Подробности за причините за възпалението след изгаряне.

Действието на високи температури или контакт с корозивни химикали може да причини сериозно увреждане на кожата, като остави на нея изгаряне.

Такива наранявания често се случват при деца поради небрежност или в домашна среда. Всеки трябва да знае как да осигури първа помощ и какви лекарства да се използват за лечение на възпаление след изгаряне.

Възпаление след изгаряне: причинява

В условията на активна индустриализация, честотата на изгаряния в производството и в домакинството се увеличи значително. Според Световната здравна организация третирането на изгаряния е третата най-тежка телесна повреда. Често възпалителният процес след изгарянето завършва с фатален изход или за цял живот прави лице с увреждания.

Възпалителният процес е опасно усложнение на предаваната травма. Тя може да бъде получена в резултат на основните причини за възпаление след изгаряне: въздействието на пламък, светлинно излъчване, гореща течност, пара или нагрят въздух. Наличието на големи площи на блистери след изгаряне е признак на сериозен проблем. Ако се извърши неправилно терапевтично лечение, ще настъпи инфекция, която може да застраши човешкия живот.

Трансферът на изгаряне обикновено води до появата на усложнения под формата на възпаление. Това се дължи на развитието на вируси и бактерии в засегнатите райони.

В обичайното състояние стотици различни микроорганизми живеят по кожата, така че след изгарянето е било прехвърлено, възникващият пикочен мехур вече може да бъде приписван на фокуса на възпалението. В допълнение, инфекцията навлиза в мястото на възпаление от външната среда и потните жлези.

Характеристики на възпалението след изгаряне, симптоми при различни степени на увреждане

Изгарянията могат да бъдат с различна тежест. В зависимост от получените наранявания, възпаленията се характеризират с определени симптоми и могат да доведат до различни усложнения.

Подчертава основните характеристики на възпалението с изгаряния от различни степени:

1) Горният слой на епидермиса е повреден, на него се появява зачервяване, незначително набъбване. Възпалението настъпва след няколко дни и не оставя следи. Такива симптоми са типични за изгаряния от първо ниво.

2) Блистери се образуват на засегнатата област на кожата. При правилна терапия лечението на възпалените области е възможно след две седмици. Такъв курс на възпалителния процес е типичен за изгаряния от втора степен.

3) Възпалението на кожата се придружава от смъртта на тъканните клетки. На този сайт се появява суха кора, лечението на раната е много бавно. Такива сериозни усложнения са характерни за третия стадий на изгаряния.

4) Възпалителният процес засяга не само горните слоеве на епидермиса, но също така засяга мускулите, костите и подкожните тъкани. При такива симптоми е необходима спешна хоспитализация.

Всеки възпалителен процес има три фази на развитие.

По време на първата фаза Изгаряния пикочен мехур преминава в гнойно състояние. В резултат на развитието на възпаление около пикочния мехур се появява васкуларна мрежа и появата на болезнени усещания.

Втората фаза характеризиращ се с гранулиране. Пикочния мехур се почиства от гной и започва лечебният процес. В случай на инфекция на рани на този етап, целият процес ще се върне към първата фаза.

Третата фаза включва образуването на нови клетки в мястото на изгаряния на наранявания. На този етап е важно да не се допуска появата на пукнатини върху раната, за да не се повторно инфектират.

Местоположението на възпалена рана в резултат на изгаряне е от голямо значение. Ако участъците на кожата в областта на лицето или шията са повредени, рискът от възпаление и подуване се развива, което може да доведе до проблеми с дишането. Възпалението на засегнатите тъкани в областта на гръдния кош може да причини болезнени усещания по време на дихателните движения. Резултатът от това може да бъде нарушение на нормалното кръвоснабдяване на изгорелите области на тялото, което ще доведе до необходимостта да се прибегне до помощта на медицински специалисти.

