Любителите на кафето рискуват да загубят зрението си?

Анализирайки резултатите от ново проучване, американски учени съветват на любителите на кафе да преразгледат своето отношение към тази напитка и да намалят консумацията й.

Авторът на това изследване, Je Kee Kang, обяснява, че прекомерното увлечение с кофеиново кафе може да доведе до нежелани последствия - повишен риск от развитие на ексфолиативна глаукома, която често води до вторична глаукома.

Проучването разглежда данните от две групи: 41 202 мъже и 78 977 жени. Всички те са били на 40 години и повече и никой от участниците не е диагностицирал тази болест. От 1980 г. насам жените и от 1986 г. насам мъжете до 2008 г. се проверяват редовно от окото.

Изследователите също прибягваха до въпросник, за да получат информация за количеството кофеинирани консумирани от тях напитки.

Резултатите от мета-анализа показват, че участниците, които пият кафе с кофеин за три или повече чаши на ден, рискуват да станат жертви на болестта, за разлика от хората, които се въздържаха от тази напитка. Що се отнася до другите продукти, съдържащи кофеин, като чай, шоколад и безкофеиново кафе, изследователите не откриха връзка между активното им потребление и развитието на това заболяване. Освен това, учените са получили потвърждение, че жените с фамилна анамнеза за глаукома рискуват още повече.

Изследователите вярват, че тяхното изследване ще ни позволи да разберем по-добре какво причинява ексфолиативна глаукома. Необходимо е също така да се потвърдят тези резултати сред населението на други страни, което може би ще помогне да се установи връзка между очните заболявания и храненето, а дори и начинът на живот.

Share:
Comments