Горчица - лекарствени свойства и приложение в медицината

Горчица - общо описание

Горчицата е годишно тревисто студено растение. Принадлежи към семейството на кръстоцветните. Растението има прав ствол и коренов корен. Горчицата има много жълти цветя, които се намират на дръжки дълги 5-8 мм. Цъфтежът се осъществява от юни до юли. Растението дава плодове под формата на шушулки, които имат формата на лодка. Плодовете узряват през август. В шушулките има малки, кръгли, светло жълти семена с гладка повърхност.

Семената на това лечебно растение са богати на мазни, костна, стеаринова и линоленова киселини, стероиди (брасикастрин, кампестерол, ситостерол, холестерол, метилен холестерол), тиогликозид сивалин, сапонини, гликозид синигрин.

Горчица - видове и места на растеж

Горчицата се отглежда и произвежда на всички континенти. Можем да различим трите най-известни вида горчица, а именно: - бяла горчица или "горчица", - черна горчица, - сарепска горчица, наричана още "руска горчица".

Всеки от горните видове има определено място на растеж. Например, бяла горчица за пръв път се появи в средиземноморския регион. Днес местата за отглеждането му са Европа, Америка, Индия и Япония. Родината на черна горчица е и Средиземно море. Разраствайте го днес в страни като Великобритания, Франция, Италия, Индия, Китай. Сарепианската горчица се отглежда в Русия, европейските страни, Северна Африка, Китай, Индия и други страни в азиатския регион.

Горчица - лечебни свойства

Полезните свойства на горчицата са били известни още от времето на Хипократ. След това се използва като добро отхрачващо и антитусивен, което повишава апетита и нормализира храносмилането. Днес, традиционната медицина препоръчва използването на синапено семе, с цел повишаване на стомашно-чревния тракт. Те също така лечение на зъбна болка, хипертензия, съдови склероза, черния дроб и жлъчния мехур, нарушения в храносмилането, невралгия, хронична ревматизъм, пневмония, бронхит, подагра, хемороиди. Горчица се използва и като слабително и антипирептик.

Gorchichniki, направен от горчица на прах, използва официално лекарство. Те са много добре топло, улесняват дишането, предизвикват кръвотечение. Те се използват за лечение на пневмония, бронхит, ревматизъм, хипертонична криза, риск от инсулт, ангина пекторис.

Горчица - дозирани форми

Полезни свойства на горчицата се използват както официалната, така и традиционната медицина. Най-често използваните семена от черна и бяла горчица. Те се използват, за да направят праха, необходим за горчивия пластир. Брашното също е направено от семена. Морската баня също е популярна. Подготовката на семената се извършва след узряване на средни и по-ниски шушулки.

Горчица - рецепти

За лечение на хроничен ринит прах от суха горчица се излива във вълнени чорапи и се оставя за една нощ.

Coryza, кашлица, остри респираторни инфекции се лекуват с помощта на горещи солени бани. За тяхното приготвяне е необходимо да се разреждат 200 г сол и 150 г горчица в кофа с топла вода. Дръжте краката в това решение е необходимо преди зачервяване.

Болката при зъбите се третира чрез изплакване на горния разтвор в съотношение 1:20.

Крампите на ръцете и краката се третират чрез триене на болните места със синапено масло.

Студената, плеврит, ревматизъм, радикулит, бронхит и пневмония се лекуват с горчиви мазилки и горчица. За да направите това, разбъркайте 250-400 грама горчица на прах и я излейте във ваната.

Горчица: противопоказания

Горчицата има свои собствени противопоказания за употреба. Например, не се препоръчва да се използва за хора с пневмония, туберкулоза, бъбречно заболяване.

Употребата на големи дози горчица води до недостиг на въздух, брадикардия и дори загуба на съзнание. Много хора не се препоръчват за горчивост при хора с висока киселинност на стомашен сок, стомашна язва и язва на дванадесетопръстника с остър гастроентероколит.

Вземайки горчица вътре, трябва да запомните, че растението все още е отровно и следователно е необходимо внимателно да се лекува дозата му.

Коментари

Алла 04/19/2016 Не знаех, че горчицата също помага при зъбобол. Аз няма да забравя. Е, фактът, че тя е известна и разпознавана от времето на Хипократ - по принцип за мен! Катерина 04.04.2016 Горчица, се оказва, е толкова сладка, нежна растителност. И това, което е богато на лечебни свойства! Lenok 04.04.2016 Мустаци, разбира се, са ефективни. Но трябва да знаете кога да ги направите. По-добре за рецепта на лекаря и за един ден, така че сърцето да не се затопли. Тая 04/19/2016 Аз уважавам горчицата както като заострено подправки, така и като лек за кашлица. Като дете, родителите правели горчични мазилки, когато се разболея. Сега също летях със собствените си деца. Вероника 19.09.2016 Аз третирам горчивия нос на дъщеря ми с горчица: ние внимателно пара краката си, ги избършете суха и пуснати на чорапи със суха суха горчица. Ефективно!
Share:
Comments