Защо детето може да му нарани ухото, как да облекчи

Болката на ушите е равна по отношение на интензивността на зъбобол.

Не всеки възрастен е в състояние да издържи болезнени усещания без навременна помощ. Какво можем да кажем за децата? В допълнение, детските заболявания на ушите са много по-чести, което се обяснява с анатомичната структура на слуховия орган.

А също и редовността на обострянията на болезнени прояви се наблюдава вечер или през нощта, когато няма възможност спешно да се обърнете към лекаря. Родителите, опитващи се да помогнат на бебето, правят много зле, а понякога и опасни за здравето на бебето действия, За да разберете как да облекчите болезненото състояние на трохи, причинени от ушите, е необходимо да разберете какво причини тази реакция.

Защо детето има ухо?

Поради уникалната структура на слуховия орган човек може да възприема различни звуци и да се движи в космоса. Но въпреки целия комплекс от защити, осигурени от природата, патологиите на ушите не са толкова редки.

При децата този процес се обяснява със структурата на евстахиевата тръба, свързваща назофаринкса със средното ухо. Скъсеният и разширен пасаж на Евстахия, който се среща при малки деца, не се счита за патология. Но такава структура допринася за проникването на различни патогени в средното ухо, което се превръща в стимул за развитието на възпалителни процеси.

Ето защо, на първо място в патологията на ушите, децата имат различни видове отити. По време на възпалителния процес в ухото на детето, налягането се повишава, може да се натрупа течна субстанция, която винаги е придружена от болка.

Провокира възпаление може да различни инфекциозни заболявания на дихателните пътища. Всяко катарално или вирусно заболяване може да бъде усложнено от ушите.

Болката на ушите в бебето може да се появи на фона:

• настинки;

• хвърлени;

• тонзилит

• грип;

• ОРВИ.

Провокирайте болка в ушите на детето и обикновена настинка. Всеки ринит, придружен от подуване на лигавицата в назофаринкса. Отокът, разпространяващ се в евстахиевата тръба, го покрива, което предотвратява изравняването на налягането в средното ухо. Повишеното налягане причинява болезнена болка в бебето.

С трайно вграден нос, тиня се стича по задната стена на назофаринкса и влиза в евстахийския проход, което допълнително изостря ситуацията.

Към този проблем е неспособността на децата правилно да раздуха носа си. Детето или по принцип пренебрегва хрема и не освобождава назалните канали навреме, или го прави твърде интензивно, увеличавайки и толкова високо налягането в ушите.

Проблемът с хронични настинки, придружен от болка в ушите при кърмачетата, се дължи изцяло на съвестта на ненатрапчивите родители.

С ухо, алергичните деца се сблъскват. Под въздействието на алергени, мукозната назофаринкса може да се подува, често придружена от ринит и болка в ушите.

За да причини болка в ухото, детето може да има външни стимули, Появява се възбуда:

• след къпане, когато водата прониква в ушната кухина;

• когато чужди предмети навлизат в ухото или носните проходи;

• в резултат на травма на ушите с натъртвания, изгаряния, ухапвания от насекоми;

• когато се образуват сярни съединения;

• след разходка без козметика в случай на ветровито време.

Не забравяйте, че болката в ухото може да не е пряк признак на заболявания на ушите, а съпътстващ симптом на други заболявания.

В ушите може да даде болка:

• при ангине;

• при свинке;

• за проблеми със зъбите;

• при синуситах, гайморитах.

Болката на ушите в бебето може да сигнализира и за доста опасни патологии:

• увреждане на слуховия нерв;

• заболявания на мозъка;

• проблеми с най-близките плавателни съдове;

• Туморни процеси;

• очни заболявания;

• заболявания на фаринкса, носа и врата;

• повишено налягане:

• нарушения на кръвообращението;

• вегетативно-съдова дистония.

Обхватът на причините за ушите при детето е толкова голям, че е почти невъзможно да се справим с тях независимо. Ето защо диагнозата трябва да се борави само с отоларинголог. Не за нищо, че дори най-напредналите педиатри не приемат лечението на патологиите на ушите, но насочват децата към консултация с LOR.

Детето има ухо - първа помощ

Сложността на патологиите на ушите изисква само квалифицирани грижи. Лечението се избира от лекарите въз основа на причината, която причинява болка. Следователно, тактиката на терапията може да се различава значително за различните заболявания. Един единствен алгоритъм на действие за болка в ушите просто не съществува.

