Защо децата се страхуват? как да се преодолеят страховете на

Всеки възрастен има страхове и фобии. Но какво знаем за страховете на нашите деца? Откъде идват, как се появяват и какво правят с тях?

Много въпроси питат главата на разтревожените родители, а не за нищо, защото децата са много по-трудно да се справят с емоциите си, да преодолеят страховете си. Основната задача на родителите е да разпознават страха и постепенно да го коригират.

Какво е страхът на децата?

Страхът е естествената реакция на организма към потенциална опасност. Много възрастни не могат да преодолеят фобиите си от много години, да не говорим за деца, които не разбират това, което преживяват.

Причините за детските страхове

Разбира се, интересно и важно е да се знае защо детето се е страхувало. След като се установи точният произход на фобията, е възможно да се премахне източникът, като по този начин се отслаби страхът на детето. Най-честите причини за детските страхове са следните:

уплаха

Основната причина за страховете на децата е страхът. Децата са много впечатляващи, а събитията от възрастния свят могат да изплашат детето от шега. Например: агресивно животно, силен писък, атака, ужасна сцена в киното.

Детска фантазия

Много често развитото детинско въображение играе жестока шега. Всяко явление, че детето все още не разбира веднага dorisovyvaetsya. Проблемът е, че способността да се фантазира често превръща обичайната ситуация в страшно събитие. Например, през нощта звучат, сенки на стената, шумолене под леглото.

• Напрежение в семейството

Конфликтите между роднини и родители могат да породят много страхове. Започвайки от страха от родителите и завършвайки със страх от смърт. Колкото и странно да звучи, необходимо е да се борим правилно, да решаваме проблемите чрез конструктивен диалог, без да плашим детето със своите отрицателни емоции и начини да се отървем от тях.

Конфликтна ситуация в обществото

Споровете и разочарованията с учители и преподаватели, съветници, съученици и връстници също могат да породят много страхове. Например, едно дете ще се страхува да говори публично.

•Невроз

Неврозата е психологическо отклонение, което може да възникне при дете поради влиянието на различни фактори. Състоянието на невроза може да породи страхове, които не са присъщи на възрастта на детето и неговата житейска ситуация. В този случай е необходима консултация с психолог.

Също така е доста трудно да се отървете от страхове, ако има фактори, които увеличават развитието на фобията. Често семейството има следните ситуации:

• Семейството се страхува от нещо

• Околната среда се смее от страха на детето

• Източникът на страх присъства в живота на детето

• Родителите се държат твърде стриктно

• Родителите забраняват на детето да показва емоции

• Не съществува доверителна връзка с детето

• Родителите ограничават комуникацията си с връстници

• Има хиперпия

Как да разпознаем страха на децата?

Важно е да знаете каква е проявлението на детския страх. Много родители не обръщат внимание на промените в поведението на детето и считат, че те са свързани с възрастта. Но как да научите страха на децата?

Децата не знаят как да скриват емоциите, така че едно дете, което има страх, може да бъде разпознато от следните признаци:

Жажда за родители

Дете, което има силен страх, се опитва да бъде по-близо до родителите си: постоянно отива за членовете на семейството си и е заобиколен от възрастни.

Опити за скриване

Ако детето се крие под одеялото, преди да си легне, седи в килера, докато играе, и като цяло се опитва да се скрие през цялото време, тогава това е ярък индикатор за присъствието на детски страх.

Раздразнение, агресия към другите, капризи

Ако детето стане по-емоционално: хленчене, неспособно да възпира гнева си, много капризно, тогава най-вероятно е придобил фобия.

Мрачни рисунки

Децата, които имат обсебен страх, често изобразяват чувствата си в рисунката. Творчеството на такова дете ще бъде в тъмни тонове, с плашещ заговор и ужасни герои. Често децата се страхуват от рисунките си, опитвайки се да ги скрият: да ги сложите в тъмен ъгъл или на далечен рафт.

Нервни прояви

Децата, които са под влиянието на страха, много често хапват ноктите си, смучат пръст, дръпват косите си, вземат носа си, дразнят дрехите си. Има много такива прояви и, за щастие, неестествеността и специфичността на подобни действия е доста забележима.

Децата не винаги говорят за страховете си поради липса на разбиране за техните чувства и емоции или сложната ситуация в семейството, но родителите, които ще забележат присъствието на фобия във времето, ще помогнат не само за облекчаване на състоянието на бебето, но и за предотвратяване на страха от напредък.

Как да се справяме с страховете на децата?

Детски страх е сложен феномен, като се отървем от него изисква време и усилия. И така, какво трябва да направите, за да премахнете ефективно фобията на детето:

• Разговаривайте

Говоренето за всичко в света е важно и необходимо. Благодарение на тях не само можете да научите за наличието на страх, но и да го преодолеете. Говорете с детето за неговата фобия, попитайте за нея.

• Рисуйте

Както беше посочено по-горе, децата много често привличат страховете си. Възползвайте се от това. Нека детето да привлече страха си, а след това може да изгорите, да разкъсате или да се удавите във водата плашеща картина. Друг добър начин за борба с страха е добавянето на забавни и сладки детайли. Предложете на детето да рисува устна чудовище или да постави пола на паяк и страшните герои веднага ще придобият смешен и смешен вид.

• Играйте театъра

Поканете детето да прехвърли страха си в сцена: поеме ролята на чудовище, заби в измислен асансьор, върви по въображаемо въже на височина от хиляди метри.

• Напишете

Поканете детето да напише приказка, свързана с фобия. Краят задължително трябва да бъде положителен, а страховитите герои трябва да бъдат осмивани в процеса на измислянето на историята.

Възможно ли е да се предотврати появата на страхове от детството?

Могат ли да се избягват страховете на децата? Да, можете, но не всички. Трябва ясно да се разбере, че детето е член на общество, което има определени качества на личностност и характерни черти. Защитата му от емоционални преживявания не е необходима, защото побеждавайки страховете му, децата пораждат смели и самоуверени хора.

Някои фобии обаче не са полезни и често се отлагат от години, придружавайки бебето по пътя на раждането. За да се предотвратят нежеланите страхове в детето, трябва да се спазват следните препоръки:

• Поддържайте доверителна връзка с детето, за да му помогнете да анализира отрицателните емоции и чувства.

• Обърнете внимание на детето и избягвайте да се чувствате ненужни

• Насърчавайте комуникацията с връстниците

• Организирайте игри, насочени към борба с общи детски страхове, освобождаване на отрицателни чувства и емоции

• Не насилвайте детето с нещо, което той ще трябва да изпита в живота (болница, животни, хора)

Придържайки се към тези прости правила, можете да защитите детето от обсесивни страхове.

Детски страх е нормално явление, което почти всеки опит. Задачата на родителите е да идентифицират и коригират фобията, да не позволяват усложненията й и прехода към по-възрастна и по-съзнателна възраст.

Share:
Comments