Хламидия: лечение вкъщи. причини, симптоми и методи за

Хламидията е най-честата венерологична болест в света. Тя засяга както мъжете, така и жените. Но дали е възможно да се лекува хламидията у дома и как да го направите правилно?

Основна информация за хламидиите

Хламидията е заболяване на пикочно-половата система, причинено от венерически инфекция на бактериите с хламидия. Тази болест се среща еднакво често при мъжете и жените.

Особеността на болестта е нейното незабележимо развитие. Често хламидията се открива в пренебрегвана форма. От двете съществуващи форми на хода на заболяването са изолирани остри и хронични. Хрониката се отбелязва по-често, тъй като хламидиозата практически не сигнализира в ранните етапи на развитие.

Инкубационният период на развитие на хламидиите не е фиксиран. Този период варира от няколко седмици до месец.

Причини за хламидиите

Както всяка инфекция, причинена от бактерия, хламидията има свои собствени пътища на предаване:

- Сексуален контакт

Незащитеният орален, вагинален, анален, генитален секс с инфектиран човек може да доведе до предаване на хламидиални бактерии на здрав партньор.

- Домакински контакт

Изключително рядък начин за предаване на инфекцията, но въпреки това възможно - контакт с домакинството. Например, посещение на обществена баня или басейн.

- вътрематочна инфекция

Хламидия инфектирана жена, по време на бременност, може да предаде инфекцията на детето си в утробата. Ето защо по време на бременността е важно да се вземат пълен набор от необходими тестове.

Симптоми и признаци на хламидия

Както вече беше споменато, хламидията има дълъг инкубационен период, през който практически не се проявяват първите признаци и основни симптоми на заболяването. Но проблемът може да бъде открит в напреднал стадий на развитие на болестта чрез следните симптоми и признаци:

- Често желание за уриниране

- Изобилно менструално кървене

- Болка в долната част на корема

- Сърбеж на гениталиите

- Гнойно изпускане от гениталния тракт

- Усещане за болка в уретрата

- Нарежете уретрата по време на уриниране или еякулация

- Лигавицата от влагалището

- Повишена телесна температура

- Подуване и възпаление на уретрата

- Болка в ректума

Всички горни симптоми сигнализират за продължителен процес на инфекция в тялото. Ако не започнете лечението веднага след откриването на първите признаци на хламидия, следните последици са неизбежни под формата на усложнения:

- Ооофорит

- Загуба на репродуктивна функция при мъже

- Епидидимит

- Възпаление на матката

- Безплодие

- спонтанен аборт по време на бременност

- Отклонения в развитието на плода по време на бременност

- Болестта на Рейтер

- Спайк във фалопиевите тръби

- Възможност за извънматочна бременност

- Възпаление на лигавицата на матката

- Онкологични заболявания на репродуктивната система

- Импотентност

— Цистит

— Простатит

По-дългите признаци и симптоми на хламидиите се игнорират, толкова по-трудно ще бъде диагностицирането и лечението на това заболяване. Важно е да обърнете внимание на състоянието си след незащитен сексуален контакт и да се подлагате на редовен преглед.

Как се диагностицира хламидията?

За да бъде лечението по-ефективно, важно е колкото е възможно по-скоро и по-добре да се премине диагнозата на тялото. В случай на хламидии, изследване за откриване на наличието на хламиди в тялото се извършва по няколко начина, а при мъжете и жените те могат да бъдат много различни. Хламидията се диагностицира по следните методи:

- Незабавен тест

Този тип бърз тест за наличие на хламиди в организма може да бъде закупен във всяка аптека. Същността на приложението е проста: на специална лента се нанася смазка и в случай на положителен резултат, стик е боядисан в цвета, определен в инструкцията. Трябва да се отбележи, че надеждността на бързите тестове е ниска.

— Микроскопический анализ

Познат и все още практически начин за изследване на тялото за наличие на хламидии и други бактерии е микроскопският анализ. Същността му е позната на всички: да се направи смазка и изследвания под микроскоп. За съжаление, този метод не е надежден, тъй като той е в състояние само да открива бактерии, но да не разкрива техния произход.