Какво трябва да направят родителите, ако детето има болка в ухото? Животните са различни и не винаги има възможност да покажат бебето на лекаря в случай на спешност. Патологиите на ушите обикновено се проявяват с остра болка, без никакви предварителни симптоми. Непредсказуемата ситуация може да бъде изненадана по време на ваканция извън града, посещение на баба в село, където няма лекар. И само едно дете може да се събуди в средата на нощта с голяма болка.

Какво трябва да направя, ако болката изтощава бебето и причините за патологията не са известни на родителите?

Във всеки случай, с интензивна болка, трябва да се обадите на линейка. Лекарите не предписват специално лечение за детето. Но те могат да бъдат квалифицирани да изследват ухото и, ако е необходимо, да дадат на бебето безопасно облекчаване на болката или да помогнат за отстраняването на чужди предмети.

Преди пристигането на лекари или при липса на възможност да се потърси спешна помощ, е необходимо да се предостави на детето цялата възможна помощ.

На първо място, внимателно проверете ухото на детето, Сигнализацията трябва да причини чужди предмети, насекоми в кухината на външното ухо, тумори, промени в сянката на кожата, гнойно изхвърляне.

1 Ако сте намерили чужди предмети, не бързайте да се опитвате да ги махнете сами. Неточните действия с ушичките за уши могат да накарат субекта още по-дълбоко или да наранят тънкия тъпан.

2 Наклонете главата на детето настрани, ако обектът не падне, ще трябва да изчакате помощта на лекарите.

3 Ако в ухото се открият насекоми, трябва да капете растително масло в кухината. Подобен метод ще помогне да се убие едно насекомо и може би ще се появи на повърхността.

4 Погребването с масло или водороден прекис също помага при ушите, но е невъзможно да ги откриете.

5. При ухапвания и наранявания, лекувайте увредената зона и позволете на бебето да се успокои. Ако болката не спре, можете да дадете лекарства за болка за деца.

Когато изхвърляте от ухото на детето, трябва внимателно да почистите кухината на натрупания гной. Допуска се само повърхностна обработка. По-дълбоко почистване може да се направи от лекар.

Гнойно изхвърляне потвърждава перфорацията на тимпаничната мембрана. В такива случаи термичните процедури и използването на капки за уши са строго противопоказани.

Възможно е да се помогне на бебето, като покрие ушната кухина след предварително отстраняване на гной с памучна торданда, напоена с борен алкохол. Обикновено след перфорация болката постепенно намалява. Ако бебето не се улесни, същите болкоуспокояващи ще ви помогнат.

Как да процедираме, ако липсват външни признаци на патологии на ушите, а детето се оплаква от силна болка. В тази ситуация Необходимо е да натискате трагус - това е хрущялно изпъкналостразположени извън ушния канал.

При отсъствие на ухо, бебето няма да реагира по никакъв начин на подобни действия. Така че, проблемът с болката трябва да се търси другаде, без да е свързан с ушите.

Ако детето наистина боли ухото му, можете да облекчите неговото състояние:

1 След като дадете бебето в правилните безопасни дозировки, които имат аналгетичен и антипиретичен ефект. В такива ситуации са подходящи лекарства, съдържащи ибупрофен под формата на Nurofen, Bofen или Paracetamol под формата на Panadol, Effergangan. Можете да се възползвате от супозиториите на Viburkol, които също помагат за намаляване на болката.

2 След като сте накарали носа на бебето с вазоконстриктивни лекарства. Дори и при липса на очевиден хрема, този метод ще помогне да се премахне подпухналостта и болката ще намалее.

Има препоръки за използването на сухи топли компреси и капки за уши със съдържанието на Ledocaine под формата на Otipax.

Но с такива методи на спешна помощ, човек трябва да бъде изключително предпазлив.

Термичното загряване е забранено за възпалителни процеси. Ако бебето е гнойно изхвърлено от ухото или треската, такива процедури са строго забранени.

Но началният стадий на възпалителния процес не винаги може да бъде придружен от треска. В такива случаи родителите, които се опитват да помогнат на детето с помощта на топлинен компрес, само ще влошат ситуацията.

В действителност капките за уши бързо облекчават болката. Но увиването на ухото с перфорации на мембраната в ухото е просто опасно.

Ако няма гнойно изхвърляне, не можете да бъдете абсолютно сигурни в целостта на тимпаничната мембрана. Хроничният отит може да бъде придружен от суха перфорация без външни признаци на екскреция.

Детето има ухо: диагноза

При първата възможност е необходимо детето да се покаже на отоларинголог.