Първа помощ при симптоми на възпаление след изгаряния

Ако има признаци на възпаление след изгаряне, трябва да се даде първа помощ. Тя се състои в осъществяването на прости манипулации:

- спрете процеса на изгаряне на кожата чрез нанасяне на вода, кърпа или натурална кърпа;

- Отстранете от кожата всички горещи предмети и предмети (дрехи и други неща);

- за облекчаване на болката, засегнатата зона се поставя под студена вода или се обвива около нея с кърпа, навлажнена във вода, която периодично се променя;

- отстранете от тялото компресиране на предмети (пръстени, часовници, гривни) преди да се появи туморът;

- покрийте възпалената кожа със стерилна превръзка от суха марля;

- да се създадат удобни условия за жертвата преди да се появи лекар и да се предпише курс на лечение за възпаление след изгаряне.

Лечение на възпаление след изгаряне

Подчертава основните дейности, които спомагат за намаляване на заплахата за епидермиса с блистери след изгаряне:

1) Почистване на увредената кожа от гнойни образувания и мъртви клетки. Произвежда се с максимална грижа, така че да не се увреждат живите клетки на епидермиса. В този случай се заразява заразен след изгаряне на пикочния мехур. Тази процедура трябва да се провежда от лекар.

2) Прилагане на антисептици в засегнатата област, за да се убие инфекцията в пикочния мехур.

3) Осигуряване на благоприятни условия за появата на нови епидермални клетки в областта на горящия мехур. За тази цел на зоните на възпалена кожа се прилага хидрофилна основа на мехлем. Той предпазва раната от изсушаване и удряне на сушилната превръзка. Освен това горният пикочен мехур трябва да бъде достатъчно наситен с кислород, така че лекарствените продукти не трябва да образуват мастен филм.

Тези подходи в терапията на възпалителния процес след изгаряне предотвратяват образуването на инфекция в раната и осигуряват нейното заздравяване в най-кратки срокове. Когато вече се появи инфекция с рани, тези мерки ще помогнат за постигане на най-бързо почистване на епидермиса, премахване на микробите и образуване на нови клетки. В този случай рискът от появата на белег след възпаление на горялото е намален до минимум.

Желателно е един агент за външно приложение в местата на възпаление след изгаряне да отговаря на следните изисквания:

- предпазва раните от сухота, пукнатини и травми;

- бори се срещу инфекциозни бактерии и вируси;

- не образува мастен филм, има хидрофилни свойства.

Като пример можете да препоръчате arsosulfan и dermazin - средство, което има всички гореописани характеристики. Те включват сребро, което има антисептичен ефект. Тези лекарства предпазват раната от микроби и вируси.

Също така популярни лекарства за лечение на възпаление след изгаряне са:

1) Мази, които се използват основно за изгаряния на топлинна кожа. Например, програма, която има бактерицидни качества и насърчава заздравяването на рани.

2) Средството на погинго-йод има дезинфекциращо свойство и ускорява регенерацията на кожните клетки.

3) Пантенолът, левомеколът също помагат за премахване на инфекциите и ускоряване на регенеративния процес на кожата. Предотвратява образуването на белези и белези.

4) Балсамът "Спасител" се състои от естествени съставки и се използва като възстановителен агент в възпалителни образувания в местата на изгаряне.

Към новостите на средствата за грижа за кожата, възпалена от изгаряния, са специалните антисептични превръзки, които са импрегнирани със специален медицински състав. Подобни компоненти са включени в такива гелове като kvotlan, burns-no, apolo. Те имат дезинфекционен ефект и лекуват епидермиса. Геловете помагат да се почисти раната от мъртви клетки и да се премахне заглъхването.

Предпазни мерки при отстраняване на възпалението след изгаряне и лечението му

Ако възникне възпаление при получените изгаряния, трябва да се вземат определени предпазни мерки, така че състоянието на жертвата да не се влошава. Не образувайте образувания блистер. Не омаслявайте повредената област на кожата с масло, козметичен крем или ароматен лосион. Избягвайте употребата на фармацевтични лепенки и други лепкави продукти за превръзка.

Като спазвате всички препоръки и предпазни мерки, можете значително да намалите процеса на възстановяване след получените наранявания и да избегнете развитието на нежелани усложнения.

Share:
Comments