 1 супена лъжица. калиев сулфат, 1 супена лъжица. карбамид (урея) и 200 g. дървена пепел. За да се намали прекомерната киселинност на почвата ще помогне доломитно брашно (2 супени лъжици на 1 кв. м.); освен калций, съдържа магнезий - съществен елемент за правилния растеж на патладжаните.

•Последующее торене въвеждането ще се проведе на три етапа: две до три седмици след засаждането на посадъчен материал на постоянно място, след същия период от време от първото торене и първото плодородие. Във всеки случай торовете се прилагат под формата на два разтвора: калиев фосфат и азот. Не поставяйте двата разтвора в почвата едновременно, тъй като може да започне нежелателна химическа реакция.

Калиево-фосфатен тор се приготвя от разтвор на дървесна пепел (200 грама (стъкло) на 10 литра вода) или от 70-80 грама. суперфосфат и 25-30 гр. калиева сол на 10 литра. вода. Азотният тор е разтвор на мляко (1 литър концентрат на 10 литра вода) или птичи отпадъци (1 литър на 20 литра вода). Можете да използвате разтвор от 30 гр. карбамид в 10 литра. вода. Приготвеният тор в определени пропорции е достатъчен за 5 кв.м. насаждения. Всяка горна превръзка трябва да бъде придружена от напояване и повърхностно разхлабване.

• Семена за сеене на разсад трябва да бъде в края на зимата - началото на пролетта, но не по-късно от 15 март. Ако срокът е пропуснат, по-добре е да купите разсад, който вече е готов за лятна жителка на пазара, защото поради късното засаждане трудният процес на отглеждане на патладжани може да се разпадне. На първо място, семената трябва да бъдат покълнали, за да се определи тяхното покълване. За да направите това, ще спрем посадъчния материал във вода или разтвор на стимулатора на растежа, сменете водата ежедневно и ще поддържате влажност и температура +20 - + 24 ° С.

След 4 дни семената се разпръскват върху влажна лента и периодично се овлажняват от пистолета. След появата на крехки кълнове, внимателно затворете семената в земята, в дупките 0,5-1 cm дълбоки., Всяко семе се поставя в отделен торфен съд - патладжаните не могат да търпят трансплантации. Дори в близост до хирургическа трансплантация с напускането на кома на земята в корените може да забави растежа на растението за 2-3 седмици.

• Температурата на почвата в торфените чаши не трябва да е под +20 ° С, в противен случай растенията ще се развият лошо или напълно гниене. Преди появата на кълнове, препоръчително е чашите да се покрият с филм или стъкло, след това - да се премахне приюта и за прехвърляне на разсад в продължение на няколко дни на по-хладно място (до +18). Тази процедура спира растежа на земната част на растението и позволява корените да станат по-силни.

• През първия месец са необходими разсад къс светъл ден - 10-12 часа. По това време е необходимо да pritenyat растения или създаване на изкуствено осветление. Продължителността на един лек ден за патладжани трябва да се увеличава постепенно след три седмици. Спазването на тази процедура ще позволи на растенията да навлязат в началната фаза по-рано в продължение на 20-25 дни.

Засадени са посадъчен материал от патладжани на постоянно място на възраст 60-65 дни в условията на ранна топла пролет, в южната част на Русия. По-късно засадени разсад 80-90 дни в средната зона на нашата страна, обикновено след 10 юни.

Засаждане на патладжани

Засаждането на разсад на хребетите е необходимо само след преминаването на заплахата от замръзване и почвата се затопля до +15 на дълбочина 20 см. В парниковата или оранжерията температурата на почвата ще достигне желаното ниво много по-рано и ще бъде възможно да започне засаждане в края на май.

• За да не се нарушава кореновата система, патладжаните се засаждат в земята заедно с торфените саксии. Това "опаковане" в почвата набъбва и не пречи на по-нататъшното развитие на подземната част на растението. Печатните саксии с разсад трябва да са на разстояние 40-50 см един от друг и 50-60 см в пътеката. Растенията се поставят в предварително приготвени изобилно разляти с топла вода кладенци, напълнени с насипна почва, mulched торф и отново напоени.

• Ако температурата на въздуха е много висока след кацане, pritenyat растения докато не са по-силни и няма да растат на ново място.

Основни правила за патладжанската грижа

поливане По време на отглеждането на патладжани трябва да се извършва редовно, тъй като почвата изсъхва. Това изисква само топла вода, защото при ниски температури растежът и развитието на растението се забавят и се развиват заболяванията на кореновата система. Напояването се извършва "под корен", без да се докосва зелената маса. След това е необходимо да се проветри оранжерията и да се разхлаби горният основен слой на земята.