Желателно е родителите да запомнят:

• Това, което детето е направило през последните няколко дни;

• Какви заболявания детето е преживяло напоследък;

• Какъв прецедент и придружаващи симптоми на ушната болка са наблюдавани при бебето.

Тази информация ще улесни диагнозата. Не всяко дете може ясно да обясни какво чувства. Знак за болезненост при бебета обикновено се увеличава само капризност, плач, липса на сън.

Следователно отговорността за събирането на данни за анамнеза за болестта е само за родителите.

Основният метод за определяне на патологията на ушите е отоскопията. Достатъчно е лекарят да изследва кухината на ухото с помощта на отоскоп, за да определи истинската причина за болката.

Ако е необходимо, лекарят ще проведе допълнителни изследвания под формата на:

• рентгеново изследване;

• audiometrii;

• тимпанометри;

• Тимпаноцентцис.

На детето недвусмислено ще назначи или ще определи общите лабораторни инспекции за това, което ще е необходимо да предадете кръв. Възможно е да имате нужда от петна от гърлото и носната кухина, за да определите вида на инфекцията.

В някои случаи ще са необходими консултации и други специалисти: алерголог, невролог, травматолог, хирург.

Детето има ухо: начините на лечение

Лечението на ушни инфекции при дете, придружено от силна болка, трябва да започне незабавно. И причината за спешни мерки се състои не само в облекчаване на състоянието на бебето, но и при голяма вероятност от сериозни усложнения.

Децата изпитват усложнения под формата на:

• менингит;

• хроничен отит;

• tugouhosti;

• холестеатома - пролиферация на тъканите зад мембраната;

• възпаление на костната тъкан;

• парализа на лицевия нерв;

• вътречерепни патологии.

Ето защо родителите трябва да поемат пълната отговорност за лечението и да се придържат към препоръките на лекарите.

Методите на терапия се избират от лекаря въз основа на резултатите от изследванията.

За лечение на възпалителни заболявания на ухото са предвидени следните терапевтични мерки:

При вирусни инфекции, които често се съпътстват от ринит и болка в ушите на детето, се препоръчва да се премахне подпухналостта от назофарингеалната лигавица. За тази цел се използват миещи средства и различни капки в носа.

Вазоконстрикторите не трябва да се използват повече от 5 дни. В бъдеще бебето може да прокара гърлото с хомеопатични препарати или с морска вода.

Ако има болки срещу бактериална инфекция, антибиотиците не могат да бъдат избегнати. Изберете лекарството е по-добре след бакосвева.

Но за бебета до една година лекарите не се придържат към очакващата тактика и предписват антибактериални средства от първия ден на откриване на болестта.

Често съпротивата на родителите, насочени към отказ от употребата на антибиотици в такива ситуации, е неразумна и дори опасна. Това е така, когато антибиотичните лекарства могат да спестят не само слуха, но и живота на бебето.

Ако с гнойния отит натрупаният ексудат в ушния канал причинява непоносима болка в бебето и индивидуалната структура на мембраната се съпротивлява на спонтанната перфорация, лекарите са принудени да прибягват до пиърсинга си. Този метод позволява използването на игла за изпомпване на течности от средното ухо и значително облекчаване на състоянието на детето.

Детето има ухо: превенция

Основната опасност от ушите при детето е по-нататъшни проблеми със слуха.

Важно е да знаете! Всяко отклонение със слухови способности при децата засяга формирането на речта и интелектуалното развитие.

За да предотвратите болка в ушите на дете, трябва:

1 Укрепване на имунната способност на детето, Защо се използват различни методи за закаляване на малък организъм, ежедневни разходки във въздуха, осъществими спортни дейности и хранене, отговарящи на възрастовите изисквания.

2 Навременно лечение на настинки и хронични заболявания на детето.

3 Да следи чистотата на носните проходи, За малките деца, родителите трябва самостоятелно да очистят носните канали и, ако е необходимо, да използват круши за изпомпване на сополи. Децата трябва да бъдат научени за правилните методи за разпенване.

4 Извършвайте хигиенни процедури за ушните канали, Естественото отделяне от ушите се отстранява с памучни пъпки и само от външния канал. По-дълбокото проникване в ухото от различни предмети допринася за образуването на задръствания и може да нарани мрежата.

Следете внимателно състоянието на бебето. При първите подозрения за заболявания на ушите, не започвайте домашно лечение въз основа на съвети от роднини или приятели и покажете детето на опитен лекар.

Share:
Comments