— Метод РИФ или метод Кунса

Този метод се състои в изследване на оцветяването чрез оцветяване със специален разтвор, който при известно осветяване дава блясък на хламидиите. Този метод не се практикува навсякъде, тъй като е нов. За да изпълните горната диагностика, се нуждаете от специално обучен персонал. Освен това, въпреки новостта, методът Koons не гарантира надеждността на резултатите.

— Метод ИФА

Имуноензимният анализ се характеризира с кръвен тест за наличие на специфично антитяло срещу хламидии. Това означава, че за да преминем тази диагноза, достатъчно е да се направи кръвен тест. Този метод е подходящ за откриване на стадия на заболяването.

— Метод ПЦР

Полимеразната верижна реакция се счита за най-надеждният метод за изследване за наличието на хламиди в човешкото тяло. За диагностицирането е необходимо да се направи смазка.

— Бактериологический посев

Този метод за диагностика е подходящ за мъже, страдащи от хламидии. Бактериологичното засяване се поставя в специална среда за определено време и в зависимост от видовете бактерии, които се получават, се определя наличието на хламиди в организма.

Лечение на хламиди у дома

Лечението на хламидиите при жени започва с провеждането на тестове и идентифицира пътя на инфекцията. Познавайки причината, лекарят ще предпише необходимите лекарства, които ще помогнат след около 2 седмици да се отървете от болестта.

Но какво ще стане, ако няма време по време на заболяването да отиде при лекар? В този случай все още трябва да се опитате да преминете тестове и да намерите информация за болестта.

По принцип хламидите се лекуват с антибактериални, противовъзпалителни и антисептични лекарства и препарати. Разбира се, избягването на антибиотици ще бъде трудно, защото задачата на лечението е да убият инфекцията.

Жените, страдащи от хламидия, препоръчват да се използват специални вагинални супозитории, за да се отърват от основните симптоми на заболяването.

Разбира се, трябва да обръщаме внимание на въздържането от сексуални контакти. Този фактор при лечението е важен. Също така, ако хламидията е получена от постоянен партньор, тогава, разбира се, че лечението му е неизбежно.

Както всяка болест, хламидиите по време на лечението изискват спазване на специална диета, която трябва да включва ядки, мед и яйца.

От приемането на антибиотици може да има неуспех в работата на стомашно-чревния тракт: диария, повръщане, гадене.

По принцип се приемат следните лекарства:

- Доксициклин

— Азитромицин

- Еритромицин

Това е опасно лечение на клемидиоза при домашни условия?

Хламидията е сериозно заболяване, което трудно може да се излекува сама. Не поставяйте в приоритетните методи и средства на традиционната медицина в лечението на това заболяване.

Отказът от изследване, неизвестна причина, подценяване на лечението с лекарства, може да доведе до горните усложнения и да предизвика рецидив на заболяването.

Хламидията е постоянна бактерия, която умира само под влияние на правилно подбрани лекарства. Ето защо да се използват методи и средства на традиционната медицина за лечение на хламидии, това е допустимо само като допълнително лечение, което не пречи на работата на лекарствата.

Профилактика на хламидиите

Мерките за предотвратяване на появата на хламидии са доста прости. За да избегнете това заболяване, трябва да спазвате следните препоръки:

1. да водят сексуален живот с постоянен партньор, който няма венерически болести;

2. да се изключи секс без дискриминация и без защита;

3. Да предава или извършва инспекции в гинеколога / уролог и да предава анализи за наличие на венерически болести поне веднъж годишно;

4. Използвайте външни контрацептиви, особено с нов партньор;

5. Редовно изпълнява хигиенни процедури на гениталиите.

Като спазвате горепосочените препоръки относно мерките за предотвратяване на хламидиите и лечението им, можете бързо и ефективно да се отървете от неприятно заболяване. Основното нещо в този брой е да се даде предимство на посещението на лекар и да не се използват средствата и методите на традиционната медицина като основно лечение.

Share:
Comments