Учените са казали, защо е опасно да се борят с пот

Белгийски и канадски учени са направили любопитно твърдение: отказът да се използват дезодоранти от пот може да помогне на тялото не само да се отърве от токсините, а да мирише по-приятно.

Според учените човешкото тяло има повече от 2,5 милиона потни жлези и много хора имат трудна борба с пот и са един от приоритетите в личната хигиена. Ето защо пазарът на антиперспиранти е толкова широк и носи собственици на милиарди долари. Неотдавнашните медицински изследвания обаче показаха, че бой с пот само уврежда човешкото тяло, защото изпотяването е абсолютно необходимо за поддържане на здравето.

Всеки знае, че при определени условия борбата срещу изпотяване може да бъде фатална. Например, при висока температура или силно физическо натоварване, когато тялото просто се нуждае от охлаждане. Всички пречки за секреция на пот в такива случаи водят до прегряване на тялото и това от своя страна води до пълно изчерпване и дори хеморагия към мозъка.

Канадските експерти са убедени, че антиперспирантите представляват реална заплаха за човешкото здраве, тъй като те блокират отделянето на токсини от организма, сред които има такива вредни метали като живак, олово, арсен, в малки дози, включени в различни битови предмети и храна. Тези канцерогени, останали в тялото, могат да причинят непоправими увреждания на нервната и сърдечно-съдовата система, както и на мозъка и бъбреците.

Ето защо лекарите вярват, че човек трябва редовно да се поти. Значителна помощ по този въпрос могат да бъдат упражнявани от спортни съоръжения, бани и сауни.

Share:
Comments