Безсъние - причини, симптоми, диагноза, лечение

Под безсъние разберете разстройството, което се изразява в трудността да заспивате или да поддържате съня. Често срещани са явления, свързани с нарушения на съня. По този начин, според медицинската статистика, приблизително 8-15% от възрастното население на света се оплаква от лош или недостатъчен сън; 9-11% редовно използват седативни хипнотици (сред възрастните хора тази цифра е много по-висока).

Разстройствата на съня могат да засегнат хора от всяка възрастова група. Някои от тях обаче са характерни за определени възрастови групи. Става дума за нощни инконтиненция, нощни страхове и сомнамбулизъм при деца и юноши, или безсъние или патологична сънливост при възрастните хора.

Безсъние причинява

Ако човек е здрав, то той може да има временна безсъние, причинена от различни причини: прекомерно нервно възбуждане, претоварване, последиците от невротропни лекарства, преяждане, задушаване, шум и др. Също така, продължителността и качеството на съня могат да бъдат прекъснати поради работа на смени, въздушно пътуване с промяна на часовата зона и т.н.

Безсъние - симптоми

Бессонница характеризуется сокращением длительности сна. Наиболее часто из проблем сна встречаются проблема с засыпанием. Здоровому человеку для засыпания необходимо примерно от 3 до 10 минут, страдающему безсъние - до 2 часов и более. Как только такой человек оказывается в постели, у него пропадает желание спать из-за тягостных мыслей и воспоминаний, он начинает искать удобную позу. Если и наступает дремота, то она прерывается малейшим звуком.

Друг често срещан проблем е нощното събуждане, когато човек се събуди в средата на нощта и не може да заспи за дълго време. Причините за такива пробуждания могат да бъдат външни (например шум) и вътрешни фактори (ужасен сън, болка, често уриниране и т.н.). ). Тези фактори могат да предизвикат събуждане и здрави хора, които спят добре. Въпреки това, пациентите с нарушения на съня имат понижен праг на събуждане и труден процес на заспиване след това.

Съществува и проблемът за ранното събуждане, което води до намаляване на представянето на пациента, чувство за "счупване", а не задоволство от съня.

Безсъние - Диагноза

Диагнозата на безсънието трябва да вземе предвид цялата историческа информация, включително и оценката на отделния хронобиологичен стереотип ("бухал", "чучулига" или "гълъб") и начина му на живот.

Основно в основата на диагнозата на безсънието са резултатите от психологическото изследване на пациента. В допълнение, важен случай в този случай е полисомнографското изследване, включващо едновременно записване на няколко параметъра: електроенцефалография, електромиография, електрокулография, които заедно представляват минималната необходима задача за оценка на структурата на съня.

Безсъние - лечение и профилактика

Тактиката и стратегиите за лечение на безсъние се определят от нейните причини. Лечението на безсънието е да се елиминират факторите, които го причиняват, и в изпълнението на дейностите за нормализиране на съня, които са представени чрез медицински и не-медицински методи на лечение.

За лечение на безсъние с немедицински методи, на първо място е необходимо:

- не яжте храни, съдържащи кофеин и стимуланти; - откажете от късна вечеря, особено от пикантни ястия; - осигуряват достатъчно ниво на двигателна активност; - да активираме мелатонин - специална субстанция, която е естествена хипнотична, необходимо е да спи в тъмнина и мълчание - да заспи и да се събуди по едно и също време; - Не спите през деня - Помолете психолог, ако безсънието е свързано с психологически проблем.

Когато се лекуват с медицински методи, трябва да се предпочитат растителни продукти, които лесно могат да бъдат елиминирани в бъдеще. По принцип продължителността на приемане на сънотворни хапчета не трябва да надвишава 3 седмици. През това време е възможно да се открият причините за безсъние и привикването няма време за формиране.

Share:
Comments