Микоза - причини, симптоми, диагноза, лечение

микози представляет собой любое инфекционное заболевание, которое вызывается паразитическими грибками. Грибок может поражать такие части тела, как кожа, ногти, волосы, слизистые оболочки, а также внутренние органы. микози подразумевает собой поражение грибком кожи стоп, кистей, конечностей, волосистой части головы, онихомикоз, ногтей.

микози - причины

Инфекция с микоза възниква чрез допиране на гъбични спори в епидермиса, както и в по-дълбоките слоеве на кожата, дължащи се на различни микротравматични и пукнатини. На първо място може да се разболеете, когато сте в контакт с заразен човек, както и с неща и предмети, с които той е работил например, дрехи, аксесоари за маникюр, обувки и други. В някои случаи можете да хванете микоза, когато посетите сауна или плувен басейн. Увеличаването на микозата се улеснява и от неспазването на основните правила за лична хигиена или от повишена влажност на околната среда.

микози - симптомы

Ако има нова остра, с тази много неприятна миризма от краката, това е един от симптомите на микозата. По време на тази болест може да се появи сърбеж, както и да се получи пилинг между пръстите на краката. Кожата в тази област става червена или блед, става влажна, характерни мехурчета, пукнатини и възпаления. Тънките, крехки и кални нокти на краката са симптоми на микоза. Повърхността на ноктите може да бъде неравна и начертана, а ръбът е назъбен.

Що се отнася до първите признаци за появата на гъбичките, това може да включва появата на пукнатини, по-скоро болезнени везикули, зачервяване на кожата. След това, всички засегнати области до известна степен омекотява, става бяла, а след това люспи под формата на люспи. В някои случаи, поради бактериална инфекция, везикулите, които се намират в организма, могат да отидат до язви или рани.

микози - диагностика

За да се диагностицира микозата, лекарят взема засегнатата коса, ноктите, както и изстъргва от засегнатата кожа. В космите се откриват спори на гъбичките. Що се отнася до ноктите, тук са мицелиите.

Лекарят разглежда засегнатата кожа със специална лампа. Освен това може да се използва микроскопско изследване на кожата за наличие на гъбички. За да се определи вида на гъбичките, културната диагностика се извършва чрез изкуствена хранителна среда за тази цел.

микози - лечение

По време на лечението лекарят предписва специфични мощни лекарства. В същото време той може да предпише рецепта за прахообразна смес, благодарение на която е възможно да се подготви диференциращо решение за краката.

В много тежки случаи лекарят може да предложи комбинирана терапия, която включва различни видове физиотерапия и приема на специални лекарства вътре. Ако възникне вторична бактериална инфекция, която може да проникне в микрокредити и рани, антибиотиците се предписват за локална и системна употреба.

Що се отнася до превантивните мерки, силно се препоръчва хигиената. Например, в никакъв случай не можете да ходите боси, особено това се отнася до обществени душ и шкафове. Необходимо е да носите чорапи всеки ден, преди да измиете и внимателно да изсушите краката и интервалите между пръстите. Обувките трябва да бъдат постоянно проветрявани през интервалите между употребата.

Ако пациентът посещава басейна, задължително е той да се мие преди и след употребата му. В тези помещения е необходимо да носите гумени чехли веднага щом излязат от водата. Между другото, трябва да се консултирате с Вашия лекар за това какви превантивни мерки да използвате.

Share:
Comments