Патладжаните се нуждаят от редовно поливане в по-голяма степен от чушки. При липса на вода, растението изхвърля яйчниците и носи малки плодове. Преди да започне плодът, поливането се извършва веднъж седмично, в бъдеще - два пъти по-често.

Формовка когато се отглеждат патладжани, за да се отстранят излишните издънки и е необходимо условие за получаване на висок добив. След появата на първите странични издънки, на храсталака остават 2-3 силни, а останалите са внимателно отсечени. На основния стълб преди първата вилка е необходимо да се премахнат всички листа и процеси, над вилицата, да се застрелят само тези издънки, върху които плодовете не се образуват. Премахнете и трябва да бъдат онези стъбла и листа, които стават жълти или отслабват.

• До края на сезона, върховете на стъблата са зацапани, оставяйки до осем яйчника, които ще узреят преди измръзване. Цветята, които се появяват по-късно също се отстраняват - няма да имат време да дадат плодове и ще забавят развитието на тези, които все още не са достигнали техническа зрялост.

Ако има лек растеж на издънките по време на образуването, е необходимо да се захранва растението с азотни торове. Ако, напротив, зелената маса е нараснала в ущърб на плодовете, трябва да се вкарат в почвата калиеви торове.

Подложки за патладжани Обикновено се извършва в оранжерийни условия, когато крехките стъбла се простират още преди началото на плодът.

жътва започва, когато първите плодове достигнат необходимия размер и завършат преди началото на студа. Отстраняването на узрелия патладжан от храста се извършва чрез равномерно рязане, за да не се повредят стъблата и листата. Събраните плодове се съхраняват на хладно сухо място за около месец.

Болести и вредители от патладжан

Често по време на отглеждането на патладжани не е възможно да се получи висок добив поради чувствителността на растенията към болести. Най-често това се улеснява от неправилна грижа или засаждане. Ако патладжаните следват солариума, или в продължение на много години се засаждат на едно място, рискът от инфекция с късна мъст или тютюнева мозайка се увеличава няколко пъти. За да се предотврати заболяването, трябва да използвате специални препарати "Циркони" или "Фитоспорин", които ще помогнат за поддържането на висок "растителен имунитет".

• Фитофторозата се проявява на листа, а по-късно на съцветия, в кафяви и черни петна. Долната част на листата е покрита с бяло покритие. Добър резултат в борбата срещу това заболяване е третирането на растенията с фунгициди с интервал от 12-14 дни.

фитофтороз на баклажанах

Сива гниене - гъбична болест - се проявява под формата на бяло пухкаво покритие, което води до изсушаване на повредената част. Подобно на други гъбични заболявания се развива в условията на прекомерна влажност и внезапни температурни колебания. Обработката се подпомага и от фунгициди, като схемата за пръскане трябва да приключи не по-малко от 10 дни преди прибирането на реколтата.

сиво гниене

Тютюневата мозайка е вирусно заболяване, което се разпространява с насекоми, плевели и растителни остатъци. За да се определи заболяването може да бъде при изследване на листата: заразените ще имат петна по вените.

тютюнева мозайка

Черният крак е гъбична болест, която засяга корена на растението. Първите признаци на заболяването се проявяват след появата им. Засегнатите патладжани трябва да бъдат незабавно отстранени и почвата да бъде заменена или обработена с разтвор на белина.

Черно петно ​​е бактериално заболяване, което се проявява при появата на листата и плодовете на черни петна с жълта граница: малки на стъбла (до 3 мм.) И значителни при плодове (до 10 см). Предотвратяването на заболяването е не само организирането на подходяща грижа за растенията, но и при образуването на семена преди засяването.

• Ако патладжаните се напояват със студена вода, развиват се в влажен хладен климат или се напояват прекомерно, тогава растенията могат да се разболеят не само от всички изброени болести, но и кореново гниене. За превенция трябва да спазвате температурния режим, да намалите напояването и да организирате добре вентилацията.

• Вредители, които могат да убият патладжани: колорадски бръмбар, паякообразни, бели мухи и листни въшки.

белокрилка

•Для борьбы с ними не се препоръчва применять химические препараты, поскольку они негативно влияют на пользу плодов. Колорадского жука и его гусениц следует собирать вручную или ставить для них «барьеры». Колпаки из противомоскитной сетки или натянутая над грядой сеть сберегут кусты и урожай только в том случае, если жуки не найдут ни одной щели.

В борбата срещу вредните комари могат да помогнат на нетоксичните капани за лепило, ярко жълтото им привлича бели мухи и листни въшки, а плочките, залепени с насекоми, лесно се изхвърлят.

За борба с листни въшки, се препоръчва също така да се използва разтвор от дървена пепел и сапун. Спазването на всички тези препоръки ще спомогне за отглеждането на добра и здравословна култура от патладжани в градината.

Share:
Comments