Рамо на синини: първа помощ, усложнения при отсъствие на

Контузията на раменната става е доста сериозно нараняване, при което меките тъкани и сухожилията са сериозно повредени.

Важно е да се диагностицира и лекува това състояние навреме, така че да не причинява усложнения.

Контузия на рамото: симптоми и първа помощ

Непосредствено след раната на рамото жертвата има следните симптоми:

1. Синдром на остра болка, който се проявява не само с ръчни движения, но и в покой.

2. Напукване на раменната става (възможно формиране на подкожен хематом).

3. Гладкост (оток) на контурите на ставата.

4. Изолиране на течността в ставната кухина (може да бъде открита само след ултразвуково изследване).

5. Болка при палпиране.

6. Образуване на синини и натъртвания от червено до виолетово.

7. Тежка хеморагия (може да възникне, ако има открити рани).

8. Руптура на една от мускулите. Обикновено тя е придружена от силна подпухналост и западяване на тъканите в ставата с 5-7 см.

Ако рамото е наранено, важно е да знаете, че това е травма, а не фрактура. Разликата между първата и втората е проста: с фрактура, мобилността на раменната става ще бъде напълно ограничена, което не може да бъде с натъртване.

Освен това, при фрактура, жертвата ще почувства характерна криза в костите.

Първата помощ за рани от раменете включва такива действия:

• Проучете ръката (не е възможно да я изправите или да я освободите);

• Имобилизирайте ръката си. За да направите това, тя трябва да бъде pribintovat на тялото наполовина огънат на 90 градуса;

• Ако целостта на кожата е повредена, тогава е необходимо раната да се третира с водороден прекис и да се приложи стерилна превръзка;

• обвийте леда в шала за тъкан и нанесете върху засегнатата област за 10 минути. След това направете почивка за 5 минути и повторете отново процедурата.

Важно е да знаете, че е невъзможно да държите леда на мястото на натъртване през цялото време, тъй като това може да доведе до измръзване на тъканите и нарушено кръвообращение.

• да осигури мир за жертвата за няколко часа. Ако през това време отокът и болката не намаляват, тогава трябва да се свържете с травматолог.

Контузия на рамото: диагноза и лечение

Като диагностична процедура, след преглед на повреденото рамо, лекарят може да предпише флуороскопия на ставата и ултразвук.

Тези проучвания ще помогнат да се оцени тежестта на нараняването и да се изключи възможността за фрактура. В допълнение, ултразвуковото изследване ще покаже състоянието на мускулната тъкан и ставната "капсула".

Лечението на нараняване на рамената зависи от сложността на нараняването. Тя се провежда по сложен начин с употребата на лекарствена терапия (инжекции, таблетки и мехлеми), както и възстановителна физиотерапия.

Първото нещо, което пациентът се предписва, е:

1. Нестероидни противовъзпалителни средства за отстраняване на възпаления и отоци (Najz, Movalis, Tselebeks). Продължителността на приема им трябва да бъде 3-5 дни.

При синдрома на силна болка трябва да се инжектира разтвор на новокаин в засегнатата става. Също така могат да му бъдат предписани аналгетици и аналгетици (Ketanov, Dimedrol, Analgin).

Самият жертва в първите дни след травмата трябва да спазва почивката на леглото. Ръката му и цялата раменна става трябва да бъдат обвити с еластична превръзка. Това е необходимо за фиксиране на ръката, както и за възстановяване на нормалната циркулация.

Ако през първите 2-3 дни след увреждането на рамото кръв и течност започнаха да се събират в нея, тогава пациентът може да бъде пробит (изпомпване на излишната течност от ставата). Ако хематомът продължава да се развива по-нататък, пациентът се оставя да се отцеди за 1-2 дни.

Ако пациентът е в стабилно състояние, се предписва локално лечение. За да направите това, можете да използвате противовъзпалителни мазила и гелове (Voltaren, Dolobene gel, Diklak gel). Също така е разрешено да се използват студени компреси (с лед) на рамото за 10-15 минути.

Физиотерапевтическое лечение може да бъде назначен за 5-7 дни след нараняване на рамото. Най-ефективните процедури са:

• магнитотерапия;

• електрофореза;

• приложение на парафин в зоната на засегнатата става;

• електростимулация.

Крайният терапевтичен метод с нараняване на рамото е масажът. Можете да го направите само след пълното възстановяване на мобилността на ставите и изчезването на синдрома на остра болка (по правило това може да се постигне не по-рано от седмица след увреждането).

Този терапевтичен масаж ще възстанови циркулацията на кръвта и тонуса на увредените мускули. Това се прави чрез триене и потискане на кожата към венозния излив. Продължителността на такава процедура трябва да бъде най-малко 20 минути.

Какво ще се случи, ако не лекувате рамото на рамото

В случай на преждевременна грижа след нараняване на рамото, човек може да има такива усложнения:

1. Хемартроза (натрупване на кръв и сифилис в ставната кухина). Често това се случва при тежки увреждания на кръвоносните съдове. Натрупаната течност все още трябва да се изпомпва хирургически, защото поради това човек може да загуби мобилността на ставата.

2. Инфекцията и възпалението на ставата могат да доведат до травматичен бурсит.

3. Посттравматичната артроза може да се развие дори няколко месеца след нараняването на рамото. С това заболяване хрущялната тъкан е сериозно повредена. Поради това човек ще страда от постоянна болка.

4. Образуване на подкожен хематом поради липса на навременна терапия. Също така, такъв хематом може да се появи в случай, че веднага след нараняване на рамото на жертвата не е приложен студен компрес.

5. Повишаване на телесната температура поради силен възпалителен процес.

6. Разграждането на раната, което се получава с наранено рамо.

7. Синовит - прекомерно производство на течност в ставната кухина. Тя възниква като реакция на тялото към тежко възпаление и промени в ставната кухина след травмата.

8. Периартроза на раменния клапан възниква поради хронично възпаление на капсулата на ставата и сухожилията.

9. Нарушаване на мобилността на ставата поради увреждане на сухожилията. Най-често това се случва при възрастните хора, които не лекуват насинено рамо с масаж и физиопродукти.

С навременна медицинска помощ можете да възстановите напълно рамото след рана след 2-3 седмици.

Share:
Comments