Да се ​​отървем от пристрастяването към храната

Всеки човек е запознат със състоянието, когато пълен тежък стомах "казва", че е време да се измъкне от зад масата. В такива моменти повечето от нас искат да легнат и да легнат - да се отпуснат.

Аз правех това, обаче, един хубав ден, лежащ на диван с мътна ума след сърдечно хранене, си помислих: "Защо е толкова трудно?" В края на краищата, на теория, храната трябва да ни даде сила, а не да я отнемем.

ако

Оказва се, че точно тази "мътност в мозъка" и отпускането, че всички хора, които "заглъхват" своите проблеми, постигат. Освен това, това условие е близко до наркотична интоксикация и причинява точно една и съща зависимост, а само се нарича хранителна зависимост. 

Да се ​​отървем от пристрастяването към храни не е лесно. Ако започнете да отказвате внезапно хранене, ще изпитате въздържание, което може да се превърне в сериозен тест за психиката и стрес за цялото тяло. Ето защо е по-добре да не правите остри "движения", знайте, че всичко трябва да бъде гладко, безболезнено и приятно - само за да можете да спрете преяждането, да развивате и укрепвате здравословните хранителни навици.

Ето защо:

Надолу с диетата, в обичайния смисъл на думата!

Ако сте имали определен трудов стаж при отслабване, вероятно вече сте разбрали, че всяка диета за "загуба на тегло" е начин да не се стига до никъде. Освен това, колкото по-трудно е диетата, толкова по-лошо е състоянието на тялото след завършването му и колкото повече килограми ще спечелите по-късно. Така че нашият организъм е подреден: без да разбира какво прави собственикът му и защо внезапно обичайните хранителни вещества започнаха да текат много по-малко, след края на "глада", той започва активно да се зарежда "за дъждовен ден". Поради тази причина, след всяка диета, излишните килограми винаги се връщат, като вземат с тях няколко приятели.

Ето защо не трябва да промените внезапно диетата. Първо, опитайте се да намалите размера на порциите и да увеличите количеството на суровите зеленчуци, плодове и билки поне до 60% от вашата диета. Ами що се отнася до изключенията и ограниченията - откажете (ако е възможно) продукти от промишлено производство. Това означава, че от всичко, което се продава в готовия пакет - полуготови продукти, колбаси, сладки барове и други неща. Ако това не е възможно - прочетете внимателно това, което те пишат върху етикетите и се опитайте да не се яде храни с транс-мазнини и комбинации в състава на продукта за повече от три химически добавки с индекс E.

Как можете да постигнете умереност на храната?

За да научите умереност, по отношение на собствения си апетит, трябва да започнете да слушате и да чувате истинските си нужди, да възстановите изгубения контакт с тялото си, да разберете, когато имате истински физиологичен глад и когато сте фалшив емоционален.

Първо, трябва да разберете, че храненето не е забавление, а не начин за решаване на психологически проблеми, но гориво за поддържане на живота. На първо място, имаме нужда от храна, за да възстановим енергийната ни такса. Тя може и трябва да бъде полезна, вкусна, наситена с микроелементи и витамини. Но това не бива да е излишно. И не се чувствайте тежки или сънливи.

Ако ядете, защото имате физиологично чувство на глад, тогава имате нужда от храна, защото е време да "презаредите", за да можете да работите активно допълнително. Ако ядете, за да се скриете от някои емоции, тогава не сте гладни и имате нужда от храна като успокоително средство.

Трябва да се научите да разбирате и споделяте тези две чувства на глад и ситост.

Ето 4 правила, които ще ви помогнат да оцените чувствата си и да разберете поведението си към храната.

Правило номер 1. Физиологичен глад и емоционален глад - има разлика между тях

За да усетите физиологичен глад, просто не е нужно да ядете поне 4 часа. Гарантирам ви, че след този кратък период от време няма да се случи нищо необичайно с вас.

Симптоми на физиологичния глад:

* Слабост, замаяност, лесно "гладуване" гадене;

* Силен апетит и възникващи на този фон главоболие;

* Силен звук от стомаха;

* Слабо настроение и повишена раздразнителност.

Запомнете: ако искате да ядете и имате всички тези симптоми, тогава имате чувство на физиологичен глад и можете да се освежите. Ако тези симптоми не се случват, тогава гладът ви е емоционален, това е фалшиво и вие сте способни да минете.

Правило номер 2. Почувствайте вкуса на всяка изядена част.

Искам да обърна специално внимание на този въпрос. Странно, но в по-голямата част от случаите не ядем в действителност, а в нашето въображение. Мнозина от нас смятат, че огромно парче торта, украсено с ярка роза от маргарин, е най-доброто за наслада. Но в действителност ние бързо поглъщаме това парче, напълно без да има време да го rasprochovat. Радваме се на идеята да ядем торта. Въпреки това, ако започнете бавно да дъвче този "кулинарен шедьовър", чрез определяне на ума на вашите усещания в различни части на устата, а след това в най-скоро осъзнават, че торта това - най-често това се оказва прекалено сладки, мазни и оставя отвратително "salistost "На небцето и езика. Плюс това, вече знаете, че целият "сладкар" е ужасно вредно. Хвани и фиксира в ума си всички тези чувства и да си зададете този път вече трезвен: това е необходимо, за да се хранят цяла друго бижу торта? И спрете.

Правило номер 3. Животът е добър, ако ядете бавно ...

Нашият мозък не получава сигнала за насищане веднага. Минималното време, което ще бъдете сигурни, че сте яли, е 20 минути от началото на храненето, независимо от количеството храна, което сте успели да приберете в себе си. За някои хора прагът на насищане е "изтласкан" за 40-50 минути - всичко зависи от индивидуалните характеристики. Сега си представете, ако сте свикнали с бързото поглъщане на храната, колко допълнителна храна можете да нахлузите в себе си през този период от време.

Развийте навика да ядете бавно и спокойно, а не на бягство. Ако по някаква причина понякога не можете да го направите - опитайте се да завършите храната с леко усещане за глад. Не се притеснявайте - това ще отнеме около 10-15 минути и усещането за насищане със сигурност ще ви превъзмогне.

Правило номер 4. С течение на времето, "пауза"!

В процеса на хранене, спрете и слушайте чувствата си. Оценявайте състоянието си, може би вече няма чувство на глад?

Критерии оценки:

* "Мога да ям още половин прасе" - можете да продължите да се храните тихо;

* "Все още не съм пълен", сигурен ли си?

* "Лесно ще престана да се храним сега", - отлично и спирай!

* "Аз вече ядох, но мога да се поглезя с нещо вкусно" - спрете и запишете вкусно за следващото ядене;

* "Ако натисна нещо друго в себе си - просто ще умра от лакомия!" - пак ядохте.

Така че, ако смятате, че вече сте яли нормално - спрете. На този етап просто се нуждаете от това. В крайна сметка, можете да ядете друго парче котлет или чаша след следващия път.

Е, ако разбирате, че отново не можете да се въздържате и преяждате - не се упреквайте. Просто се опитайте да направите по-дълга почивка преди следващото хранене - Вашата задача е да почувствате истинско чувство за глад.

Share:
Comments